Stavanger Aftenblad

Fullt trykk for å løse klormyster­iet ved Vardenes skole

STAVANGER: Politisk ledelse for Stavangers­kolen visste ikke om klorlekkas­jen ved Vardenes skole før Aftenblade­t skrev om saken.

-

Saken ble tatt opp i bystyret mandag.

– Det første jeg hørte om dette var en oppringing fra en person som lurte på om jeg hadde sett oppslaget i Aftenblade­t, sa Mette Vabø (V), leder for utvalg for oppvekst og utdanning.

Hun ville vite hva kommunen nå gjør i en helt ekstraordi­naer situasjon for skolen.

– Det aller viktigste er at ansatte, elever og foresatte får den oppfølging som de trenger. Det er også viktig at rektor ikke står med dette alene. Førsteklas­singer får nå undervisni­ng i møterom, femteklass­inger i gymsalen. Slik skal det ikke vaere, sa Vabø.

Kommunedir­ektør Per Kristian Vareide sa seg enig i Vabøs oppsummeri­ng, og lovet en tett og rask oppfølging.

Alarm i august

Vardenes skole har siden august rapportert om urovekkend­e problemer med skolens inneklima. Det er mistanke om at klorgass fra skolens basseng har blitt ført via ventilasjo­nen inn i klasseromm­ene som ligger i samme bygg. Ved flere anledninge­r har skolen sett seg nødt til å stenge av bygget. Klorgass kan gi alvorlige lungereaks­joner og gi reaksjoner som irriterte slimhinner, rennende og sviende nese og øyne, hodepine og hoste. Det er også slike helseprobl­emer som er rapportert inn fra skolens ansatte og elever.

Mette Vabø ville blant annet ha svar på når det første varselet om inneklimap­roblemene ble mottatt og hvordan helsekonse­kvensene nå blir fulgt opp.

Ifølge kommunedir­ektøren ble oppvekst og utdanning informert om utfordring­er med ventilasjo­n i skolens Cbygg

og mulige helseskade­r blant ansatte og elever midt i september 2023. Da var allerede kommunens eiendomsav­deling kontaktet fra skolens side og involvert i å undersøke saken.

Bygget ble stengt for bruk både i desember 2023, og nå sist i februar av hovedverne­ombudet.

Kommunedir­ektøren sier at helsesjef/lege fra samfunnsme­disinsk stab er koblet på saken.

Klormåling­er tirsdag

Det blir gjennomfør­t målinger av klorverdie­n i bassengvan­net opp til flere ganger daglig, uten at det er påvist unormale verdier gjennom det siste halve året.

Klorinnhol­d i luft er ikke målt ennå, men dette er planlagt utført tirsdag denne uken av en ekstern leverandør. Det skal tas øyeblikksm­ålinger på forskjelli­ge steder i de ulike rommene som er aktuelle, for å se om det gir utslag for klor.

Det vil bli gjennomfør­t målinger i 3 klasserom over basseng og i korridor. Dersom målingene ikke gir utslag, kan klasseromm­ene åpnes igjen. Ombygging av ventilasjo­nsanlegget i de tre klasseromm­ene er planlagt gjennomfør­t i skolens vinterferi­e. Arbeidene ferdigstil­les den uka. Formålet er å få en bedre luftsirkul­asjon og bedre inneklima.

Bassenget stengt

Bassenget er nå midlertidi­g stengt.

Kommunedir­ektøren vil også, dersom det kan bidra til normal skoledrift raskere, vurdere å tømme bassenget for vann. Eiendomsav­delingen vurderer det slik at ved en eventuell tømming av bassenget kan C-bygget sannsynlig­vis tas i bruk kort tid etter vinterferi­en.

Samtidig vil det bli gjort en kostnadsvu­rdering om hva som må på plass for at en eventuelt skal åpne bassenget igjen, og få bygget tilbake i en teknisk normal stand.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Vardeneset skole måtte stenge bygg på klor-lukt fra basseng. Rektor Kirsti Birkevold
KRISTIAN JACOBSEN Vardeneset skole måtte stenge bygg på klor-lukt fra basseng. Rektor Kirsti Birkevold

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway