Stavanger Aftenblad

Miljødirek­toratet mener sju havner i Rogaland bør overvåkes for fremmede arter

-

TANANGER: Miljødirek­toratet anbefaler at 34 utvalgte havner over hele landet overvåkes for å kunne oppdage og bekjempe skadelige, fremmede arter i havet tidlig. Hele sju av havnene ligger i Rogaland: Tananger, Haugesund, Husøy (Karmøy), Kårstø, Stavanger, Egersund og Jøssingfjo­rd.

– Overvåking av fremmede arter i de mest utsatte havnene vil vaere et viktig bidrag for at Norge skal nå målet i FNs naturavtal­e om å redusere skaden fra fremmede arter med minst 50 prosent innen 2030, sier Miljødirek­toratet-direktør Ellen Hambro i en pressemeld­ing.

Den største risikoen for spredning av fremmede arter i havet, skjer ved at de fester seg til skip og blir med videre til nye havner. Havnespy er en art som trolig har kommet til Norge på den måten, og som man frykter skal ta over leveområde­ne til andre arter.

I en fersk undersøkel­se har Havforskni­ngsinstitu­ttet testet ulike metoder for å oppdage fremmede arter tidlig, blant annet gjennom DNA-analyser av vannprøver.

Til sammen ble 33 fremmede arter identifise­rt ved tre havner. – Med arbeidet og rapportene fra Havforskni­ngsinstitu­ttet har vi nå fått gode, treffsikre og kostnadsef­fektive metoder for å kunne oppdage nye fremmede og skadelige marine arter langs kysten, sier Hambro.

Derfor har Miljødirek­toratet sendt en anbefaling til Klima- og miljødepar­tementet 34 havner langs norskekyst­en bør overvåkes. Disse er spesielt utsatt fordi de har minst 100 utenlandsk­e skipsanløp i året, med unntak av to havner på Svalbard som er med på grunn av områdets sårbarhet.

Overvåking­en er beregnet å koste rundt 5 millioner kroner årlig.

 ?? ?? Miljødirek­toratet anbefaler å overvåke 34 havner over hele landet, deriblant i Egersund, for å oppdage skadelige, fremmede arter tidlig.
Miljødirek­toratet anbefaler å overvåke 34 havner over hele landet, deriblant i Egersund, for å oppdage skadelige, fremmede arter tidlig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway