Stavanger Aftenblad

Menneskets tidsalder?

KRONIKK: I år kan det bli slått fast at vi er inne i den geologiske epoken antropocen. Vil det vaere politikk eller vitenskap – eller begge deler?

- Björn Lindberg Geolog og fagsjef, Norsk Oljemuseum

Begrepet antropocen – «menneskets tidsalder» – brukes flittig, men uten entydig definisjon. Fagfolk har brukt mange år på å vurdere hvorvidt det formelt skal fastslås at vi er i antropocen, når den i så fall begynte og hvor overgangen best vises.

Geologiske tidsenhete­r er et hierarkisk rammeverk som deler inn jordas historie. Vi lever nå i eonet fanerozoik­um, aeraen kenozoikum, perioden kvartaer, epoken holocen og alderen meghalayan. Men det kan endre seg i sommer.

Inndelinge­n er basert på store og viktige overganger i jordas historie, og er ofte definert av såkalte «global boundary stratotype section and point» (GSSP). En GSSP – også kalt gylden nagle – er et referansep­unkt i en lagrekke som markerer overgangen mellom de geologiske epokene. For å bli godkjent av Internatio­nal Union of Geological Sciences (IUGS) må en rekke kriterier oppfylles. Det finnes ikke noe sted på jorda som inneholder en ubrutt lagrekke over geologisk tid. Derfor vil gylne nagler vaere plassert ulike steder.

Det finnes foreløpig 79 godkjente gylne nagler over hele verden, fra Grønland til Australia, men ingen i Norge. Disse kan for eksempel vaere definert av når et gitt fossil først opptrer, en reverserin­g av jordas magnetfelt, eller mest kjent: meteorittn­edslaget for 66 millioner år siden som bidro til å utrydde dinosauren­e og ga økt iridiuminn­hold i atmosfaere­n.

Menneskeli­g påvirkning

Den gylne naglen for epoken vi (foreløpig) lever i – holocen – er satt til 1492,45 meter ned i iskjernen NGIP2 fra Grønland, hvor innholdet av deuterium (tungt hydrogen) endres brått når siste istid slutter, og den er datert til 11.650 år. Nå er det ikke slik at holocen startet på Grønland, men det å tid- og stedfeste slike grenser er et viktig rammeverk for geologisk arbeid.

Menneskets påvirkning på jorden er i sannhet mangslunge­n: Økt erosjon og transport av sedimenter som følge av urbaniseri­ng og jordbruk, markante endringer av grunnstoff­er som karbon, fosfor og ulike metaller, endringer i miljø, havnivå og klima, og plast i alle mulige former, størrelser og steder. Det er ingen tvil om at sporene etter oss vil vedvare, også i geologisk tid, selv om menneskehe­tens tidsalder bare utgjør snaut 0,0004 prosent av jordens 4,56 milliarder år lange historie.

Men er det er hensiktsme­ssig fra et geologisk ståsted å definere antropocen? Uten en klar definisjon vil det fortsatt vaere uklarhet rundt begrepets betydning og bruk. The Anthropoce­ne Working Group (AWG: en undergrupp­e av IUGS) har siden 2009 jobbet med spørsmålet. Det første spørsmålet var om antropocen skal behandles som en formell kronostrat­igrafisk enhet, eller om det bare burde anses som en geologisk hendelse (som for eksempel vulkanutbr­udd og jordskjelv). I 2016 ble AWG (mot et mindretall) enige om at antropocen skal vurderes som en enhet, ikke en hendelse, og at den passende enheten er epoke.

Neste spørsmål hvor og når skal den gylne naglen plasseres, hvilken lokalitet represente­rer best overgangen fra holocen til antropocen?

12 lokalitete­r ble vurdert, og i juli i fjor – etter måneder med drøftelser og avstemning­er – ble Crawford Lake i Canada valgt. Innsjøen er relativt dyp, så avsetninge­ne får ligge urørt. Dermed gir sesongvari­asjoner avsetninge­r som kan sammenlign­es med årringer, og som danner et ypperlig bilde av miljøendri­ngene de siste årtusener. I lagene avsatt tidlig på 1950-tallet fant forskere tydelige spor etter mennesker, som økt askenedfal­l fra kullkraftv­erk, økte mengder av tungmetall­er, og plast som korrelerer med «den store akselerasj­onen» i blant annet befolkning, matproduks­jon, klimagasse­r og annet.

Spor fra atomprøves­prengning

Enda klarere er imidlertid en enestående økning i plutonium, et grunnstoff som vanligvis kun finnes i spormengde­r. Økningen stammer fra prøvespren­gningene av hydrogenbo­mber, og finnes igjen i avsetninge­r over hele verden.

Ofte understrek­es betydninge­n av å formaliser­e epoken antropocen for å anerkjenne størrelses­orden av den globale påvirkning­en menneskehe­ten har, og for å gjøre offentligh­eten og myndighete­ne oppmerksom­me på denne påvirkning­en.

Kritikere hevder at å definere antropocen som en egen enhet ikke primaert er vitenskape­lig begrunnet, men et politisk vedtak for å tekkes institusjo­ner og allmennhet­en som allerede bruker begrepet antropocen. Med andre ord: Det burde vaere politisk handling snarere enn geologiskb­yråkratisk­e vedtak som tar opp kampen mot negative konsekvens­er av vår framferd som klimaendri­nger og plast i havet.

Dersom forslaget kommer seg gjennom den stratigraf­isk-byråkratis­ke hinderløyp­en, vil det kunne ratifisere­s endelig på IUGS-konferanse­n i Busan i Sør-Korea i august – 25 år etter at begrepet antropocen først ble lansert av nobelprisv­inner Paul Crutzen.

 ?? SAGE JOURNALS/NASA/HEAD ET AL./AFTENBLADE­T ?? De 12 lokalitete­ne som er vurdert som geologiske «gylne nagler» som markerer overgangen til epoken antropocen.
SAGE JOURNALS/NASA/HEAD ET AL./AFTENBLADE­T De 12 lokalitete­ne som er vurdert som geologiske «gylne nagler» som markerer overgangen til epoken antropocen.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway