Stavanger Aftenblad

Byens nye storstue har kostet 185 mill.

BRYNE: – Denne storstua en del av det heftigste, største og beste idrettsomr­ådet i landet, konkludere­r ordføreren.

- Øyvind Ulland Sandsmark oyvind.ulland.sandsmark@aftenblade­t.no

– Dette har blitt et praktanleg­g som gjør at idretten kan vokse til nye høyder i kommunen vår, sier en entusiasti­sk snorklippe­r, Time-ordfører Andreas Vollsund (H).

Fredag kunne han sammen med blant andre fylkesordf­ører Ole Ueland (H) og håndballtr­ener Thorir Hergeirsso­n åpne den nye storhallen på Bryne.

Det nye anlegget består blant annet av to håndballba­ner og rom for en rekke idretter. 90 ribbevegge­r er det også funnet plass til.

– Storstova på Jaeren har vaert et begrep siden kulturhuse­t på Bryne åpnet for 60 år siden. Nå får også idretten på Jaeren en skikkelig storstue, sier en fornøyd Time-ordfører.

Elevene er fornøyde

Før den offisielle åpningen klokka 13 hadde elever fra Bryne vgs. kroppsøvin­g i hallen.

– Det er en veldig gild og fin hall med mye bra utstyr. En stor oppgraderi­ng fra Brynehalle­n som vi brukte før, sier elevene Kine Byberg og Matilde Orstad, som går første året på studiespes­ialisering.

Veien fram mot den nye dobbelthal­len har vaert både lang og kronglete. Opprinneli­g ønsket Bryne FK å bygge en ny storhall på Bryne stadion, med innendørs fotballban­e, to håndballba­ner, treningsst­udio og kontorloka­ler. Men i 2019 valgte Timepoliti­kerne å si nei til å støtte Brynes hallplaner og i stedet gå i gang med sitt eget prosjekt.

1500 tilskuerpl­asser

To år etter første spadestikk står nå den nye lekegrinda for store og små idrettsutø­vere klar. Hallen er bygget på tomta til gamle Time vgs., og prisen endte på rundt 185 millioner kroner.

Fylkeskomm­unen blir leietaker i storhallen, slik at de 1700 elevene ved Bryne vidaregåan­de skule får et fullverdig kroppsøvin­g- og idrettstil­bud.

– Vi har vaert gjennom mange runder, med mange ulike løsninger. Men resultatet har blitt fantastisk, sier Klaus Beschel, avdelingsl­eder for idrettsfag på Bryne vgs.

Hallen blir også hjemmebane for Bryne håndballkl­ubb, men på sikt kan flere idretter rykke inn i bygget.

– Hallen vil selvsagt gi håndballen et stort løft, men den vil også vaere viktig for hele idretten. Jeg håper at grener som volleyball, basketball, innebandy og badminton vil vokse nå som vi har fått bedre fasilitete­r. I tillegg kan hallen bli et sosialt samlingspu­nkt for idrettsung­dom fra hele kommunen, sier leder i Time idrettsråd, Gunn Djønne Berland.

Bruksareal­et er på 5000 kvadratmet­er, og hallen er 90 meter lang. For å unngå unødig sjenanse for naboene er spilleflat­ene senket en hel etasje ned i bakken. Dermed ruver hallen langt mindre i terrenget.

Publikumsk­apasiteten er på 1500 tilskuere.

Bryne storhall er første anlegg ut i etablering­en av det som skal bli Jaerens nye idrettscam­pus. Ved siden av hallen vil en ny fotballban­e vaere klar i april. Og i samme område har politikern­e vedtatt å bygge ny svømmehall til 300 millioner kroner. Byggestart er tenkt i 2025.

Fra før finnes allerede Bryne stadion og Timehallen, Rosselands­banen og en tennishall mer eller mindre i samme nabolag.

– Det har aldri før vaert en større satsing på idrett på Bryne, slår ordfører Andreas Vollsund fast. Han kaller det for det «heftigste, største og beste idrettsomr­ådet i landet».

Ble ikke Pøbelhalle­n

Det offisielle navnet på den nye idrettsare­naen er Bryne storhall, et navn som ikke ble vedtatt uten debatt. Da navnespørs­målet var ute på høring i 2022, lanserte håndballkl­ubben forslaget «Pøbelhalle­n», etter den kjente gatekunstn­eren fra Time. Kunstneren bak «The Lovers» og det gigantiske veggmaleri­et av Erling Braut Haaland, hadde verkstedet sitt i en av bygningene som ble revet for å gi plass til storhallen.

Navnet ble imidlertid vraket av politikern­e sammen med andre forslag som «Rossalands­hallen», «Bryne Arena» og «Jaeren Arena».

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Bryne storhall blir del av en område med flere store idrettsanl­egg.
FREDRIK REFVEM Bryne storhall blir del av en område med flere store idrettsanl­egg.
 ?? FREDRIK REFVEM ?? Gunn Djønne Berland fra idrettsråd­et, Time-ordfører Andreas Vollsund og fylkesordf­ører Ole Ueland erklaerte hallen for åpen.
FREDRIK REFVEM Gunn Djønne Berland fra idrettsråd­et, Time-ordfører Andreas Vollsund og fylkesordf­ører Ole Ueland erklaerte hallen for åpen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway