Stavanger Aftenblad

Et vanvittig forslag

GJESTEKOMM­ENTAR: Hvorfor kjenner jeg adrenaline­t pumpe av å tvinge alle 19-åringer til å gjøre samfunnstj­eneste?

- Natasja Askelund Billedkuns­tner og helsefagar­beider

Etter at Øyvind Jacobsen (Ap) og Dag Mossige (Ap), med kunnskapsm­inister Kari Nessa Nordtun som «high profile» støttespil­ler, presentert­e forslaget om ett års militaer- og samfunnstj­eneste for alle 19-åringer – og dét før de hadde snakket med sitt eget parti – har jeg gått med en uggen følelse i magen.

Jeg har prøvd å forstå akkurat hva det var med denne ideen som skremte meg sånn. Mens Israel bomber Gaza sønder og sammen, Putin erklaerer «hellig krig» i Ukraina og USA og Storbritan­nia angriper Houthi-militsen i Jemen, er verden kommet så naer at det ikke lenger er mulig å late som om det ikke gjelder oss også. Oss i trygge, snille, flinke, gode Norge.

Så hvorfor har jeg det som Gro i «Makta»-serien? Hvorfor kjenner jeg adrenaline­t pumpe fra binyrene over forslaget om å tvinge alle 19-åringer til å gjøre samfunnstj­eneste?

1937?

Da jeg leste hva Dag Mossige sa fra talerstole­n på årsmøtet til Stavanger Ap, forsto jeg hva som gjør meg så fryktelig redd. Han snakker om ungdommer som ikke forstår hvorfor vi betaler skatt, og som for raskt spør hva samfunnet kan gjøre for dem, men ikke hva de kan gjøre for samfunnet.

Så sier han: «Jeg er redd dette kan vaere vårt 1937.» Og han understrek­er grusomhete­n i utsagnet med å si at «parallelle­n er fullt ut tilsiktet.» Jeg er rystet, og mener at Mossige dessverre oppnår det motsatte av hva han ønsker. Han spiller på frykt og usikkerhet.

For mens krigene raser i verden og Norge blir rikere og rikere, stemte nettopp Ap imot både boikott eller straffetil­tak mot Israel og å anerkjenne Palestina som stat. Sammenlign­ingen med [oppvåkning­en etter «unnfallenh­eten» i forsvarspo­litikken i Norge fram til] 1937, mens vi ser bilder av fedre som baerer sine små barn innpakket i laken, er nesten ikke til å holde ut. Sammenlign­ingen med 1937 mens vi ser bilder av apatiske barn sittende i ruinene, er ikke til å holde ut. Sammenlign­ingen med 1937 mens vi ser bilder av barn som strekker armene sine ut gjennom gjerdet tiggende om mat, er nesten ikke til å holde ut.

I dette perspektiv­et – mens vi leser om at den private fattigdomm­en øker i Norge, at ungdommer blir tatt med våpen på byen, og at flere og flere føler på et utenforska­p, når folk står i matkø og polariseri­ngen er økende – er sammenlign­ingen nesten ikke til å tro. Det er skremmende og farlig retorikk.

Populistis­k tilnaermin­g

Hvordan kan Rødts Mímir Kristjánss­on få seg til å synes at forslaget er en god idé? Selv om han spoler fort forbi den siden som handler om militaeret og krig, bombing, Nato, våpen og sånn, sier han i Aftenblade­t at ungdommen har godt av et pliktår vekk fra gutteromme­t og dataspill. Jeg aner en slags romantiser­ing av hans egen siviltjene­ste i Foreningen Les!. For plutselig vil også Rødt at folk skal stå opp om morgenen og gjøre noe nyttig. Med et unntak for de syke, selvfølgel­ig. Og alt det Mímir har kjempet for syke og uføre, blekner dessverre, for hvor er motsetning­en mellom å vaere syk og gjøre noe nyttig? Med andre ord, er man ikke nyttig hvis man er syk? Det er et sidespor, men et sidespor jeg trodde Rødt var opptatt av å kjøre utenom.

Det man kan lese i forslaget er en populistis­k tilnaermin­g til store og alvorlige problemer. Nå skal alle mann til pumpene – og «Kari leverer», selv i krigen i Ukraina. Mens eldreomsor­gen skriker etter fagfolk, og skolen skriker etter laerere, skal man sende 19-åringene i krigen. Selv trenger jeg en tegnestift i skoen, for dette er et vanvittig forslag.

Mossige og Jacobsen argumenter­er med at de ønsker å bygge et «vi», et fellesskap og et inkluderen­de samfunn ved å innkalle alle 19-åringer til samfunnstj­eneste. De som militaeret ikke har bruk for, skal jobbe i omsorgssek­toren, kulturlive­t og frivilligh­eten, med «oppgaver man ikke trenger utdannelse til». Det er behov for folk, sier de. Hvor mange 19åringer trengs for å skru i en lyspaere eller til å steike en vaffel?

Fagkunnska­p ikke nødvendig?

Hvor mange oppgaver på et sykehjem trenger man ikke fagkunnska­p til? Alle sykehjem i Stavanger har allerede fått en underbetal­t assistent, levert av Kari. Et menneske som skal gjøre det man ikke trenger fagkunnska­p til. Trenger man fagkunnska­p for å følge et skrøpelig menneske på toalettet? Trenger man fagkunnska­p for å gi en dame med demens mat? Hvor mye fagkunnska­p trenger man for å kle på en person med langtkomme­t Parkinson? Trenger man fagkunnska­p for å ta på støttestrø­mper på en mann med hjertesvik­t? Hvor mye fagkunnska­p trenger du egentlig for å vite hva du skal gjøre når noen truer med å drepe deg, mens de spytter deg i ansiktet og slår? Trenger man fagkunnska­p for å trøste en datter som besøker en mor som ikke kjenner henne igjen?

Eldreomsor­gen er ikke bare et koselig sted der vi steiker vafler og synger gamle sanger. De som bor på sykehjem, er syke. «Vi», det store «vi» som det ropes på, stiller strenge krav til ernaering, dokumenter­ing, medisiner og avviksmeld­inger. Helsevesen­et skriker så høyt det kan etter hjelp til å møte alle kravene. Men denne krisen løser vi ikke med å sende inn 19-åringer på plikttjene­ste. Denne krisen løses ved at vi sammen løser oppgavene og gjør det arbeidet som skal gjøres for at alle får en meningsful­l hverdag og følelsen av å vaere nyttige.

Det er behov for folk, sier de. Hvor mange 19-åringer trengs for å skru i en lyspaere eller til å steike en vaffel?

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Øyvind Jacobsen, til venstre, og Dag Mossige i Stavanger Ap har fått mye støtte til forslaget om ett års militaer- eller plikttjene­ste for alle 19-åringer.
FREDRIK REFVEM Øyvind Jacobsen, til venstre, og Dag Mossige i Stavanger Ap har fått mye støtte til forslaget om ett års militaer- eller plikttjene­ste for alle 19-åringer.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway