Stavanger Aftenblad

– Har vaert et problem over lengre tid

STAVANGER: Søkertalle­ne til laererutda­nningene stuper. Både minister og studenter er enige om at statusen til yrket må opp.

- Øyvind Ulland Sandsmark oyvind.ulland.sandsmark@aftenblade­t.no Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

Oddmund Hoel (SP) kom til UiS med en splitter ny plan:

– Det er ikke mange nok som synes at det er attraktivt å vaere laerer. Det må vi gjøre noe med, sier Oddmund Hoel (Sp), forsknings­og høyere utdannings­minister.

Mandag var han på en rundtur i distriktet, og ministeren besøkte blant annet fakultet for utdannings­vitenskap og humaniora ved UiS. Med seg på turen hadde han regjeringe­ns dagsferske strategi om hvordan flere skal rekrutters til laereryrke­t – og hvordan flere skal bli i jobben.

Les hovedpunkt­ene lenger nede i artikkelen.

Mange ledige studieplas­ser

Søkertalle­ne til laererutda­nningene har falt kraftig flere år på rad. I høst sto én av tre laererstud­ieplasser tomme.

Og til sammen mangler det i dag rundt 5400 kvalifiser­te laerere i norske barnehager og skoler.

Universite­tet i Stavanger er ikke noe unntak fra den nasjonale trenden.

Høsten 2023 registrert­e 250 førsteårss­tudenter seg ved institutt for grunnskole­laererutda­nning, idrett og spesialped­agogikk. Det er 40 faerre enn året før og en nedgang på 100 studenter fra 2015. Institutt for barnehagel­aererutdan­ning hadde ved studiestar­t forrige høst 155 studenter som var registrert for første gang. Dette er en reduksjon på 60 studenter fra året før. Og det er 100 studenter faerre sammenlign­et med 2015.

– Sprik mellom liv og laere

Maja Dahle går siste året ved lektorutda­nningen ved UiS. Hun peker på flere årsaker til at laererPrak­sisen yrket ikke står høyt i kurs blant unge.

– Noe går på statusen laereryrke­t har i samfunnet og lønn. I tillegg opplever vi et sprik mellom utdanninge­n og det som møter oss i skolen, sier Dahle og fortsetter:

– Arbeidsdag­en består av langt mer enn man er forberedt på. Det er ikke bare undervisni­ng; du skal vaere oppdrager, psykolog og sosionom i tillegg.

Hun forteller at hun vet om flere som tar laererstud­iet, men som likevel ikke ser for seg en karriere i skolen.

– De står løpet ut i utdanninge­n, men så ønsker de seg en annen jobb med kanskje bedre lønn og en annen arbeidshve­rdag etterpå, sier Dahle.

Ministeren er enig

Oddmund Hoel kjenner igjen utfordring­ene som studenten peker på.

– Dette hører vi veldig mange sier. Vi er nødt til å få yrkeshverd­agen mer inn i utdanninge­n ved å forbedre praksisen. Og vi må få flere impulser og flere folk fra yrkeslivet inn i utdanninge­n. Vi trenger mer jordnaere profesjons­utdanninge­r, det gjelder både i laererutda­nningen og i andre retninger, sier Hoel og fortsetter:

– Vi kan likevel ikke forvente at utdannings­institusjo­nene skal utdanne gryteferdi­ge kandidater som kan gå inn og gjøre alle sider ved en jobb fra dag én. I hele arbeidsliv­et er det slik at nyutdanned­e må laeres opp. Det blir en nøkkelfakt­or å få til dette på en god måte.

Dette er den nye strategien

I den nye, felles strategien har regjeringe­n og 11 organisasj­oner blitt enige om å samarbeide for å utvikle utdanninge­ne, jobbe for at barnehager og skoler er attraktive arbeidspla­sser, og vise frem de gode sidene ved laererutda­nningene og laereryrke­t, ifølge en pressemeld­ing fra regjeringe­n.

Den nye strategien til regjeringe­n er på 38 sider, og dette er hovedpunkt­ene: i utdanninge­ne skal bli bedre.

Nyutdanned­e laerere skal bli tatt imot bedre og mer systematis­k i barnehager og skoler, og få veiledning.

De som allerede jobber i barnehage og skole, men ikke har en laererutda­nning, skal få mulighet til å ta dette kombinert med jobb.

Laerere skal få mer tid til å vaere laerere, ved at laget rundt barn og unge blir styrket.

Skolen skal vaere en trygg arbeidspla­ss og laerere skal vaere trygge på hvilke handlingsr­om de har hvis det oppstår situasjone­r. Rekrutteri­ngsarbeide­t skal forsterkes og det skal hentes inn mer kunnskap om årsaker til at faerre velger laereryrke­t, og om hvilke tiltak som er effektive.

– Nå har vi fått alle vesentlige aktører som driver med skole og barnehage til å stå sammen. Vi har felles virkelighe­tsforståel­se om hvorfor rekrutteri­ngen er

som den er, og vi er enige om at vi må ta et felles krafttak for bedre rekrutteri­ng. Det er noe nytt, sier forsknings- og høyere utdannings­ministeren til Aftenblade­t.

– Vi skal dele de gode tiltakene som allerede finnes og samarbeide om nye løsninger, legger han til.

Internasjo­nal trend

Den ferske statsråden som nylig overtok etter Sandra Borch, påpeker at det er flere årsaker til den synkende rekrutteri­ngen til laereryrke­t.

– Blant annet ser vi en internasjo­nal trend, og rekrutteri­ngen påvirkes av konjunktur­er. Når økonomien går godt, er det faerre som søker seg til de offentlige velferdsyr­kene, sier Hoel, som tror at utdanninge­n i seg selv har liten betydning for nedgangen.

– Min jobb som minister er likevel å se på om det er noe ved utdanninge­n som kan bidra til å bedre rekrutteri­ngen, sier han.

Ingen «quick fix»

Elaine Munthe er senterlede­r ved

Kunnskapss­enter for utdanning ved UiS. Hun står også bak publikasjo­nen «Å rekruttere og beholde laerere i barnehage og skole – et kunnskapsg­runnlag.» Her ser de ulike bidragsyte­rne på den sviktende rekrutteri­ngen og hva som kan gjøres.

– Det samme bildet tegner seg over hele landet. Vi har ikke nok søkere til laererutda­nningen, og det har vaert et problem over lengre tid, slår Munthe fast overfor Aftenblade­t.

Hun er klar på at det ikke finnes noen «quick fix», og hun understrek­er det trengs mer enn en kampanje for å bedre rekrutteri­ngen.

– Vi har ingen forskning som viser at kampanjer har effekt, sier Munthe, som legger til at det som skjer i skolen har stor betydning for rekrutteri­ngen til laereryrke­t.

– Rekrutteri­ngen til laereryrke­t skjer i skolen i dag. For det er elever i skolen som senere skal søke seg til å bli laererstud­ent. Da er det viktig at de opplever en skole som de i framtiden har lyst til å jobbe i. Skolen må vaere en god arbeidspla­ss der folk har det godt, sier Munthe.

Kommunene er i gang med å ansette

I disse dager er kommunene i full gang med å ansette nye laerere til neste skoleår.

Hege Egaas Røen, skolesjef i Sandnes, opplyser at Sandnes kommune har 96 ledige laererstil­linger. Til sammen er det 27 skoler som trenger nye laerere.

– Vi er midt i rekrutteri­ngsprosess­en og spente på hvor stor andel søkere vi får. Søknadsfri­sten er mandag 12. februar. Rett før helgen var det registrert­e 850 søknader. Mange søker på flere skoler, så det er ikke snakk om 850 like søkere.

– Opplever dere konkurrans­e mellom kommunene?

– Ja, på dette området er det konkurrans­e mellom kommunene, men også mellom skolene internt i Sandnessko­len. Både rektorene og jeg er bekymret for rekrutteri­ng av laerere. Vi ser en nedgang i andel søkere, det er også bekymrings­fullt at søkere til laereryrke­t synker.

 ?? ??
 ?? ØYVIND ULLAND SANDSMARK ?? Oddmund Hoel (Sp), forsknings­og høyere utdannings­minister i samtale med lektorstud­ent
Maja Dahle ved UiS.
ØYVIND ULLAND SANDSMARK Oddmund Hoel (Sp), forsknings­og høyere utdannings­minister i samtale med lektorstud­ent Maja Dahle ved UiS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway