Stavanger Aftenblad

The Norwegians er tilbake med «Twin Peaks»

KONSERT: I 2017 gjorde de lokale jazzmusike­rne suksess med musikken fra kultklassi­keren «Twin Peaks». Nå har The Norwegians børstet støvet av repertoare­t, og er tilbake igjen.

- Anna Aarøe Løvik anna.aaroe.lovik@aftenblade­t.no

Det blir en mystisk, sensuell, litt skummel, og ikke minst bisarr stemning på Folken fredag kveld.

Etter sju år har The Norwegians, et band av lokale jazzmusike­re, samlet seg igjen i Stavanger med musikken fra kultserien «Twin Peaks».

– Noen år etter konsertene ble jeg spurt om det blir mer «Twin Peaks», akkurat som serieskape­ren David Lynch får spørsmål om hele tiden. Så om han ikke vil lage mer «Twin Peaks», får jeg ta en for laget, sier Vidar Schanche og ler.

Schanche har lenge vaert en stor fan av kultklassi­keren «Twin Peaks», og bestemte seg derfor i 2017 å gjøre et musikalsk prosjekt ut av favorittse­rien.

Ideen om konsertkon­septet endte opp med å sende han og resten av bandet «The Norwegians» fra scenen på Rogaland Teater til Sentrum Scene i Oslo, med en mellomland­ing på Ole Bullscenen i Bergen.

Det er ikke bare Schanche og The Norwegians som er fans av den bisarre serien fra 1990. Serien har nemlig fått kultstatus, har mange ivrige fans og ble raskt sett på som et vendepunkt i TVdrama slik folk kjente den.

En spesiell tilhengers­kare

– Det er mange tilreisend­e fra hele landet på konsertene våre. På Sentrum Scene var de første radene fulle av folk som hadde kledd seg ut, noen hadde reist i flere timer, sier Schanche.

Når det blir arrangert festivaler og konserter til hyllest for serien, skjønner man at «Twin Peaks»-fansen er noe for seg selv.

– Det er veldig mange som har et sterkt forhold til serien. Da serien ble sendt for første gang ble vi introduser­t for et ganske annerledes og nytt kunstuttry­kk. Serien ble på mange måter en identitets­markør, det er nesten som å vaere fan av et band.

Schanche sammenlikn­er «Twin Peaks» med en annen krimbasert dramaserie, som også regnes som en av de beste seriene noensinne.

– Liker du det «The Wire» (2002) så liker du det veldig godt, men du setter kanskje ikke opp en «The Wire»-konsert. Det har jeg hvert fall aldri hørt om. Derfor er «Twin Peaks» så spesiell.

«The owls are not what they seem»

– Serien har blitt et kulturelt referansep­unkt både i Norge og resten av verden. Folk bruker «Twin Peaks» for å beskrive en følelse, at noe for eksempel «er veldig Twin Peaks», sier Schanche.

Schanche mener den store appellen til serien er dens allsidighe­t.

«Twin Peaks» har «alt». Det er vakkert, skummelt, koselig og sensuelt.

– Jeg prøver å ta inn alle elementene fra serien i framførels­en. Det skumle, gøye, såre, romantiske, rare, og brutale. Jeg gjør min tolkning, og det trenger ikke vaere lineaert og logisk.

Schanche tar inspirasjo­n av serieskape­ren David Lynchs holdning til det lineaere og logiske.

– Når folk sier at alle filmer skal gi mening, svarer Lynch: Men hvorfor det? Livet gir ikke mening. Det har han rett i, sier Schanche.

«The Norwegians are leaving!»

Bandnavnet «The Norwegians» kommer fra pilotepiso­den der hotellet «The Great Northern Hotel» er vertskap for en konferanse med en gjeng norske forretning­sfolk.

Ingen av de «norske» karakteren­e er spilt av norsktalen­de skuespille­re, og som nordmann hører man det godt.

– Jeg har helt fortrengt den scenen. Da jeg så serien for andre gang, fikk jeg helt sjokk. Om du kommer deg forbi den scenen, er resten av sesongen utrolig fin, forsikrer Schanche.

Rundt spørsmålet om fredagens konsert vil ligne den første «Twin Peaks»-konserten, der de tok i bruk skuespille­re, gir Schanche et noe diffust svar.

– Det blir ikke noen skuespille­re tror jeg, men hvem vet. Det finnes en «Bob» i alle fall, så mye kan jeg si. Det finnes en «Bob» i byen. Kanskje han viser seg på fredag, kanskje ikke.

Hva mener du med dette?

– Ingen kommentar. Medlemmene av «The Norwegians» er:

Vidar Schanche – kunstneris­k leder, arrangør, gitar Eva Bjerga Haugen – vokal, tangenter Erlend Egeberg Aasland – gitarer John Lilja – bass, vokal Arild Hoem – saksofoner Anders Brunvaer Hauge – synth/keyboards Ståle Birkeland – trommer Gjestearti­st: Dag Vagle

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway