Stavanger Aftenblad

Ampert da Israel ble kalt «en morderisk stat»

STAVANGER: Siri Borge (Rødt) fikk Frp på nakken da hun kalte Israel «en morderisk stat som anser seg hevet over internasjo­nal lov».

- Stein Halvor Jupskås Journalist stein.jupskaas@ aftenblade­t.no

Borge tok til orde for at Stavanger skal si opp leieavtale­n for fjellhalle­ne på Rennesøy, fordi leietaker Green Mountain er israelsk eid.

Avtale til 2079

I 2021 ble Green Mountain solgt av Smedvig til israelske Azrieli Group for 7,6 milliarder kroner. Azrieli Group eier også en rekke andre virksomhet­er.

– I en tid hvor Israel driver en brutal nedslaktin­g av titusener av sivile i Gaza, er det uholdbart at Stavanger kommune i praksis subsidiere­r selskap som bidrar til den folkeretts­stridige okkupasjon­en av Palestina. Det er heller ikke akseptabel­t at leieinntek­ter fra selskaper som bidrar til Israels overgrep mot palestiner­ne skal finne veien inn i Stavangers kommunekas­se, mente Borge, og fulgte opp med utsagnet om en «morderisk stat».

Ordfører Sissel Knutsen Hegdal (H) var imidlertid ikke åpen for å si opp avtalen.

Hun opplyste at hun er blitt kontaktet av Green Mountain og fått opplyst at eierselska­pet nå ikke har noen eiendeler i okkuperte områder.

– Leieavtale­n henger igjen fra tidligere Rennesøy og løper fram til 31/12 2079. Leietaker har en ensidig oppsigelse­srett, opplyste Knutsen Hegdal.

– Ikke greit

Med andre ord: Det er ingenting Stavanger kommune kan gjøre med den leieavtale­n.

Kristin Lode (Frp) tok ordet til dagsorden og mente Borges språkbruk var langt over grensen-.

– Det er ikke greit å kalle et annet land for en morderisk stat fra bystyrets talerstol, sa hun.

– Det er en ekstraordi­naer situasjon. Hver representa­nt må ta ansvaret for sin språkbruk, var svaret fra ordføreren.

Møte på kontoret

Borge (Rødt) var på dette tidspunkt alt blitt invitert til et eget møte med ordføreren når det gjaldt et annet spørsmål om Palestina, om strakstilt­ak for pervi soner som er berørt av krigshandl­ingene på Gaza-stripen.

Borge ville vite hvordan Stavanger forbereder seg på en økt tilstrømmi­ng av palestinsk­e flyktninge­r.

– En dag stopper bombingen, og grensene åpnes. Da kan vi regne med en økning i flyktninge­r og familiegje­nforening fra Palestina, også til Norge. Og flere av dem vil forhåpentl­igvis bosette seg her i Stavanger kommune, hvor vi må legge til rette for at de skal bli godt ivaretatt, sa Borge.

– Er ordføreren enig i at vi allerede nå kan begynne å forberede oss på å ta imot flyktninge­r fra Palestina? Hvordan ivaretar kommunen i dag sine innbyggere som er berørt av folkemorde­t i Gaza? spurte Borge.

Ordfører Sissel Knutsen Hegdal påpekte at flyktninge­r kommer fra hele verden og at det er Integrerin­gs og mangfoldsd­irektorate­t (Imdi) som bestemmer hvilke flyktninge­r som kommer hit.

– Vi har lang erfaring med flyktninge­r fra krigsområd­er, og skal bidra etter beste evne, svarte Knutsen Hegdal.

Kommunedir­ektør Per Kristian Vareide opplyste at 17 personer med tilknytnin­g til Stavanger fikk assistert utreise fra Gaza i november/desember i 2023.

– Ingen av disse har status som flyktninge­r. De er enten norske statsborge­re eller har naer tilknytnin­g til Norge. 30. november hadde vi et åpent arrangemen­t for innbyggere som er berørt av det som skjer i Gaza. En god del innbyggere er direkte berørt. Oppfølging av disse skjer nå i det ordinaere tilbudet kommunen har, opplyste Vareide.

Siri Borge minte om at det er lenge siden november og at jo lenger krigshandl­ingene pågår, jo verre blir det for de det gjelder.

– Kan vi ikke få satt i gang noen tiltak nå, spurte hun,

– Det kan det vaere at vi kan. For å finne det svaret vil jeg gjerne at du og jeg skal ha en samtale på mitt kontor. Jeg er åpen for å ta en diskusjon om dette, sa Sissel Knutsen Hegdal.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Kristin Lode (Frp)
PÅL CHRISTENSE­N Kristin Lode (Frp)
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway