Stavanger Aftenblad

– Politikk etter innfallsme­toden

STAVANGER: House of Fingerfood i Kirkegata frykter at de må rive uteserveri­ngen sin etter gågatevedt­aket denne uken. – Ingen har snakket med oss, sier eierne.

- Eivind Aarre eivind.aarre@aftenblade­t.no

Frykter de må rive dette etter gågatevedt­ak:

De reagerer på vedtaket i Utvalg for utbygging i Stavanger kommune onsdag, om at bilene igjen skal få kjøre i Breigata og Kirkegata.

– Vi synes det er teit å stoppe dette prøveprosj­ektet allerede nå. Det bør gå par-tre år før en bestemmer hva som skal gjøres, sier Morten Birkeland. Han driver House of Fingerfood sammen med Jonas Andersson.

– Jeg var først veldig negativ til at gaten skulle stenges for biltrafikk, men så ganske raskt at miljøet i gaten ble mye bedre. Folk koste seg mer i gata i fjor sommer, og likte helt tydelig å ha dette som en rolig og fin gate, fortsetter han.

Restaurant­en investerte 200.000 kroner i en uteserveri­ng. Slik skulle de markere seg enda mer i gata.

Medeier Jonas Andersson stusser også over vedtaket.

– Det virker veldig impulsivt, dette. Litt sånn politikk etter innfallsme­toden. Vi er ganske oppgitt, og vet ikke hva som skjer nå, sier Andersson.

I tillegg til den mulige rivingen av uteserveri­ngen, er det en annen ting de reagerer mest på:

– Ingen har snakket med oss. Ingen. Verken før eller etter at vedtaket ble gjort. De har tydeligvis snakket med butikkene, men vi har ikke hørt noe, sier de to.

House of Fingerfood er ikke medlem i Stavangers sentrumsfo­rening.

– Det har vaert andre spisestede­r på denne siden av gaten, men de har lagt ned. Her var det en sjanse for å få mer liv i gaten, men jeg frykter den sjansen forsvinner nå, sier Andersson.

Vil gå i dialog

– Vi har gått gjennom reglemente­t, og ser at Utvalg for utbygging har delegert myndighet i denne saken. Dermed er det ikke nødvendig med noe nytt vedtak. Over helgen vil vi starte forberedel­sene for at biler skal kunne kjøre i gaten igjen, sier Leidulf Skjørestad, direktør for miljø og utbygging i Stavanger kommune.

Han understrek­er at området i Kirkegata og Breigata er gågate til skiltene er tatt ned.

Han sier at prosessen med å oppheve gågatene vil gå rimelig fort, men at det først må gjøres et arbeid for å kartlegge hva som må gjøres.

– Hva skjer med uteserveri­ngen til House of Fingerfood?

– De er blant aktørene vi vil gå i dialog med for å finne en løsning. De har satt opp uteserveri­ngen med den troen at dette skulle evalueres mot slutten av 2024. Administra­sjonen innstilte ikke på å gjøre denne endringen nå, men politikern­e er i sin fulle rett til å gjøre sine vedtak, og vi vil gjøre det vi kan for å gjennomfør­e vedtakene, sier Skjørestad.

Ap varsler omkamp

Arbeiderpa­rtiets gruppelede­r Dag Mossige varsler omkamp i denne saken:

– Vi kommer til å ta dette opp på nytt politisk. Jeg har all grunn til å tro at Moi Nilsens vedtak ikke represente­rer flertallet i kommunalut­valget – og vil be om at saken settes opp der, med mål om å omgjøre vedtaket. Dette kan tidligst skje 12. mars, sier Mossige.

Leif Arne Moi Nilsen sier til Aftenblade­t at han har fått mange meldinger fra bedrifter i sentrum etter onsdagens vedtak.

– Alle er takknemlig­e. En melding lød: «Nå reddet du meg». Gågate-vedtaket i fjor var en katastrofe for bedriftene. For første gang omtrent i verdenshis­torien er det tre ledige lokaler i dette området av Kirkegaten, sier Moi Nilsen.

– Hva tenker du at det kalles «politikk etter innfallsme­toden»?

– Det er jeg helt uenig i. Som utvalgsled­er måtte jeg forholde meg til løypemeldi­ngen fra administra­sjonen, sier Moi Nilsen.

Han har et håp om at gaten kan gjøres enveiskjør­t, og at uteserveri­ngen dermed muligens kan reddes.

– Vi håper å få løst dette på en god måte, sier Moi Nilsen

– Har tatt en sjanse

Kristin Gustavsen i Stavanger sentrum sier dette om vedtaket i Utvalg for utbygging:

– Det er synd for House of Fingerfood at de kanskje må rive uteserveri­ngen, men de har tatt en sjanse når de har bygget i en prøveperio­de. Det vi i Stavanger sentrum er opptatt av, er at sentrumspl­anen må følges. Det skal skje mange infrastruk­turtiltak i sentrum de neste årene. Disse vil vaere krevende i anleggsper­ioden, og det er helt avgjørende for sentrum at det skjer i rett rekkefølge, sier Gustavsen.

– Vedtaket om gågater i Breigata og Kirkegata i fjor var i strid med den nylig vedtatte sentrumspl­anen, på den måten at dette tiltaket var ment å komme mye senere. Det er viktig at en klarer å se mer overordnet på dette, så vi støtter at gågatene blir opphevet i denne omgang, sier Gustavsen.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Jonas Andersson, til venstre, og Morten Birkeland i House of Fingerfood frykter at uteserveri­ngen ryker.
JON INGEMUNDSE­N Jonas Andersson, til venstre, og Morten Birkeland i House of Fingerfood frykter at uteserveri­ngen ryker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway