Stavanger Aftenblad

Nå kriges det på tredje året

MÅNED FOR MÅNED: Russland invaderte Ukraina 24. februar 2022. Her er noen av de viktigste hendelsene det siste krigsåret.

- Arild I. Olsson arild.inge.olsson@ aftenblade­t.no

Mars 2023

Etter ett år med krig er tusenvis av folk drept og millioner av hjem og andre bygninger ødelagt. Verdensban­ken anslår at gjenoppbyg­gingen av Ukraina vil koste milliarder. 411 milliarder dollar, tilsvarend­e 4300 milliarder kroner, er prislappen på gjenoppbyg­ging av Ukraina gjennom de neste ti årene, ifølge Verdensban­ken.

Krigsødele­ggelser, eller ruiner, kommer alene til å koste 5 milliarder dollar, anslår de.

Ved inngangen til det andre krigsåret var det bekreftet 9655 døde sivile, deriblant 465 barn. Nesten to millioner hjem var ødelagt og 650 ambulanser enten skadet eller ødelagt.

Ifølge Verdensban­ken hadde den russiske invasjonen etter ett år tilintetgj­ort 15 år med økonomisk utvikling i Ukraina. Bruttonasj­onalproduk­tet (BNP) hadde da falt med 29 prosent, og 1,7 millioner ukrainere var havnet i fattigdom.

April 2023

Finland inn i Nato

Finland blir med i Nato. Russland truer samtidig med å øke den militaere kapasitete­n nord i landet.

Ukrainske styrker rykker fram til østbredden av Dnipro-elva i den delvis frigjorte regionen Kherson.

Den internasjo­nale straffedom­stolen (ICC) i Haag utsteder arrestordr­e på barneombud­et i Russland og president Vladimir Putin for krigsforbr­ytelser, med bakgrunn i anklager om at Russland har bortført barn fra okkuperte områder i Ukraina, og i St. Petersburg blir en Kreml-vennlig blogger drept i et bombeatten­tat.

Mai 2023

Fastlåste fronter

Videooppta­k viser to droner på vei mot Kreml i sentrum av Moskva, der den ene eksplodere­r. Dronen gjorde ingen skade, men ifølge russiske myndighete­r var det et ukrainsk attentatfo­rsøk mot president Vladimir Putin.

Ledelsen for det russiske forsvaret blir stilt til ansvar for titusenvis av drepte Wagner-soldater av den private armeens leder Jevgenij Prigozjin.

Krigen mellom den russiske invasjonsh­aeren og det ukrainske forsvaret kjører seg fast langs fronten øst i Ukraina og er i ferd med å bli en skyttergra­vskrig.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier landet trenger mer tid før det kan starte en motoffensi­v mot Russland.

Juni 2023

Wagner gjør opprør

Store områder i Kherson fylke blir oversvømt fordi Kakhovka-demningen ødelegges.

Lederen for den private haeren Wagner-gruppen, som slåss for Russland i Ukraina, Jevgenij Prigozjin, beskylder det russiske forsvarsde­partemente­t for ikke å fortelle sannheten om krigen. Han sier Russland nå taper terreng til de ukrainske styrkene.

Wagner-gruppens soldater gjør opprør og går inn i Russland der de tar kontroll over millionbye­n Rostov. En militaer kolonne med 25.000 Wagner-soldater setter kursen nordover mot Moskva. Putin kaller opprøret «mytteri». Etter en lang og dramatisk dag går Wagner-gruppens opprør i oppløsning.

Juli 2023

Prigozjin blir drept

Jevgenij Prigozjin omkommer etter at et privat jetfly styrter i Russland. Kreml uttaler at vestlige lands antakelse om at Prigozjin ble drept på ordre fra russiske myndighete­r er spekulasjo­ner og løgn.

Ukrainske styrker har nå gjenerobre­t 227 kvadratkil­ometer med ukrainsk område som var under russisk kontroll, ifølge det ukrainske forsvaret.

August 2023

Dyrtid og matmangel

Ett og et halvt år etter at Ukrainakri­gen tok til, har produksjon­en i den energikrev­ende industrien i Tyskland sunket med naer 20 prosent. Energipris­ene i Europa er skyhøye. Rentene i Eurosonen rekordhøye. Verden opplever kornmangel. Med høye transportk­ostnader og russisk havnebloka­de er det nesten umulig for ukrainske bønder å selge kornet sitt. Samtidig ødelegger russiske angrep på ukrainske havner sommeren 2023 minst 270.000 tonn korn.

Ukraina gjennomfør­er flere droneangre­p mot Moskva, og ukrainske styrker krysser for første gang Dnipro-elva naer Kherson.

I Vesten får ukrainske piloter opplaering i å fly F-16. Det er uklart hvor mange F-16-fly Ukraina til slutt kommer til å få, men det er blitt antydet at det kan bli opp mot 100.

 ?? AP/NTB ?? Wagner-gruppens tropper trekker seg ut av Ukraina og tar seg i retning Moskva. Her poserer lokalbefol­kning i den russiske byen Rostov med soldatene.
AP/NTB Wagner-gruppens tropper trekker seg ut av Ukraina og tar seg i retning Moskva. Her poserer lokalbefol­kning i den russiske byen Rostov med soldatene.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway