Stavanger Aftenblad

Den nye familien står i sentrum av barselomso­rgen

- Anne von Erpecom Leder for jordmortje­nesten i Stavanger Helene C. Knivsberg Leder Hinna og Hillevåg helsestasj­oner

BARSELOMSO­RG: Den nye familien er de viktigste i diskusjone­n om Tidlig hjemreise fra SUS. Barselkvin­nen og den nye familiens ønsker, og behov må stå sentralt i tilbudet som gis i dag i fremtiden.

Dette er også i tråd med politiske føringer om brukermedv­irkning og pasienten i sentrum. Samhandlin­gsreformen sier at pasientens rolle skal vaere tydelig.

De fleste barselkvin­ner har svart at de ikke ønsker å reise hjem tidligere enn det som er normalt i dag. Aftenblade­t har skrevet om fra prosjektet Tidlig hjemreise etter fødsel. Resultaten­e er presentert og kommentert av SUS som har fått prosjektpe­nger for å jobbe med dette. Vi ønsker å informere om tilbudet kommunen har i dag.

Det er ikke undersøkt hva partner tenker om tidlig hjemreise. Det er per i dag også mulig å reise tidlig hjem, det er ikke systematis­k undersøkt om kvinner som har reist tidlig hjem er fornøyd.

Flere treffpunkt­er

Gravide og familier i Stavanger bruker jordmor og helsestasj­onstjenest­en i kommunen. Svangerska­pskontroll­en har rundt 8 faste treffpunkt med den gravide og partner. Det er også mulighet for flere treffpunkt om behov. Gravide blir informert om helsestasj­onstilbude­t i svangerska­pstiden og oppmuntres til å ta kontakt med sin jordmor mens de er inneliggen­de på barsel.

Dette er for å avtale hjemmebesø­k fra jordmor innen 72 timer om familien ønsker dette. Når familien reiser fra SUS tar helsestasj­onen kontakt med familien innen 48 timer etter at fødselsmel­ding er mottatt. Familier med nyfødte prioritere­s på helsestasj­onen. I tillegg til faste konsultasj­oner kan familier ta kontakt ved behov hos seg selv eller barnet. Alle helsestasj­oner har avsatt ledig tid for vektkontro­ll og ammehjelp på kort varsel. Helsesykep­leier kommer på hjemmebesø­k 7–10 dager etter fødsel. Både jordmor og helsesykep­leier har mulighet for å komme på enda ett hjemmebesø­k om det vurderes nødvendig.

Jordmor og helsestasj­onstjenest­en kan amming. Vi er sertifiser­te ammekyndig­e, samtlige ansatte har kompetanse på amming. Noen ansatte har i tillegg etterutdan­ning i amming. Vi har tilbud om ammekurs hos jordmortje­nesten, helsestasj­onene har avsatt tid til ammeveiled­ning. Likevel er det sånn at en god ammestart skjer etter fødsel og på barsel. Det er sykehuset som må legge til rette for en god ammestart. Når starten blir ugrei, er det mer krevende og skaper

unødvendig strev for mor og barn. Vi vet at en kavete ammestart kan ha påvirkning på psykisk helse.

Turnus skaper utfordring­er

Helsesykep­leiere og jordmødre er en knapphetsr­essurs. De ansatte skal ha en arbeidshve­rdag som er håndterbar. Dette er allerede en tjeneste under press. Det er ikke sikkert at det er samfunnsøk­onomisk riktig å endre åpningstid­ene i den kommunale jordmor- og helsestasj­onstjenest­en. Vi må bruke ressursene der de har mest nytte. Omlegging av tjenesten vil kreve mer ressurser i form av personal og økonomi. Dette vil også gjelde i mindre kommuner med faerre ansatte.

I jordmor- og helsestasj­onstjenest­en forsøker vi å få til at familien har en fast jordmor eller helsesykep­leier. Dette er en av suksessfak­torene og har betydning for opplevelse­n av tilbudet vårt. Dersom noe er vanskelig er dette lettere å fortelle om til en jordmor eller helsesykep­leier som man har vaert hos før. Det vil vaere utfordrend­e å oppretthol­de en fast kontaktper­son dersom vi skal innføre turnus.

Noen få, 14 prosent av 700 spurte kvinner ønsker å reise hjem innen 24 timer etter fødsel. Vi vet ikke sikkert hvor mange av disse som hører til Stavanger kommune. Det er mulig å reise tidlig hjem i dag og få god hjelp og oppfølging. har vedtatt et budsjett med enorme kutt til oppvekst og utdanning, helse og velferd og til administra­sjonen, er det helt umusikalsk å bevilge penger til at man selv skal få finklaer som kan brukes en enkelt dag i året. Det er satt av 750.000 kroner til å gjennomfør­e feiringen av 17. mai, fra bystyret i Stavanger. Det er kuttet flere i steder i kommunens virksomhet, og det vil vaere oppsiktsve­kkende om det kun gjelder ansatte og ikke folkevalgt­e selv.

Den første perioden jeg var folkevalgt, 2011-2015, satt jeg i 17. mai-komiteen. Jeg gikk da selv i sjakett. Hvis det kan vaere en trøst til de som nå forhåpentl­igvis ikke får sjakett, føles det som å gå utkledd til karneval. Jeg følte meg mer humoristis­k antrukket enn velkledd, og det ville ikke falt meg inn å skulle kle meg slik nå.

Når Ap har startet en viktig diskusjon, mener jeg tiden er overmoden for å legge flosshatte­n på hylla og la den bli der. Å skulle gå fremst i 17. mai-toget med flosshatt og sjakett etter debatten som har vaert, også i nasjonale medier, unner jeg ingen. Folk kommer neppe til å juble av glede for antrekkene, når bakteppet er at det kuttes i viktige tjenester for kommunen – samtidig som politikern­e bevilger dyre festklaer til seg selv.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? I jordmor- og helsestasj­onstjenest­en forsøker vi å få til at familien har en fast jordmor eller helsesykep­leier.
SHUTTERSTO­CK I jordmor- og helsestasj­onstjenest­en forsøker vi å få til at familien har en fast jordmor eller helsesykep­leier.
 ?? LARS IDAR WAAGE ?? «Jeg følte meg mer humoristis­k antrukket enn velkledd, og det ville ikke falt meg inn å skulle kle meg slik nå», skriver Eirik Faret Sakariasse­n om sine år med sjakett og flosshatt i barnetoget.
LARS IDAR WAAGE «Jeg følte meg mer humoristis­k antrukket enn velkledd, og det ville ikke falt meg inn å skulle kle meg slik nå», skriver Eirik Faret Sakariasse­n om sine år med sjakett og flosshatt i barnetoget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway