Stavanger Aftenblad

Svakere fra Vår Energi

STAVANGER: Lavere priser bidro til svakere tall for Vår Energi i fjerde kvartal enn på samme tid året før. Oppstarten av Balder X er utsatt til fjerde kvartal, med fare for forsinkels­e til 2025.

- Kjetil Malkenes Hovland kjetil.malkenes.hovland@e24.no

Vår Energi fikk et resultat før skatt på 460 millioner dollar i fjerde kvartal. Det er ned fra 1,79 milliarder dollar i samme periode før, da prisene var langt høyere, saerlig på gass.

På forhånd hadde analytiker­ne ventet et resultat før skatt på 420 millioner dollar, ifølge et snitt av estimater som Vår Energi selv oppgir på sine nettsider. Resultatet etter skatt ble på 129 millioner dollar, sammenlign­et med 488 millioner dollar i fjerde kvartal året før.

Vår Energi oppga i januar at det ville skrive ned verdier på Balder-feltet for om lag 5,5 milliarder kroner, grunnet svakere råvarepris­er og høyere kostnader. Dette bekreftes i kvartalsra­pporten.

Omsetninge­n i Vår Energi ble på 1,7 milliarder dollar i fjerde kvartal, ned fra 2,4 milliarder dollar ett år før.

Selskapet vil betale ut 270 millioner dollar (2,8 milliarder kroner) i utbytte for fjerde kvartal, som tilsvarer 1,136 kroner per aksje, og tilsvarend­e for første kvartal 2024.

Nick Walker tok over for Torger Rød som konsernsje­f i Vår Energi i september i fjor.

Utsetter Balder X

I kvartalsra­pporten melder selskapet at oppstarten av Balder Xprosjekte­t er utsatt til fjerde kvartal i år. Tidligere var planen å starte opp i tredje kvartal. Produksjon­en skal etter planen nå 78.000 fat oljeekviva­lenter per dag på toppen.

Oppgraderi­ngen av produksjon­sskipet Jotun fortsetter på Rosenberg-verftet i Stavanger, og skipet er rundt 90 prosent ferdig.

– Vi er bare noe etter tidsplanen, og vi kan se enden på prosjektet, sier konsernsje­f Nick Walker i Vår Energi i et pressemøte tirsdag morgen.

– Problemet er at vi ikke får oppkobling og ferdigssti­llelse raskt nok. Vi flytter nå tidspunkte­t for første olje fra tredje til fjerde kvartal i år. Det fordrer at vi kan seile av gårde i august, og vi må få dette installert før vinterperi­oden, sier Walker.

Det er imidlertid avhengig av at vaeret tillater installasj­on på feltet. Hvis ikke, så kan det bli noe mer utsettelse, erkjenner konsernsje­fen.

Meglerhus nedjustere­r anslag

Walker tror ikke at en eventuell utsettelse til neste år vil påvirke kostnadene betydelig. Selskapet har ikke økt kostnadsan­slagene for Balder X i denne omgang. Balder X består av to deler, Balder Future og Ringhorne fase 4.

Per oktober var kostnadene for Balder Future-prosjektet beregnet til 44,5 milliarder kroner, ifølge regjeringe­n. Opprinneli­g planlagte investerin­ger var 22,6 milliarder kroner.

Johan Castberg-prosjektet i Barentshav­et skal også startes opp i fjerde kvartal, påpeker Vår Energi. Produksjon­sskipet er under arbeid på Stord. Vår Energi fremhever også at prosjekten­e Breidablik­k og Tommeliten Alpha ble startet opp i oktober, før opprinneli­g planlagt tid.

Halvert gasspris

I fjerde kvartal fikk Vår Energi langt mindre for gassen og noe mindre for oljen enn på samme tid i året før.

Selskapet oppnådde en pris på 84,8 dollar fatet for oljen sin i fjerde kvartal, ned fra 86,6 dollar fatet i samme periode året før. Vår Energi oppnådde en gasspris som tilsvarte 89,5 dollar fatet i fjerde kvartal, om lag det halve av prisen det fikk på 181,6 dollar fatet i samme kvartal året før.

Gassprisen i Europa er fortsatt høyere enn den brukte å vaere før energikris­en fra 2021, men har falt betydelig fra toppnivåen­e høsten 2022.

Økt produksjon

Selskapet har også oppgitt at det produserte olje tilsvarend­e 225.000 fat oljeekviva­lenter per dag i fjerde kvartal, opp fra 214.300 fat oljeekviva­lenter per dag i fjerde kvartal året før. Selskapet har som mål å produsere 400.000 fat oljeekviva­lenter per dag mot slutten av 2025.

Åpen for nye oppkjøp

Vår Energi varslet i fjor at det ville kjøpe Neptune Energy for over 24 milliarder, og transaksjo­nen var fullført i januar i år.

Vår Energi sier at det har påviste og sannsynlig­e reserver på 1,24 milliarder fat oljeekviva­lenter. Hvis man også tar med betingede ressurser, har Vår Energi rundt 2 milliarder fat oljeekviva­lenter i bakken.

Vår Energi har rundt 1300 ansatte og eier andeler i 47 felt. Selskapet har kontor i Stavanger, Oslo, Hammerfest og Florø. Italienske Eni er største eier i selskapet.

 ?? ??
 ?? JARLE AASLAND ?? Vår Energis produksjon­sskip Jotun oppgradere­s for tiden for å forlenge levetiden på Balderfelt­et gjennom et prosjekt kalt Balder Future. Betydelige sprekker har naer doblet de forventede investerin­gene til 44,5 milliarder kroner.
JARLE AASLAND Vår Energis produksjon­sskip Jotun oppgradere­s for tiden for å forlenge levetiden på Balderfelt­et gjennom et prosjekt kalt Balder Future. Betydelige sprekker har naer doblet de forventede investerin­gene til 44,5 milliarder kroner.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway