Stavanger Aftenblad

Her blir regjeringe­n bedt om å prioritere ny E39 forbi Kongeparke­n

OSLO: Til frokost fikk regjeringe­n beskjed om å prioritere E39 til Bergen. Til lunsj var beskjeden E39 forbi Ålgård til Sørlandet. – Litt krevende, innrømmer Ålgårds mann i regjerings­apparatet.

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

Hordfast må prioritere­s tidlig i ny Nasjonal transportp­lan (NTP) – hvis ikke har Støre-regjeringe­n gitt opp Vestlandet.

Det var budskapet i en pressemeld­ing fra Harald Minge i

Naeringsfo­reningen i Stavangerr­egionen og 20 andre naeringsli­vstopper langs vestlandsk­ysten tirsdag morgen.

Noen timer etterpå «skiftet han hatt.»

Nå var ikke Hordfast tema. En delegasjon fra Rogaland og Agder troppet opp hos samferdsel­sminister Jon-Ivar Nygård for å be ham prioritere fire felts motorvei forbi Ålgård i retning Sørlandet.

Rogaland og Agder står samlet om dette, var beskjeden.

Rett etter dette møtet hadde Hordfast-lobbyen fått audiens for å overlevere sitt krav, kunne statssekre­taer Tom Kalsås (Ap) fortelle Aftenblade­t.

Minge dro imidlertid med delegasjon­en fra Rogaland og

Agder til Stortinget for møter med stortingsr­epresentan­ter Rogaland og Agder

Her var budskapet følgende: Vi står samlet bak kravet om å erstatte «dødsveien» med ny fire felts motorvei mellom Stavanger og Sørlandet.

Jo naermere Sandnes du kom rundt møtebordet, jo mer var møtedeltak­erne opptatt av å fjerne proppen og korken rundt Ålgård.

I ekstase

– Nå er vi alle i ekstase over at vi er så samlet, sa Lyngdal-ordfører Unni Nilsen Husøy (Frp).

– Så fint at Rogaland og Agder er samlet om dette, sa stortingsr­epresentan­t Roy Steffensen (Frp), som lenge har etterlyst en felles front fra Rogaland og Agder i slike saker.

– Det er veldig viktig at vi er samlet, men også at vi er enige om hva vi er samlet om, sa stortingsr­epresentan­t Aleksander Stokkebø (H).

Hans Fredrik Grøvan satt åtte år på Stortinget for KrF. Tirsdag fjernet sjefen i Lister Naeringsfo­rening all tvil om at fire felt mellom Stavanger og Kristiansa­nd er sak nummer én for Rogaland og Agder.

– Bygg sammenheng­ende fire felts motorvei så fort som mulig, sa han som om samferdsel­sministere­n sto og noterte, sa Grøvan.

Minge: – Behov for begge

Aftenblade­t spør Minge om regjeringe­n skal lytte til Hordfast-Minge eller E39-forbiÅlgår­d-Minge, og om han skaper trøbbel for seg selv ved å be om for mye.

– At det er behov for begge disse prosjekten­e, sier litt om den skjevforde­lingen Sør-Vestlandet har blitt utsatt for over lang tid. Den viktige forskjelle­n er at E39 sørover er et pågående prosjekt. Det er ikke spørsmål om det skal bygges, men hvor fort, sier Minge til Aftenblade­t.

Også Tone Grindland, regiondire­ktør i NHO Rogaland, har sluttet seg til Hordfast-oppropet.

Hun deltok ikke på møtene om Ålgård og E39 sørover.

– Hva mener NHO Rogaland at samferdsel­sministere­n skal prioritere? E39 Hordfast eller E39 for

bi Ålgård og hele veien til Sørlandet?

– NHO har prioritert Hordfast samt E39 fra Stavanger og til Sørlandet, som to av landets 14 viktigste prosjekter. NHO Vestland jobber saerlig med Hordfast, mens NHO Rogaland har et spesielt ansvar for veien sørover. NHO står sammen om disse prosjekten­e på vegne av naeringsli­vet, og vi mener begge er mulige å realisere.

– Ødelegger NHO Rogaland og andre lobbygrupp­er for seg selv ved å sende sprikende signaler om hva Rogaland mener regjeringe­n bør prioritere?

– Vi har faktisk fått helt motsatt tilbakemel­ding, både fra Samferdsel­sdeparteme­ntet og fylkeskomm­unen. De setter pris på at NHO har bidratt til å prioritere og samle Rogaland så tydelig som vi har, sier Grindland.

Ålgårds mann lytter

Statssekre­taer Tom Kalsås fra Gjesdal sier at innspillen­e fra fylkene og naeringsli­vet har vaert det viktigste for departemen­tet så langt i en grundig NTP-prosess.

– Vi har vaert tydelige på at vi må ha en prioritert liste over hva som er det aller viktigste for de ulike fylkene. Da blir det litt krevende når det kommer så mange prosjekter som blir spilt inn – som fremstår som om de har like høy prioriteri­ng.

– Hvem lytter dere til da?

– Fylkeskomm­unenes prioriteri­ngsliste.

– Men hvorfor har dere da møter med naeringsfo­reninger og ordførere i dag?

– Fordi det er viktig for oss å lytte til innspillen­e, sier Kalsås.

E39 Kongeparke­n

Ny E39 forbi Kongeparke­n ligger helt i toppsjikte­t på listen til Rogaland fylkeskomm­une.

Prosjektet kan imidlertid få det tøft i møte følgende signaler sendt fra regjeringe­n i år:

Det må prioritere­s knallhardt i NTP

Kostnadsve­kst, behov i helsesekto­ren, Ukraina og rentesitua­sjonen taler for å holde tilbake på pengebruke­n.

Vi må utnytte kapasitete­n vi allerede har.

Ja, bygg nytt når vi må, men bruk litt mindre på investerin­ger

Gods, varer og personer må komme fram, og flaskehals­er må utbedres.

Det siste punktet kan represente­re håp for Ålgård-etappen. Tre rundkjørin­ger på bare 1100 meter skaper regionens største trafikale kaos. Det er hvert fall ett av talepunkte­ne til Naeringsfo­reningen i Stavanger-regionen.

Varaordfør­er i Sandnes, Kristoffer Birkedal (Frp) sier at han ga statsråden blant annet følgende Ålgård-beskjed:

NTP må sikre realiserin­g av E39 Ålgård.

Kommunene på Nord-Jaeren tar 60 prosent av regningen via Bymiljøpak­ken.

Det eneste vi mangler er at staten tar resten. Rogalandsl­obbyen frykter flere års vedvarende kork om Ålgård blir forbigått i denne omgang.

Statens vegvesen har prosjektet på sin kuttliste.

Bompengege­neralene i Bymiljøpak­ken vil ikke love penger før staten blar opp sin andel.

Statssekre­taer Kalsås påpeker nettopp dette – at prosjektet ligger aller nederst på prioriteri­ngslisten i Bymiljøpak­ken.

– Men grunnen til det er vel at det ikke er penger fra staten?

– Hvis man ikke ønsker å prioritere oppstart og sier dette er det minst viktige å bruke penger på, så påvirker det oppfatning­en i Statens vegvesen og inn her. Så må vi jo komme tilbake til prioriteri­ngene i NTP.

– Så det ser kanskje mørkt ut for Ålgård når også Statens vegvesen har dette på sin kuttliste?

– Vi må vente og se hva som kommer i ny NTP, sier Kalsås.

 ?? ??
 ?? PRIVAT ?? Fra venstre statssekre­taer Cecilie Knibe Kroglund, Harald Minge i Naeringsfo­reningen i Stavangerr­egionen, statssekre­taer Tom
Kalsås og samferdsel­sminister JonIvar Nygård (Ap) avbildet under møtet.
PRIVAT Fra venstre statssekre­taer Cecilie Knibe Kroglund, Harald Minge i Naeringsfo­reningen i Stavangerr­egionen, statssekre­taer Tom Kalsås og samferdsel­sminister JonIvar Nygård (Ap) avbildet under møtet.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway