Stavanger Aftenblad

I Oslo fikk busspassas­jerer refundert taxiutgift­er. Det gjør de ikke i Stavanger

SAMFERDSEL: Mens busspassas­jerer i Oslo får refundert taxiutgift­er etter snøtrøbbel­et i januar, får ikke Kolumbus-passasjere­r innvilget reisegaran­ti hvis problemene skyldes snø og glatte veier.

- Andreas Askildsen andreas.askildsen@aftenblade­t.no

Forrige mandag ble bratt start for mange på Nord-Jaeren. Kraftig snøfall midt i rushtiden førte til at bilistene ble stående i lange køer, mens busspassas­jerer ble stående og vente på busser som ikke kom.

Snø og busser som har blitt stående fast i kø og på «glattå» har bidratt til en økning i antall refusjonsk­rav så langt i år, viser tall fra Kolumbus:

I januar 2023 fikk kollektivs­elskapet inn 50 krav om reisegaran­ti. Ingen av disse omhandlet vaer. Av kravene ble 24 innvilget.

I januar i år kom det inn 109 krav om reisegaran­ti. 24 av dem omhandlet vaer. Totalt 52 av kravene ble innvilget. I februar 2023 kom det inn 46 krav, tre av dem var vaerrelate­rt. 34 ble innvilget.

Hittil i februar i år har det kommet inn 70 refusjonsk­rav. 33 av disse er vaerrelate­rt. 27 av kravene som har kommet så langt, er innvilget.

Gjelder ikke vaerkaos

Det har imidlertid lite for seg å sende inn reisegaran­tikrav knyttet til snøvaeret:

«Reisegaran­tien gjelder ikke når det inntreffer omstendigh­eter som Kolumbus ikke kan styre, for eksempel ekstreme vaerforhol­d, ulykker, islagte fjorder og veistengni­nger som gjør at transportm­iddelet ikke kommer fram, streik og lignende.», står det i vilkårene for reisegaran­tien.

Penger tilbake i Oslo

Reisegaran­tien til Ruter, som har ansvaret for kollektivt­rafikken i Oslo og Akershus har omtrent samme ordlyd når det gjelder unntak på grunn av vaerforhol­d.

Men der reisende i Rogaland ikke får refundert penger når forsinkels­ene og kanselleri­ngene skyldes uvaer, har tusenvis av reisende fått refundert penger i Oslo

: I januar førte kuldegrade­r, ladeproble­mer og speilblank­e hovedstads­veier til kaos i busstrafik­ken. I løpet av to uker ble rundt 8000 bussavgang­er innstilt, noe som førte til rekordmang­e refusjonsk­rav.

– Vi har mottatt cirka 18.450 refusjonsk­rav og hittil er rundt 12.000 krav innvilget. Totalt har vi så langt i år utbetalt 4,7 millioner kroner, skriver Cathrine Myhren-Haugen, kommunikas­jonssjef i Ruter til Aftenblade­t.

Hun viser til at Ruter har vaert helt tydelig på at det har vaert har vaert altfor mange innstillin­ger og forsinkels­er.

– Vi forstår frustrasjo­nen til alle de som har stått og ventet på busser som ikke har kommet. Derfor har vi prøvd å gjøre alt vi kan for å løse en alvorlig situasjon – og for de reisende har en løsning vaert å benytte vår reisegaran­ti slik at de kan ta taxi for inntil 750 kroner, skriver Myhren-Haugen.

Hun bekrefter at de kunne nektet utbetaling ved å vise til vilkårene for reisegaran­tien, som sier at den ikke gjelder ved ekstreme vaerforhol­d.

– Men vi har valgt å gjøre et unntak for å finne gode løsninger for de som reiser med Ruter, skriver Myhren-Haugen.

Derfor sier Kolumbus nei

– Ble det vurdert å gjøre unntak og gi reisegaran­ti også fra Kolumbus sin side?

– Det ble ikke vurdert å gjøre unntak. Vi følger nasjonale retningsli­njer, svarer Morten Nesvik, kommunikas­jonsrådgiv­er i Kolumbus. Han viser da til den anbefalte bransjesta­ndarden

Gratis fly til

Gratis fly fra

Book din ekspedisjo­nsreise innen 31. mars 2024 Reis i perioden 1. april – 31. mars 2025

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway