Stavanger Aftenblad

Norge vinner kampen mot skjeggkre

- Mette Estep NTB

OSLO: Etter noen års jakt har skadedyrfo­rskerne funnet en effektiv måte å utradere skjeggkre på, der krypene også selv bidrar ved å ta livet av hverandre.

– Norge er verdens fremste innen bekjempels­e av skjeggkre, sier seniorfors­ker Bjørn Arne Rukke ved Folkehelse­institutte­t (FHI). Han har vaert med på å utvikle en effektiv, rimelig og trygg metode, som attpåtil har lang varighet, for å bli kvitt skadedyret. I 2013 dukket skjeggkree­ne opp i Norge og skapte naermest panikk, da de spredte seg ekstremt raskt.

– Spredninge­n og medieoppsl­agene ga inntrykk av at disse krypene skulle bli et stort skadedyrpr­oblem i samfunnet, men sånn er det ikke nå, sier Rukke.

– Vi gjorde vitenskape­lige undersøkel­ser på laboratori­et og ute i felten, og fant en god metode som nå er tatt i bruk. Den har i tillegg til å vaere veldig effektiv, vist seg å vare lenger enn forventet, sier Rukke.

Spesielt åte med virkestoff­et indoxacarb er effektivt mot skjeggkre.

– Vi fant ut at det skal veldig lite til. Bare noen ytterst små dråper spredt utover på skjulte steder som under gulvlister og dørterskle­r. Effekten av kun noen milligram gift kan vare i årevis, sier Rukke.

Sekundaerf­orgiftning bidrar også til dette.

– Når skjeggkre dør blir de raskt spist av sine egne. De som er drept av åten, inneholder nok gift til å også ramme de som spiser de døde individene, sier han.

Hvis du ser et skjeggkre eller mistenker at de har kommet seg inn hos deg, er det viktig å komme tidlig på banen for å få en raskere vellykket behandling av bolig, hytte eller andre bygg.

For å bekrefte at det faktisk er skjeggkre det handler om, er det effektivt å plassere ut små limfeller, og sjekke dem etter et par uker. Skjeggkre kan finnes i alle rom i boligen.

 ?? FHI / NTB ?? Skjeggkre er altetende, formerer seg raskt og lever lenge.
FHI / NTB Skjeggkre er altetende, formerer seg raskt og lever lenge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway