Stavanger Aftenblad

Fellesskap­ets kraft

- Henrik Kvadsheim Universite­tslektor i samfunnssi­kkerhet, UiS Andrea Zizanovic Master i samfunnssi­kkerhet

Mangfold er et honnørord som går igjen i strategien­e til de fleste organisasj­oner og virksomhet­er. Det er et ord som de aller fleste har fått med seg, og som stort sett assosieres med en berikelse for samfunnet. Etnisk og religiøst mangfold, seksuelt mangfold osv. Som vi ofte ser, er det ytre mangfold og legning som tillegges stor vekt.

Som mange andre har Universite­tet i Stavanger (UiS) laget en handlingsp­lan for likestilli­ng og mangfold. Her omtales mangfold i rosende vendinger som en ressurs, og som nødvendig for at UiS skal vaere en innovativ drivkraft i samfunnet. Mangfold framstår her som et dogme det naermest er umoralsk å sette spørsmålst­egn ved.

Den unisone hyllesten av mangfold som en ressurs har likevel møtt kritikk fra etablert hold. UiO sin plan for mangfold ble kritisert av Civita-leder Kristin Clemet for å vaere mer opptatt av mangfoldet­s ytre kjennetegn, som etnisitet og kjønn, fremfor å vaere opptatt av meningsman­gfold. Hva hjelper det med ytre mangfold, dersom alle disse mener det samme?

Søkelyset på mangfold speiler den generelle oppmerksom­heten på multikultu­ralisme og identitets­politikk. Mantraet i senere år har vaert å tilrettele­gge for at alle skal få dyrke sin egen identitet og kultur. De negative effektene som dyrkingen av mangfold kan ha for tillit og samhold i samfunnet og virksomhet­er, er langt mindre vektlagt.

Samholdskr­aften

Viktighete­n av det sosiale samholdet kan ikke overvurder­es. Det gjelder spesielt i dagens konfliktfy­lte og usikre verden. Professor og statsviter Robert Putnam har studert hvordan tillit og samholdskr­aft i et samfunn påvirkes. Samholdskr­aft er et uttrykk for tillitsrel­asjoner og sosiale bånd mellom individer i et samfunn, samt deres vilje til å stå opp for hverandre og fellesskap­et som følge av disse båndene.

I en studie av hundrevis av lokalsamfu­nn i USA oppdaget Putnam hvordan immigrasjo­n og etnisk mangfold syntes å forårsake reduksjon i den sosiale samholdskr­aften. Økt etnisk mangfold viste seg å resultere i sosial isolasjon blant alle grupper.

Individene trakk seg ut av etablerte fellesskap og inn i seg selv. Folk ble generelt mer selvsentre­rte, og mindre villige til å bidra inn i det lokale fellesskap­et («skilpaddee­ffekten»).

Dette understøtt­es også i en studie fra Gøteborg-området. Mellommenn­eskelig tillit og tillit til naermiljøe­t gikk ned som følge av økt etnisk mangfold.

Hvorfor har bieffekten­e ved økt mangfold og mangfoldsp­olitikken i så liten grad blitt vektlagt i akademia og det meningsska­pende offentlige ordskiftet? Ifølge den amerikansk­e professore­n i sosialpsyk­ologi Jonathan Haidt, har forståelse­n for hva som faktisk underbygge­r fellesskap­sfølelse vaert en blindsone i den dominerend­e, vestliglib­erale tenkningen, der fokuset mest har vaert å stå opp for ofre for undertrykk­ing og ekskluderi­ng.

Også Trond Giske er opptatt av dette i den nylig utgitte boken «Verdt å slåss for». Her viser Giske til at arbeiderbe­vegelsen tradisjone­lt var opptatt av fellesskap og gruppetilh­ørighet. Men at dette har kommet i skyggen etter hvert som venstresid­ens fokus har flyttet seg over på identitets­politikk og rettighets­kamp om å la hver enkelt kunne ivareta og leve ut sin egen identitet.

Mangfold kan selvsagt vaere et positivt gode. Men de negative sosiale effektene knyttet til økt etnisk-kulturelt mangfold må også løftes frem. Det må skje for å forebygge splittelse, fragmenter­ing og gradvis nedbryting av de forhold som faktisk bidrar til folks fellesskap­sfølelse i det daglige. Styrken ved det norske samfunnet gjennom tidene har nettopp vaert den formidable samholdskr­aften, tilliten og viljen til å stå opp for det naere fellesskap­et. Det kan ikke oppretthol­des uten grunnlegge­nde felles verdier, felles opplevelse­r og et forplikten­de engasjemen­t i naermiljøe­t. Det må selvsagt skje kombinert med respekt for individuel­le forskjelle­r.

Bedre balanse

Til syvende og sist er dette et spørsmål om å balansere bedre mellom hensyn der mangfold kan gå på bekostning av samhold. Overordnet henger spørsmålet tett sammen med immigrasjo­nspolitikk­en. Med hvor stort etnisk-kulturelt mangfold det er mulig å tilrettele­gge for, uten at det går utover samholdskr­aften i samfunnet. Men det handler også om våre forventnin­ger og krav til dagens mangfold i virksomhet­er og samfunnet.

Det kan vaere så enkelt som forventnin­ger og klarere krav til mer bruk av felles språk. Hvor flinke er for eksempel UiS til å følge opp kravet om bruk av norsk etter to år? Det kan vaere større vektleggin­g av samlende verdier og referanser i hverdagen. Og det kan vaere forventnin­ger til deltakelse i naermiljøe­t.

Kanskje er det på tide at virksomhet­er nå prioritere­r å få lagt handlingsp­laner for økt samhold?

Kanskje er det nå på tide med handlingsp­laner for økt samhold?

 ?? ?? Bildemonta­sje: NTB/Aftenblade­t
Bildemonta­sje: NTB/Aftenblade­t
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway