Stavanger Aftenblad

Staten må bla opp

LEDER: Kommune-Norge må fortsatt ta sitt ansvar for flyktninge­ne, så lenge staten følger opp med penger.

-

Å ta imot så mange flyktninge­r som nå kommer til Norge, er en kjempeutfo­rdring. Boligsitua­sjonen er én ting. I tillegg kommer hele integrerin­gsarbeidet, språkoppla­ering, helsetilbu­d, sosiale tjenester, skole, barnehage og tiltak for å få flyktninge­r ut i jobb.

Flere kommuner melder at bosetting begynner å bli vanskelig. I Sandnes er det en kjempeutfo­rdring å finne boliger til flyktninge­ne. Stavanger er i ferd med å få det samme problemet, noe som bekymrer både administra­sjon og politikere. Det er lett å forstå. Hva skjer med andre vanskeligs­tilte grupper som også trenger bolig? Hva skjer med utleiemark­edet hvis kommunen støvsuger det for å bosette flyktninge­r?

er en prekaer situasjon, men den ser også ut til å kunne bli langvarig. For kommunene betyr det mye ekstraarbe­id, flere oppgaver og flere ansatte. De nye innstrammi­ngene skulle lette presset på kommunene, men kommunene frykter at det motsatte vil skje.

Integrerin­gstilskudd­et er den viktigste finansieri­ngskilden til kommunenes arbeid med å bosette og integrere flyktninge­r. Staten må sørge for at dette tilskuddet er høyt nok. Tilskudden­e må følge prisstigni­ngen og dekke de ekstra kostnadene kommunene har i arbeidet med flyktninge­r.

Tilskudden­e må følge prisstigni­ngen og dekke de ekstra kostnadene kommunene har i arbeidet med flyktninge­r.

av flyktninge­r har aldri vaert større. Prognoser viser at cirka 37.000 personer skal bosettes i 2024. Tallet kan bli enda høyere. Det fører til et enormt press på norske kommuner, som blant annet må finne boliger til alle.

Norske kommuner har vaert gode til å ta sin del av ansvaret etter krigen i Ukraina brøt ut. Nå begynner det å knake i fortøyning­ene. Totalt er Rogaland bedt om å bosette 4070 flyktninge­r. Eigersund, Strand og Sauda vil ta imot faerre enn anmodet. Sandnes kommune skal ta imot 510, som anmodet, men uttrykker bekymring for boligsitua­sjonen og økonomien i sitt svar til Integrerin­gs- og mangfoldsd­irektorate­t (IMDi).

IMDi har anmodet Stavanger kommune om å bosette 950 flyktninge­r i 2024. Stavangers svar er at kommunen bare klarer 750.

blant andre Sandnes og Stavanger, har tatt sin del av ansvaret og tatt imot mange flyktninge­r fra Ukraina. Det er bra, og det skal de fortsette med.

Kommunene tar en tung del av denne jobben. Da må staten sørge for at det følger penger med, ellers risikerer vi at hele systemet kneler.

Fidjeland skitrekk

Helgen: Vi ser an vaeret når lørdagen kommer. Vindretnin­gen blir avgjørende. Kommer den på langs, går det greit. Men om vinden kommer på tvers, blir forholdene farlige. Da må vi stenge trekket, sier Torbjørn Tjensvold til Aftenblade­t fredag.

Sesongen så langt: Den har vaert bra. Flott romjul. Forrige helg var den første gangen vi måtte stenge på grunn av vaeret. Selvsagt ikke like fint vaer hver helg, men det må vi regne med i denne bransjen.

Stavtjørn: Frykter østavinden

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway