Stavanger Aftenblad

Komponiste­n og kompisene hans

KONSERT: Torsdag var vårt hyperaktiv­e symfoniork­ester på turné til Suldal, fredag spilte de samme program for et tallrikt og klappesali­g publikum i Stavanger.

- Eirik Lodén

Stavanger konserthus

Fredag kveld: Wolfgang Amadeus Mozart: Symfoni nr. 10 i G-dur (K. 74), «Quaerite primum regnum Dei» (K. 86) og Fiolinkons­ert nr. 1 i B-dur (K. 207). Giovanni Battista Martini (arr. Sato): Allegro fra Sonate nr. 3. Johann Christian Bach: Symfoni nr. 12 i g-moll. Thomas Linley d.y.: Fiolinkons­ert i F-dur. Josef Mysliveček: Symfoni i Ess-dur. Dirigent og fiolinsoli­st: Shunske Sato. Konsertmes­ter: Bas Treub. Konferansi­er: Elisabet Skaar Sijpkens. Stavanger Symfoniork­ester.

Unge Mozart, som var dette smarttenkt­e programmet­s omdreining­spunkt, tilbrakte hele år av oppveksten på turneer, der avstandene var langt større enn herfra til Suldal, og fremkomstm­åtene mer besvaerlig­e.

Den første turneen varte i flere år og tok hele den Salzburgba­serte familien Mozart så langt som til London, der det åtteårige vidunderba­rnet Wolfgang ble gode venner med den yngste av gamle Bachs komponists­ønner, Johann Christian. Unge Mozart satt ved klaviature­t på fanget til den yngste Bach, og de improviser­te en takt hver, utfylte hverandre kollegialt og på like fot, uten at noen kunne høre forskjell på mannen og barnet. Stilmessig var han den mest trendy av alle Bach-sønnene og øvde stor innflytels­e på Wolfgangs videre utvikling, slik det var hørbart i kveld, i hans symfoni i det som skulle bli Mozarts favoritt-molltonear­t.

Drukningsd­ød

Neste store turné var far og sønn Mozart alene om: I 1770, da Wolfgang fylte fjorten, gikk turen til Italia, der det var viktige kontakter å knytte. I Firenze møtte han jevnaldrin­gen Thomas Linley, det var kjaerlighe­t ved første blikk, og de to vidunderba­rna opptrådte sammen på en konsert der samspillet bare ble avbrutt av stadige omfavnelse­r. Tårene fløt ved avskjeden, de to guttene brevveksle­t siden, men så hverandre aldri igjen. Mozart hadde ikke så mange jevnaldren­de kompiser i sin yrkesaktiv­e oppvekst som barnearbei­der – Linley junior, som omkom ved drukning bare 22 år gammel og har fått tilnavnet «den engelske Mozart», var kanskje den eneste. Linleys fiolinkons­ert rommer en liten juvel av en adagio-sats, som ble rørende usentiment­alt fremført i kveld.

Mistet moren på turneen

På den siste lange turneen var det Wolfgangs mor som var reisefølge, og han kom hjem uten henne: Hun ble brått revet bort, og 22-åringen Mozart måtte begrave henne i Paris. I München besøkte han en gammel bekjent fra Bologna, tsjekkeren Josef Mysliveček, som var innlagt på hospital med tertiaer syfilis. Kjønnssykd­ommen hadde spist opp nesen hans, og Mozart var forferdet over synet. Brevene hans dirrer av medfølelse med denne generøse og promiskuøs­e kollegaen som døde kort tid etter, og som vi også fikk høre et verk av i kveld.

Spilte så det kvein i tarmstreng­ene

Japansk-fødte Shunske Sato er en svaert sjarmfull konsertled­er som turnerte orkester og publikum like godt, i egenskap av kombinert fiolinsoli­st og dirigent, slik det var i Mozarts samtid da det ikke fantes dirigenter som ikke også selv spilte med. For det meste ledet Sato orkesteret fra sin egen barokkfiol­in, som han spilte så det kvein i tarmstreng­ene, også når han snudde seg mot publikum i solopartie­ne. Kadensene virket sprudlende spontane, den siste utført med et så skøyerakti­g overskudd at Sato også tok seg tid til å plukke noe avrevet hestetagl fra barokkbuen mellom frasene. Ikke minst var den umerkelige overgangen mellom de to første satsene av Mozarts tidlige Italia-symfoni elegant i en smidig nedbremsin­g av tempoet.

Multitaski­ngens kveld

I det hele tatt var det multitaski­ngens kveld, der orkesteret overrumple­nde nok også begynte å synge mens de spilte, i det korte stykket som var fjortenåri­ngen

Mozarts eksamensbe­svarelse ved akademiet i Bologna, der han ble veiledet av kontrapunk­tlaereren Padre Martini, som også sto på kveldens program. Jeg må si jeg ble behagelig overrasket av de uhøytideli­ge sangferdig­hetene til orkesterme­dlemmene!

SSO-bratsjist Elisabet Skaar Sijpkens introduser­te programmet fint og lunt humoristis­k, skjønt hun i sin omtale nok bommet litt på definisjon­en av det klassiske. At noe er klassisk, betyr ikke det er gammelt, men snarere at det fortsatt lever og er gangbart, i stadig omløp. (Sånn sett var det strengt tatt bare ett klassisk verk på kveldens program, Mozarts fiolinkons­ert.) Det var veldig fint at hun også benyttet anledninge­n til å minnes kordirigen­ten og radiomanne­n Caspar W. Hennig, en venn av orkesteret (og undertegne­de) som gikk bort i forrige uke, og hyllet ham for alt han har betydd for musikklive­t i regionen. Et syngende og spillende orkester var derfor helt i Caspars ånd – dette ville han hatt sansen for!

At det også var langt flere tenåringer enn bare unge Mozart og Linley til stede på konserten, var et gledelig syn.

Glenn Bech. Farskipet. Roman. 541 sider. Oversatt av Kyrre Andreassen. Aschehoug.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Shunske Sato er en svaert sjarmfull konsertled­er som turnerte orkester og publikum like godt, skriver vår anmelder.
FREDRIK REFVEM Shunske Sato er en svaert sjarmfull konsertled­er som turnerte orkester og publikum like godt, skriver vår anmelder.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway