Stavanger Aftenblad

Russisk framgang etter to år med krig

BAKGRUNN: Putin feirer sin største seier i Ukraina siden mai 2023, idet krigen går inn i sitt tredje år.

- Arild I. Olsson Journalist arild.inge.olsson@aftenblade­t.no

18. februar ble det ukrainske flagget firt fra flaggsteng­ene i Avdijivka og erstattet av det russiske.

Byen som ligger 15 kilometer fra Donetsk by, har vaert utsatt for mer enn fire måneder med russiske artilleria­ngrep.

Erobringen av Avdijivka er Russlands største seier siden Putins armeer inntok Bakhmut i mai 2023. Den finner sted samme uke som krigen i Ukraina går inn i sitt tredje år, etter at russerne invaderte Ukraina 24. februar 2022.

Putin: «Viktig seier»

Avdijivka, som er kjent for å ha et av Europas største kull- og koksverk, hadde 32.000 innbyggere før krigen. Den lille byen var okkupert av russiskstø­ttede separatist­er en kort periode før det ukrainske forsvaret tok kontroll over den.

Ukrainas forsvarssj­ef Oleksandr Syrskyj sier at de ukrainske styrkene valgte å trekke seg tilbake for å innta sikrere stillinger utenfor byen, av hensyn til soldatenes liv og helse.

Den russiske presidente­n Vladimir Putin omtaler erobringen som «en viktig seier». Dette er uansett et eksempel på at det butter imot for ukrainerne, og at det haster med vestlig hjelp.

Ukraina trenger mer våpen

USAs president Joe Biden sier at Avdijivkas fall viser at det er sterkt behov for å få krisepakke­n til Ukraina gjennom i den amerikansk­e nasjonalfo­rsamlingen.

Det er kanskje å dra det litt langt å hevde at den russiske erobringen av Avdijivka er en konsekvens av manglende handling fra kongressen i Washington. Det som er tilfellet, er at Det republikan­ske partiets motstand mot å hjelpe Ukraina fører til at en amerikansk støttepakk­e til en verdi av 60 milliarder dollar, godt og vel 630 milliarder kroner, lar vente på seg.

80 kilometer unna Avdijivka finner vi byene Kramatorsk og Slovjansk, som begge ligger naer frontlinje­n mellom de russiske og ukrainske styrkene. Også de har vaert utsatt for russiske angrep nylig. Kramatorsk er et regionalt administra­sjonssente­r som før krigen hadde 157.000 innbyggere. I løpet av to år med krig er byen gjentatte ganger rammet av russiske rakettangr­ep, blant annet mot byens sentrumsga­ter og mot en togstasjon der over 60 personer mistet livet.

Strategisk viktig

Uavhengig av hvor de ukrainske styrkene har trukket seg tilbake, vil en kontroll over Avdijivka kunne gi den russiske invasjonsh­aeren full kontroll over storbyområ­det Donetsk og senere hele fylket. Den østukrains­ke byen har vaert under russisk kontroll siden 2014, da den ble inntatt av prorussisk­e opprørere.

Slaget om Avdijivka har pågått i flere måneder og har medført noen av de hardeste kampene i den to år lange krigen. Byen er så godt som lagt i ruiner, og de fleste innbyggern­e har flyktet.

Uansett hva de stridende partene hevder om Avdijivkas betydning, er det på det rene at den russiske erobringen av byen har både strategisk og symbolsk betydning.

USA har lenge advart om at russerne kunne innta byen på grunn av mangel på ammunisjon og våpen i det ukrainske forsvaret. Men ukrainerne mangler mer enn våpen, krigen begynner å taere på mannskapen­e. Den ukrainske haeren har bedt president Volodymyr Zelenskyj mobilisere ytterliger­e 450.000–500.000 soldater.

Slaget om Avdijivka

Det var i oktober de russiske angrepene mot Avdijivka tok til, da Putins armeer flyttet flere bataljoner inn i området og startet en langsom knipetangm­anøver. Etter harde kamper rundt den lille byen greide russiske tropper å trenge inn i utkanten av Avdijivka i januar.

Russerne gravde tunneler under de ukrainske stillingen­e sørøst i byen og greide sist uke å avskjaere de ukrainske forsynings­linjene. Bølge etter bølge med russiske soldater ble sendt inn i byen under tung artillerib­eskytning. Hvor mange unge russiske menn og gutter Putin har ofret for å ta Avdijivka, vet vi foreløpig ikke. Men ukrainske kilder hevder at det skal det vaere snakk om store tap.

Ifølge The New York Times skal en ukrainsk major ha uttalt at russerne «nå demonstrer­er at de har flere soldater enn vi har kuler og granater».

Den strategisk­e gevinsten ved å innta Avdijivka er at de russiske troppene nå står 30 kilometer unna byen Pokrovsk, som er et viktig forsynings­senter for de ukrainske styrkene i området. Hvis den byen faller, vil russerne praktisk talt ha kontroll over hele Donetsk fylke.

Avdijivkas fall forteller at det nå er russerne som har initiative­t i krigen. Både den ukrainske mobiliseri­ngen og den vestlige hjelpen kan komme for sent til å redde deler av Ukraina fra å falle på russiske hender.

Den vestlige hjelpen kan komme for sent.

 ?? EVGENIY MALOLETKA, AP/NTB ?? En ukrainsk soldat søker dekning under et russisk angrep mot Avdijivka i fjor.
EVGENIY MALOLETKA, AP/NTB En ukrainsk soldat søker dekning under et russisk angrep mot Avdijivka i fjor.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway