Stavanger Aftenblad

Vil selge verdens dyreste kjøtt fra Sandnes

SANDNES: Av med findressen. På med kjeledress­en. For godt. Torkell Tveitevoll Eide (43) bytter ut finanslive­t med bondelivet. Og snart får han svar på om kjøttet hans er godt nok til å selges for 4000 kroner kiloet.

- Kjell-Ivar Gilje Grøndal Journalist kjell.ivar.grondal@ aftenblade­t.no Jon Ingemundse­n Fotojourna­list jon.ingemundse­n@ aftenblade­t.no

Stjernefor­valteren har tjent hundrevis av millioner i London:

– Jeg ser jo for meg at dette skal bli en lønnsom business etter hvert, men alt handler om kvaliinneh­older tet. Dersom man gjør ting skikkelig, er sjansen større for å lykkes. Sånn er det med det meste i livet. Hvis man går inn med den tanken om at man skal tjene mye penger på noe, så begynner man i feil ende. Jeg tenker det er klokere å bygge en solid grunnmur først, sier Torkell Tveitevoll Eide til Aftenblade­t.

Får slakter-svar til høsten

Det er denne grunnmuren 43åringen har brukt fem-seks år på å bygge. De første årene helt i det stille og helt under radaren. Men for litt over fire år siden kunne Aftenblade­t fortelle den kontrastfy­lte historien til mannen som var stjernefor­valter i fondet Ako Captital i London i ukedagene og bonde hjemme på gården på Sandved i helgene.

Og i høst får han det første store svaret. Da er det klart for slakting av den første wagyu-oksen. På gården i Sandnes har Tveitevoll Eide rundt 180 storfe. Ti av disse er rene wagyu-er.

– Det blir spennende å se om jeg har truffet på miksen av genetikk og andre ting. Først blir det slakting og så smaking. Jeg ser for meg at slaktere og kokker bør få se og smake på kjøttet før de velger å kjøpe. Det er mer rettferdig enn at de skal kjøpe et slakt, bare fordi det er Wagyu, sier Tveitevoll Eide.

Derfor er wagyu så dyrt

Wagyu-kjøttet er blant det mest ettertrakt­ede og eksklusive som finnes på markedet. Ofte ligger prisen for autentisk japansk wagyu i A5-kvalitet mellom 3000 og 5500 kroner per kilo. Kjøttet har blitt legendaris­k på grunn av sin mørhet og fettmarmor­ering, og i slakterbra­nsjen nevnes spesielt tre hovedårsak­er til at det er så dyrt: Det tar flere år å utvikle den riktige genetikken for å lage den perfekte wagyu-biffen. Kyrne må spise spesialfôr som høye nivåer av protein og omega-fettsyrer. Kyrne må leve i et klima som er ideelt for å produsere kjøtt av høyeste kvalitet. Det hevdes også at kyrne må oppdras med vanvittige nivåer av omsorg og oppmerksom­het.

– Flere unge vil ha wagyu

Hos A. Idsøe er kiloprisen 3800 kroner over disk, mens du i restaurant­en kan nyte 80 gram for 695 kroner.

– Smak, mørhet og tekstur. Det er de tre tingene som er så spesielt med wagyu-kjøttet, sier Albert Idsøe jr.

– Er det et marked for å drive med wagyu her lokalt med tanke på den heftige prisen?

– Ja, men i begrenset målestokk. Dette er basert på de få prosentene som vil betale for høy kvalitet. Jeg kjenner til satsingen til Tveitevoll Eide og synes det er helt topp at noen prøver på dette her lokalt.

– Hvordan er etterspørs­elen etter wagyu-kjøtt hos dere?

– Både i restaurant­en og butikken er den litt begrenset med tanke på prisen på det japanske kjøttet, men folk er svaert interesser­te når vi har norsk wagyu å tilby.

– Kan du si noe om kjøpergrup­pen?

– Den er varierende og vanskelig å definere. Men jeg hvis jeg skal forsøke meg, så vil jeg si at kjøperne er relativt unge. Vi ser en tydelig tendens til at flere unge er både kvalitetsb­evisste og har stor interesse for mat og drikke.

Vil servere kjøttet i ny restaurant

Også mesterkokk Karl Erik Pallesen, som driver flere restaurant­er i regionen, er positiv til Tveitevoll Eides wagyu-satsing.

– Kjempespen­nende at man kan få dette eksklusive kjøttet fra en gård bare noen steinkast

unna, og ikke måtte importere fra andre land. Dette er et produkt vi heier på, sier Pallesen, som er aktuell med åpning av ny restaurant i toppetasje­n til det nye høyhuset K8.

– Vi kommer helt sikkert til å ha wagyu-kjøttet fra Tveitevoll Eide på menyen der dersom vi får muligheten til det.

Det gjør også kjendiskok­k Kjartan Skjelde:

– Helt topp at noen våger å dra i gang satsinger som dette her lokalt, og jeg gleder meg til å smake på kjøttet hvis jeg får anledning til det. Med det sagt, så er ikke wagyu-merkelappe­n ensbetyden­de med at kjøttet er av høy kvalitet. Det handler mye om hva dyrene blir forét med og hvordan de har det og blir tatt vare på.

10.000 kroner for ett embryo

For produksjon av wagyu-kjøtt er ren vitenskap. Tilbake på «kontoret» på gården på Sandved sitter

Tveitevoll Eide foran pc-en. Der overvåker han wagyu-storfeer i land som Skottland, USA og Canada.

– Her kan du se saedkvalit­et, genetikk og stamtavlen. Ja, egentlig alt, sier Tveiitevol­l Eide. – Bruker du mye tid på dette? – Ja. Dette er en viktig del av det jeg holder på med. Det er ekstremt viktig å finne de rette embryoene. Jeg har importert mest fra Skottland hvor jeg gjennom mange år har opparbeide­t en god relasjon til en av de beste ekspertene. I tillegg får jeg levert en egen miks av fôr fra Felleskjøp­et. Det er en miks som er satt sammen bare for meg.

– Hva koster satsingen?

– Det har jeg ikke regnet på. Og det kommer an på om man tar med alt som for eksempel kjøp av gårder, utstyr og så videre. Men ett embryo fra utlandet koster for eksempel 10.000 kroner.

– Og hvor mange embryoer kjøper du i året?

– Det varierer, men det blir nok tre-fire ganger i året. Og da kjøper jeg ofte mellom 10 og 20, svarer Tveitevoll Eide.

Gir seg for å vaere mer med barna

Penger har imidlertid 43-åringen nok av. Gjennom rundt 20 år som stjernefor­valter for hedgefonde­t Ako Capital i London har Tveitevoll Eide opparbeide­t seg en formue på mellom 500 millioner og 1 milliard kroner. Bare de siste

Albert Idsøe jr., slakter og eier av A. Idsøe AS. åtte årene – siden 2015 – har han hatt en skattbar inntekt på 645 millioner kroner.

Men nå er det slutt på det hektiske finanslive­t i London – og pendlingen mellom verdensmet­ropolen og hjemmet i Sandnes. Jobben i Ako Capital ble sagt opp ved årsskiftet.

– Jeg kunne selvsagt ha fortsatt dersom jeg bare var opptatt av karrieren – og det å tjene mest mulig. Det er alltid et høyere fjell som kan bestiges. Men så er det viktig å vite når man har klatret nok. Derfor har jeg tatt et valg – et valg om å vaere 100 prosent til stede sammen med familien min, sier Tveitevoll Eide.

Og fortsetter:

– Jeg har tre barn på 1,5, 3 og 6 år som jeg ønsker mer tid sammen med. Du vet hvordan det er. Når du leverer i barnehagen så kan det ta alt fra 5 minutter til 20 minutter – alt etter hva barnet ditt oppdager på veien. Det er de små øyeblikken­e der som er så verdifulle – og som jeg vil ha med meg, sier Tveitevoll Eide, som likevel skal forvalte egen formue gjennom selskapet Ets Capital AS.

– Jeg skal nok holde på litt, ja. Men jeg liker egentlig ikke å «holde på litt». Derfor har jeg det meste av min kapital fortsatt stående hos Ako Capital. Sånn at de som er dedikerte kan gjøre jobben. Og sånn er det også for meg og denne wagyu-satsingen. Det er mange som holder på med det, men jeg ønsker ikke bare å holde på – jeg ønsker å få det skikkelig til. For meg er det en stor forskjell.

 ?? ?? Torkell Tveitevoll Eide på gården på Sandved i Sandnes. Der har han
rundt 180 dyr.
Torkell Tveitevoll Eide på gården på Sandved i Sandnes. Der har han rundt 180 dyr.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Karl Erik Pallesen, stjernekok­k og restaurant­eier.
Karl Erik Pallesen, stjernekok­k og restaurant­eier.
 ?? ?? Kjartan Skjelde, kjendiskok­k.
Kjartan Skjelde, kjendiskok­k.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway