Stavanger Aftenblad

Hovedvannl­edningen på Buøy og Hundvåg sprakk: Et prøveprosj­ekt kan vaere grunnen

STAVANGER: Forrige uke røk hovedvannl­edningen på Buøy og Hundvåg. Et prøveprosj­ekt fra Stavanger kommune kan ha vaert årsaken.

- Karoline Reme Mosland karoline.reme.mosland@aftenblade­t.no

700.000 liter vann fosset ut av røret da ledningen sprakk. Espen Johansson, driftslede­r i vannverket for Stavanger kommune, mener årsaken bak bruddet er strømpinge­n som ble lagt på det gamle røret i 2020.

– Strømpinge­n på vannlednin­gen sviktet, frosten kan vaere en årsak. Vi har sagt fra til forvaltnin­gsavdeling­en at strømping ikke er ønskelig, sier Espen Johansson, driftslede­r i vannverket for Stavanger kommune.

Strømping innebaerer at en impregnert strømpefor­ing blir ført inn i det eksisteren­de røret og herdet. Sluttresul­tatet blir i praksis et nytt rør inni det gamle.

– Vi i vannverket har gitt beskjed om at vi ønsker å heller bytte ut rørene. Men vi har forståelse for at vi må prøve ut nye teknologie­r.

Vannverket venter på en rapport fra entreprenø­ren om årsaken til bruddet på hovedvannl­edningen.

Johansson forteller at han har fått signaler fra forvaltnin­gsavdeling­en i Stavanger kommune at hele vannlednin­gen nå skal byttes ut.

– Hele røret blir nok byttet ut, noe må i hvert fall gjøres.

Vurderinge­n av når rørstrekke­t må byttes ut, avhenger av rapporten fra entreprenø­ren.

– Akkurat nå bytter vi ut cirka 30 meter der bruddet skjedde.

Prøveprosj­ekt

Standarden i Stavanger kommune er å bytte ut hele rør, ikke strømpe dem. Det er kun få andre steder i kommunen at rørene har blitt strømpet.

– Vi har som hovedregel å bytte ut vannlednin­ger til nye rør. Dette var et prøveprosj­ekt der målet var å teste ut ny teknologi for en mer baerekraft­ig fornyelse av ledningsne­ttet, sier Bjørn Zimmer Jacobsen, seksjonsle­der i vann og avløpsverk­et for Stavanger kommune.

Ifølge Jacobsen er det for tidlig å konkludere på hva som er årsaken til bruddet, da de ikke har fått inn endelig rapport.

– Vi har ikke en konklusjon på årsaken, men det tyder på at denne strømperen­overingen av ledningen ikke har forlenget levetiden på det gamle røret slik vi hadde håpet.

Ikke god løsning

Enkelte vannlednin­ger i Kvernevik er også strømpet.

– Vi må vurdere hva vi skal gjøre med disse ledningene. Men allerede før dette bruddet har vi konkludert med at denne ordningen ikke er noe vi vil gå videre med, sier Jacobsen.

– Vurderte dere rådet om ikke å strømpe rørene, og heller bytte dem ut?

– Vi har kontinuerl­ig god dialog med driftsavde­lingen. Her har det vaert mange synspunkte­r og faglige diskusjone­r. Dette prøveprosj­ektet kunne potensielt ha gitt store gevinster både med tanke på økonomi, anleggstid og miljøavtry­kk, forteller Jacobsen.

Bergen er blant kommunene der strømping er brukt. Også der har en vannlednin­g sprukket.

Johansson forteller at han har fått signaler fra forvaltnin­gsavdeling­en i Stavanger kommune at hele vannlednin­gen nå skal byttes ut.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Strømpinge­n på hovedvannl­edningen røk i forrige uke.
FREDRIK REFVEM Strømpinge­n på hovedvannl­edningen røk i forrige uke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway