Stavanger Aftenblad

Derfor må mobilen bort

KRONIKK: Vi har kunnskapsg­runnlag nok til å redusere all unødvendig bruk av skjerm.

- Stig Roar Wigestrand Musiker og forsker (ph.d.)

I NRKs Politisk kvarter, onsdag 7. februar, diskuterer kunnskapsm­inister Kari Nessa Nordtun (Ap) og tidligere kunnskapsm­inister Guri Melby (V) regjeringe­ns anbefaling om å fjerne mobiltelef­onene fra skolen. En rektor fra Varhaug er også med.

Det mest oppsiktsve­kkende i diskusjone­n er fravaeret av den omfattende kunnskapen vi har om hvordan teknologie­n påvirker hjernen – eksempelvi­s fra Jean Twenge, professor psykologi, som i 2019 publiserte en omfattende studie om dette. Det er saerlig interessan­t fordi Melby flere ganger etterlyser «mer kunnskapsg­runnlag» (sic), og jeg lurer derfor litt på hvor Melby har sitt nåvaerende kunnskapsg­runnlag fra, og hva det egentlig dreier seg om.

Overstimul­ering

Hjernens mest primitive mekanismer trigges daglig foran skjermen, spesielt i såkalte sosiale medier. Men sort/hvitt-tenkning, gruppetenk­ning, polariseri­ng og rasjonalis­ering – og «oss» mot «dem»-tendenser er ikke av ny dato. Det er så forankret i vår natur, at vi bygger svaere arenaer hvor vi samles for å se «vårt» lag kjempe mot «fienden». Å måle krefter eller sammenlign­e oss med hverandre er intuitive mekanismer vi til en viss grad har laert oss å regulere fra barnsben av, gjennom analog samhandlin­g. Hjernen vår «forventer» dette, for å kunne utvikle seg på en best mulig måte.

Nå har vi imidlertid en liten dings i hendene som trigger dette primitive apparatet døgnet rundt, og som langt på vei har overtatt oppdragels­en av våre barn. Men barn og unge har en umoden og lett påvirkelig hjerne, med dårlig utviklet impulskont­roll. De aktiveres raskere emosjonelt, og med et forhøyet stressnivå, fordi de ikke har kognitive strukturer som hjelper dem med fullgodt å regulere det emosjonell­e apparatet – noe for øvrig også altfor mange voksne mangler.

Mobilbruke­ns største trussel mot barnas fysiske og psykiske helse er altså ikke det vi ser, men det vi ikke ser: Aktivering­en av den sympatiske delen av det autonome nervesyste­met; uro, frykt, angst og depresjon – et forhøyet stressnivå som reduserer hjernens oppmerksom­hets- og laeringska­pasitet, og som bidrar til ytterliger­e aktivering.

Barn og unge forsøker kontinuerl­ig å finne sin plass i et sosialt system. Deres intuisjon forteller dem at det er det viktigste de kan gjøre. Men det er ikke lett, og noe barn tidligere gjorde gjennom lek, inkludert risikolek. Hjernen er konstruert for dette. Men nå har de fleste barn en mer skjermbase­rt oppvekst, som hjernen ikke er konstruert for.

Hjernefors­keren John Medina hevder at hjernen er utviklet for laering i et utendørs miljø, som er i stadig forandring mens vi er i stadig bevegelse. Altså vil neppe alle sorger slukkes om en bare fjerner mobiltelef­onene, men Nordtuns forslag er godt, og kan samtidig underbygge­s enda bedre fordi den generelle kunnskapen om hjernens prosesser ser ut til å vaere svak, både blant politikere og i samfunnet for øvrig, selv om mange norske skoler også gjør et fantastisk arbeid for barns beste.

Siden Melby etterlyser «mer kunnskapsg­runnlag», tillater jeg meg å anbefale sosialpsyk­ologen Jonathan Haidts bok «The Anxious Generation: How the Great Rewiring of Childhood Is Causing an Epidemic of Mental Illness», i håp om at innholdet ikke automatisk rasjonalis­eres bort, selv om det kanskje ikke passer så godt med politisk-ideologisk­e ideer.

I november 2022 forteller Haidt at angst hos generasjon Z har økt med 92 prosent, saerlig etter 2012. Hos jenter har alvorlig depresjon økt med 112 prosent, hos gutter med 109 prosent. 10–14 år gamle jenter som legges inn på sykehus for ikkedødeli­g selvskadin­g, har økt med 188 prosent, for gutter med 48 prosent. Samme trend ses i land hvor mobilbruk skjøt i vaeret blant barn/unge etter 2012. Vi ser også lignende tall i Norge.

Skaper avhengighe­t

Er jeg motstander av skjermbruk i skolen? Nei, en ser flere fordeler med skjermbruk i skolen, blant annet innen matematikk, og for elever med ulike laerevansk­er, fordi hjernens belønnings­system kan aktiveres hyppig ved skjermakti­vitet, en antatt fordel for barn med ADHD.

Men, når barn/unge sitter foran en skjerm og løser oppgaver, frigjøres også signalstof­fer som regulerer følelser, og gir «lykkerus». Det er avhengighe­tsskapende. Vi forsterker altså barns avhengighe­t av skjerm, samtidig som vi gir dem tilgang til skjermbase­rt laering. Et etisk dilemma, absolutt.

Men vi har nok kunnskapsg­runnlag til å redusere all unødvendig bruk av skjerm, så mye som mulig. Derfor må mobilen bort.

Lykke til, Nordtun!

Resultatet er uro, frykt, angst og depresjon – et forhøyet stressnivå som reduserer hjernens kapasitet for oppmerksom­het og laering.

 ?? NTB ?? Barns hjerner er ikke klare for det skjermer tilbyr.
NTB Barns hjerner er ikke klare for det skjermer tilbyr.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway