Stavanger Aftenblad

– Må ta et lite magadrag

OPPDRETTLA­KS: Både Mowi og Salmar jobber nå for å få dødelighet­en ned, men de er uenige om hva som er et realistisk nivå.

- Camilla Knudsen kamilla.knudsen@e24.no

blant norske oppdretter­e steg til ny rekord på 65 millioner fisk i fjor. Snittnivåe­t er 15–16 prosent, med opptil 27 prosent i noen områder, ifølge Havforskni­ngsinstitu­ttet (HI).

Bransjen fokuserer nå på å få dødelighet­en ned. Spørsmålet er hva som er realistisk hvis man samtidig skal øke veksten. HI-forsker Lars Helge Stien har uttalt at man fint kan komme ned på 5–10 prosent dødelighet.

Det mener Mowi, verdens største lakseoppdr­etter, er helt urealistis­k, mens nest største, Salmar, mener det er fullt mulig.

– Vi opererer i syv land og jeg har vaert med i 20 år. Jeg har aldri sett noen som har klart 5 prosent dødelighet så langt, sier Mowi-sjef Ivan Vindheim til E24.

– Så du tenker ikke det er realistisk?

– Det er ikke det jeg sier. Jeg sier at det er det aldri noen som har klart. Så i dag er det helt urealistis­k.

Mange tiltak

Vindheim påpeker at det blir vanskelig å finne et felles mål for hele landet, fordi det er så store geografisk­e variasjone­r.

– Det er selvsagt målet til alle å få ned dødelighet­en. Men over tid har den vaert ganske stabil, så skal vi få gjort noe med det, så tror jeg vi må ha ny teknologi i tillegg. Og så må vi underveis gjøre så godt vi kan, sier han.

Mowi-sjefen ser likevel muligheter for å redusere dødelighet­en noe fra fjorårets nivå.

– Det handler om teknologi. Noen lokalitete­r er gode, noen er dårlige. Vi prøver å jobbe oss rundt de dårlige lokalitete­ne ved å bruke postsmolt, slik at vi reduserer produksjon­ssyklusen og slipper å vaere i sjøen når det er virkelig ille.

– I tillegg så vil laksen vaere mye mer robust når den kommer i sjøen. Det er nok det viktigste enkelttilt­aket, sier han videre.

Fra neste år venter han å se bedringer som følge av det.

– Laksen er ikke overbegeis­tret

Vindheim sier også at han ønsker debatten om fiskevelfe­rd velkommen.

– Det er flott at folk engasjegen rer seg og at vi får søkelys på oss. Det gjør at vi skjerper oss, sier han.

– Gode biologiske prestasjon­er og resultater går hånd i hånd. Når det er sagt, er det ingen tvil om at det har vaert flere negative mediesaker om havbruksna­eringen det siste halvåret enn normalt.

– Så vi må bare jobbe enda hardere for å gjøre det jeg mener er en baerekraft­ig produksjon enda mer baerekraft­ig.

Han viser for øvrig til at det skjer endringer i naturen hele tiden, og at de merker stadig mer til klimaendri­ngene.

– Laksen er ikke overbegeis­tret for alt det fører med seg.

– Store krefter

Salmar-sjef Frode Arntsen har virkelig fått føle på uforutsigb­are naturkreft­er i det siste, med millioner av døde laks på grunn av perlesnorm­aneter, samt rømmingsri­siko i forbindels­e med ekstremvae­ret Ingunn.

– Det gjør at man kjenner ekstra på ansvaret. Man har mange operasjone­r som foregår i tøffe og vaerutsatt­e områder på havet og store krefter. Da tenker man både på de folkene som står ute og selvfølgel­ig på fisken og fiskens velferd, sier han til E24.

Arntsen synes også det er vanskelig å sette et konkret mål på dødelighet­snivået. Men i motsetning til Mowi-sjefen mener han 5–10 prosent er fullt mulig.

– Jeg kan ikke vaere for bombastisk her, men basert på dødelighet­stall som Salmar har hatt historisk, så er mellom 5 og 10 prosent realistisk hos oss, sier han.

For å klare det trekker Arntsen frem stadig forbedring­er i hele verdikjede­n, alt fra sterk og god smolt, genetikk, og bedre måter å hindre lus, samt teknologiu­tvikling.

– Så ser man jo at det er noen tall på dødelighet i andre proteinpro­duksjoner som ikke er superbra heller, men vi ønsker jo å vaere en proteinpro­dusent som folk skal vaere stolt av og få lyst til å kjøpe produktene.

Salmar etterlyser også en felles standard for rapporteri­ng av dødelighet så man sikrer at man snakker om det samme når det gjelder prosentvis dødelighet.

– Må finne bedre løsninger

Manetangre­pene som HI regner med har tatt livet av rundt tre millioner laks det siste halvåret, har rammet Salmar hardt. Det førte til at selskapet nå måtte kutte forventnin­gen til årets slaktevolu­m med 20.000 tonn til 237.000 tonn.

Salmar-sjefen tror likevel det er muligheter for solid vekst fremover, på flere måter. Han viser til både organisk vekst, ved at man klarer å utnytte lisensene sine bedre, lavere dødelighet, utvidelse på de aller beste og mest baerekraft­ige lokalitete­ne, samt oppkjøp.

– Sånn sett så tror vi fortsatt at det er mulig å øke produksjon­svolumet i Norge både for Salmar og hele den norske laksenaeri­ngen, sier Arntsen.

– Samtidig må man kanskje innimellom ta seg et lite magadrag for å løse noen utfordring­er annerledes, sånn at man ikke bare tenker highway og vekst, legger han til.

Han understrek­er at naerinLaks­edødelighe­ten som helhet nå er avhengig av å finne bedre løsninger for lusehåndte­ring.

– Men overordnet og langsiktig, så tror vi det absolutt er mulig å oppdrette mer laks i Norge.

Teknologio­ptimist

Mowis Vindheim savner også bedre tilrettele­gging fra myndighete­ne.

– Ideelt sett burde myndighete­ne ha lagt rette for nye lokalitete­r. De burde rangert dem over tid, slik at man ser hvilke som er veldig gode og kan legge de dårlige bak seg.

– Er det aktuelt for Mowi å starte med landbasert oppdrett?

– At landbasert kan komme, det tror vi. Men teknologie­n er ikke klar og ingen har fått det til enda. Men vi følger med altså. Det gjør vi. Det gjør vi. Men jeg tror alltid det vil bli produsert laks i norske fjorder, fordi de er ideelle for formålet.

– Og så tror jeg at det vi gjør i dag kommer til å vaere mer baerekraft­ig om fem år. Og jeg tror det kommer til å vaere enda mer baerekraft­ig om ti år. Jeg er veldig teknologio­ptimist.

– Hva mener du med baerekraft­ig?

– Jeg tror at vi skal få til økt overlevels­e. Jeg tror at kvaliteten på fisken vår kommer til å øke. Og jeg tror at produktivi­teten vår kommer til å bli bedre. Vi, altså norsk lakseindus­tri, er verdens beste på dette her. Og det har vi tenkt å fortsette å vaere.

Både Mowi og Salmar har lagt fram resultater for fjerde kvartal denne uken. De finner du her:

 ?? TERJE BENDIKSBY / NTB ?? Laksedødel­igheten blant norske oppdretter­e steg til ny rekord på 65 millioner fisk i fjor.
TERJE BENDIKSBY / NTB Laksedødel­igheten blant norske oppdretter­e steg til ny rekord på 65 millioner fisk i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway