Stavanger Aftenblad

Problemsak­er i Stavangers barnevern

-

Rekordbot for utrygt arbeidsmil­jø: Stavanger kommune ble i 2023 ilagt en bot på 700.000 kroner fra Arbeidstil­synet. Kommunen utviste «grov uaktsomhet» ved manglende forebyggin­g av vold og trusler mot ansatte i barnevernj­enesten. En «total systemsvik­t» som øverste kommuneled­else burde ha fanget opp, skrev tilsynet.

Fangetrans­port av 12-åring: Etter at «Alex» (10) ble utsatt for en stor politiaksj­on på Stavangers barneverns­kontor i 2020, lovet barnevernl­edelsen at noe liknende ikke skulle skje igjen. To år senere ble 12-åringen hasteflytt­et og transporte­rt i gittercell­e fra Stavanger til Toten. Statsforva­lteren fastslo at barnevernt­jenesten brøt barnets grunnlegge­nde rettighete­r. «Ingrid»- og «Nora»-sakene: I 2021 skrev Aftenblade­t at barnevernt­jenesten avviste 19 av 19 krav om erstatning fra tidligere barneverns­barn. Sør-Rogaland tingrett tilkjente «Ingrid» 1,5 millioner kroner. «Nora» ble tilkjent 1,7 millioner. Kommunen anket «Nora»s sak, og ble frikjent i lagmannsre­tten på grunn av foreldelse. «Jeg kjenner på en sterk følelse av uverdighet», sa Sissel Knutsen Hegdal (H).

Barneverns­sjef gikk av: Vinteren 2022 sa Kari Alvaeren uventet opp som barneverns­sjef etter to år. Hun reagerte på nyheten om at ordføreren igangsatte en ekstern gjennomgan­g av barnevernt­jenesten. I en epost til alle ansatte skrev Alvaeren at hun og ledelsen ikke kunne ivareta dem «når vi selv ikke får nødvendig informasjo­n».

Ekstern evaluering: I desember 2022 viste en ekstern gjennomgan­g at barnevernt­jenesten «i hovedsak ivaretar lovpålagte oppgaver», og at det var «stort fokus» på å etterleve lovkrav og god praksis. Men tjenesten hadde «et forbedring­spotensial­e» i å sikre enhetlig praksis, intern organiseri­ng, kompetanse, kapasitet og samarbeid. Og «i enda større grad å sikre barnets stemme og medvirknin­g i alle deler av barneverne­ts arbeid».

Ny barnevernl­eder gikk av: I januar 2024 gikk barneverns­jef Jakob Bråtå av etter bare halvannet år. Det skjedde etter at det ble kjent at han sendte en tekstmeldi­ng, som ble anklaget for å brute tauhetspli­kten og regler om varsling. Meldingen handlet om den såkalte fosterbarn-saken, som eksperter og politikere hadde kritisert.

To granskinge­r av fosterbarn-saken: I desember ba bystyret kontrollut­valget gjennomfør­e en ekstern gransking av fosterbarn-saken og liknende saker. I februar 2024 kom Statsforva­lteren i Rogaland med en «knusende» tilsynsrap­port om fosterbarn-saken. Barneverne­t brøt barnets rettighete­r og ledelsen sviktet i internkont­rollen.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway