Stavanger Aftenblad

– Hvem er ondskapen i dag?

TEATER: Lørdag kveld inviterer Rogaland Teater med mystikk og latter til Teaterhall­en, der ungdomstea­teret viser «Dracula».

- Anna Aarøe Løvik anna.aaroe.lovik@aftenblade­t.no

Du hører rytmen av filmprojek­toren snurre.

Musikken er grumsete, som om grammofonp­laten er dekt i støv. Foran deg har et gigantisk lerret bredt seg ned fra taket, og ut over scenen. Alt er svart-hvitt.

Den mystiske greven fra Transilvan­ia er på jakt etter blod i London.

– Dracula handler om det godes kamp mot det onde, sier regissør Rolf Alme og fortsetter.

– Du erklaerer krig i en fredelig verden, eller oppfinner en vaksine mot et dødelig virus. Dracula er en personifis­ering av den absolutte ondskap. Jeg tror vi som mennesker har et behov for slike historier der vi prøver å beseire den. En slags terapi.

Lørdag kveld trår den verdensber­ømte vampyren på scenen i en funky og original versjon av Bram Stokers bokklassik­er «Dracula» fra 1897. Sammen med ni skuespille­re har regissør Rolf Alme skapt en forestilli­ng som tar for seg både nåtiden og fortiden.

En idé om en fortid møter dagens virkelighe­t

På scenen er det et gigantisk lerret som brer seg ut over gulvet. Ellers er det fylt opp med gamte le vitenskape­lige bøker, skuespille­re i 1890-tallets mote, og noen veldig moderne mikrofoner.

– Scenografi­sk sett har vi tatt inspirasjo­n fra stumfilmen­e som oppsto rundt tiden boka ble skrevet. Vi har musikk fra hundre år tilbake som vi har bearbeidet for å få samme lydkvalite­t som det var den gangen, filmklippe­ne er autentiske, og klaerne er også hentet fra denne tiden, sier Alme.

– Samtidig tar vi opp temaer som gjør at vi setter stykket inn i en dagsaktuel­l sammenheng, og vi bruker mikrofoner på scenen som de eneste moderne rekvisitte­ne, sier regissøren.

Utenom et par kreative friheter er ungdomstea­teret totalt tro til fortelling­en fra boken. Karakteren­es dialekter og sosiale opphav kommer tydelig fram i Stokers mesterverk, dette har Alme tatt inn i forestilli­ngen også.

– Realisme er ikke et ideale her. Vi leker med språket. Det handler ikke om realisme, men om form og uttrykk. Derfor prater ingen av skuespille­rne sin egen dialekt. Det blir østlandsk, amerikansk og russisk og lignende. Noen snakker til og med uten bøying av verb.

Hvem er ondskapen i dag?

– Om du spør hvem Dracula er, vil du alltid få ulike svar. De flesnordme­nn på 1940-tallet ville sagt Adolf Hitler. Om du spør de 70.000 ukrainske flyktninge­ne i dagens Norge ville de sagt Putin. Det er den virkelighe­ten vi forsøker å innskrive i stykket, sier regissøren.

Alme har tatt inspirasjo­n fra politisk teater fra mellomkrig­stiden i Tyskland. Da var teaterets mål å få folket til å reflektere over det som hendte i samfunnet.

– Vi har et moralsk og etisk ansvar å fortelle noe til publikum. Vi kan ikke alltid lage noe som er ren underholdn­ing. Det må ha et politisk, etisk eller moralsk utsagn. Vi har kriger og mye annet som skjer i verden akkurat nå. Det er vanskelig for meg som kunstner å ikke forholde meg til det, sier Alme.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Lørdag har denne gjengen premiere i Teaterhall­en. Fra venstre: Axel Eike Ekanger, Oliver Normann, Knut Halvor Amdal, Eir Apneseth, Martin German, Kristina Cruys Sagen Høyvik, Joakim Auestad, Karl Kristian Heløy Hembre og Lykke Färdig Kalsås.
JON INGEMUNDSE­N Lørdag har denne gjengen premiere i Teaterhall­en. Fra venstre: Axel Eike Ekanger, Oliver Normann, Knut Halvor Amdal, Eir Apneseth, Martin German, Kristina Cruys Sagen Høyvik, Joakim Auestad, Karl Kristian Heløy Hembre og Lykke Färdig Kalsås.
 ?? ?? Rolf Alme har regi.
Rolf Alme har regi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway