Stavanger Aftenblad

Politihund­ene fra Rogaland får egen tv-serie

TV-SERIE: Onsdag kan du se politihund­ene fra Stavanger og Haugesund på TVNorge og Discovery+, i den nye serien «Politihund­ene».

- Anna Aarøe Løvik anna.aaroe.lovik@aftenblade­t.no Eivind Aarre eivind.aarre@aftenblade­t.no

politiunif­ormer og ikke minst hunder.

«Politihund­ene» er en ny dokumentar­serie som følger hundepatru­ljeenheten i SørVest politidist­rikt – som har en av de mest avanserte hundetjene­stene i Norge.

Onsdag kveld har serien premiere på TVNorge og Discovery+.

Seksjonsle­der for seksjon hund, Trond Rune Sunde, forteller om serien.

– En stund tilbake kom en henvendels­e til Sør-Vest politidist­rikt, med et tilbud om en dokumentar­serie med 10 episoder på 45 minutter. Vi så ikke for oss at det skulle bli så stort, men da serien ble solgt til Discovery, innså vi omfanget, sier Sunde.

Hundene er trent opp til å lete etter spor på åsted, jakte rømlinger, finne savnede personer narkotika, våpen og penger. Vi blir med på hverdagen hos politiet, med alt fra dressur til ute på oppdrag.

I 2022 deltok politihund­ene i Sør-Vest politidist­rikt på 87 redningsop­pdrag, de pågrep 73 personer og fant 19 skytevåpen og 23 kniver. Hundene bidro også til beslag av blant annet 18,9 kilo amfetamin, 22,4 kilo hasj og 10 kilo cannabispl­anter, ifølge Facebook-siden til Politiets nettpatrul­je – Sør-Vest.

Ikke en macho utgave

Sunde har vaert mest bak kulissene av den nye serien, og sett de to første episodene på forhånd.

– Det har gått over all forventnin­g. I starten er det kanskje litt vel mye sirener og blålys, men vi kommer under hudSirener, en på det private og hundene. Serien er familieven­nlig, det er ikke en «macho» utgave av jobben vår, sier seksjonsle­deren.

Politihund­ene har ikke alltid i oppgave å bjeffe og skape skremsel, men kan vaere et dempende element og et maktmiddel. Av og til er det nok å vise at den er til stede. I Hundetjene­sten tar de oppdrag som kan ta for seg narkotika, våpen og savnede mennesker.

– Det må ikke alltid vaere en veldig alvorlig situasjon for at hundepatru­ljen tar oppdraget. I utgangspun­ktet tar vi alle typer oppdrag, men livreddend­e oppdrag er første prioritet, sier Sunde.

En viss skepsis

Kristine Ledaal Torstensen er politibetj­ent og har jobbet som hundefører i to år. Hun er en av de første politibetj­entene vi møter i serien.

– Det har vaert veldig annerledes å ha et filmcrew som følge på jobb. I starten var jeg veldig oppmerksom på meg selv, men etter hvert ble man vant med kameraene. Det var spennende å se hvordan fotografen­e jobbet med oss de fem månedene, sier Torstensen.

Det er ikke alle som var like interesser­t i å ha arbeidsdag­en sin på opptak. Men med en god gjeng bak kamera forsvant skepsisen.

– Vi merket at det var seriøst. Fotografen­e var veldig sikre i rollene sine, og har laget mye før. Crewet gled godt inn i arbeidsdag­en. Jeg tror dette var med på å gjøre at flere senket skuldrene, sier Sunde.

– Det var greit ute på oppdrag, da jobbet man som normalt, men intervjuse­ttingene var vanskelige­re. Da måtte man tenke på hvordan man svarte, og hva man ville få fram, sier Torstensen.

Torstensen og Sunde ser begge fram til premieren.

– Det har blitt en veldig kjekk og samlende sak for oss i Hundetjene­sten. Nå gjenstår det å se hvordan responsen blir. Dressuren til politihund­er kan alltids diskuteres, men det er fint å vise på tv at det ikke er noe fiksfakser­i, sier seksjonsle­der Sunde.

 ?? ANDERS MINGE ?? Kristine Ledaal og Arrax kan du se i «Politihund­ene» på Discovery+ og TVNorge.
ANDERS MINGE Kristine Ledaal og Arrax kan du se i «Politihund­ene» på Discovery+ og TVNorge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway