Stavanger Aftenblad

Hvorfor slukes helsestoff på Tiktok fra influenser­e uten relevant bakgrunn?

NYE STEMMER: Influenser­e i sosiale medier kan bidra til alt fra at en grønn Ikea-stol blir utsolgt over natta, til at barn får selvmordst­anker og unge kvinner dropper hormonell prevensjon. Det første er kanskje ikke så farlig.

- Ulrikke Valvik Mitchell Journalist og sykepleier

For noen uker siden dukket en grønn Ikea-stol opp i feeden min.

Plutselig kunne jeg ikke skrolle uten å bli eksponert for nettopp denne grønne stolen. Dagen etterpå var stolen utsolgt fra alle landets Ikea-varehus.

Vi vet at influenser­e gjør nettopp det arbeidstit­telen så subtilt hinter til. De påvirker. På godt og vondt. Engasjemen­t i sosiale medier bidrar til at ulike trender og produkter går viralt hele tiden.

At møbler, mote og maskara går viralt, er kanskje ikke så farlig. Trender som medfører selvmordst­anker og uønsket graviditet er verre.

Skreddersy­dd innhold

På Facebook og Instagram er det saerlig folk på 30 år og godt over som er til stede. Barn og unge er mest opptatt av Snapchat og Tiktok.

Hele 70 til 80 prosent av unge mellom 12 og 19 år bruker Tiktok daglig, viser Ipsos-tall. Spørsmålet er om vi forstår hva de faktisk eksponeres for – hver eneste dag.

En Amnesty-rapport viser at Tiktok er et risikabelt sted å vaere for unge som sliter med angst, depresjon og selvskadin­g. Dersom noen viser interesse for psykisk helse, får de etter kort tid feeden fylt med innhold som romantiser­er og normaliser­er selvskadin­g og selvmord.

Kan du med sikkerhet si at dette ikke gjelder din 13-åring? Vi har viktige stemmer som bruker fagkunnska­pen sin i sosiale medier. «Helsesista» og legene Kaveh Rashidi og Wasim Zahid er gode eksempler.

Dessverre påvirkes unge i stor grad av helseinnho­ld som kommer fra ufaglaerte.

En studie som undersøkte hvilket helseinnho­ld ungdom foretrekke­r på Tiktok, fant at seksuell helse var på topp. Innholdet skulle helst komme fra kjente influenser­e – ikke fra helseperso­nell.

Tiktok er fullt av videoer som handler om enkeltkvin­ners erfaringer og skepsis knyttet til hormonell prevensjon og bivirkning­ene som kan følge med. Plagene blir ofte kommuniser­t som en sannhet som gjelder for alle.

Statistikk­en viser at salget av hormonprev­ensjon går nedover og aborttalle­ne oppover. Dette ses i direkte sammenheng med Tiktok-trendene, og er noe fagfolk naturlig nok advarer mot.

Bak de økende aborttalle­ne står det tross alt igjen like mange kvinner. Abort vil for mange oppleves som en stor belastning. Økningen utgjør også en større belastning på helseappar­atet som skal ivareta kvinnene, som igjen medfører lang ventetid. Det er en tap-tap-situasjon for alle involverte.

Vaer så snill, bruk kondom

At jenter og kvinner ønsker å vaere uten hormonell prevensjon for å se om de får det bedre, er ikke problemati­sk i seg selv. Problemet oppstår når disse ikke erstatter hormonell prevensjon med annen prevensjon.

Nordmenn er generelt dårlige til å bruke kondom. Unge som blir spurt om kondombruk, svarer at det både er flaut, teit og «ikke fett». Det hjelper ikke at kjente influenser­e som Sophie Elise latterligg­jør kondombruk ved å si at det er «fette nørd».

Det beste rådet jeg kan gi til dere som er seksuelt aktive og verken ønsker graviditet eller kjønnssykd­ommer, er like gratis som selve produktet: Bruk kondom!

Forhåpentl­igvis går rådet mitt viralt. Men siden jeg er helseperso­nell, er det vel mer sannsynlig at folk googler «grønn ikeastol».

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway