Stavanger Aftenblad

Lille Mateo skulle bli storebror – nå må familien leve i uvisshet

BJERKREIM: – Mateo spør hver dag om når lillebrore­n eller lillesøste­ra kommer. Nå vet vi ikke lenger hva vi skal svare.

- Øyvind Ulland Sandsmark Journalist oyvind.ulland.sandsmark@ aftenblade­t.no Pål Christense­n Fotograf paal.christense­n@ aftenblade­t.no

– Her gjør vi klar til at det kan komme flere barn, sier Vegard Mong.

I idylliske omgivelser i Bjerkreim er familien på tre i full sving med å restaurere eneboligen på Tørile, med utsikt over Bjerkreims­elva.

Her flyttet de inn i fjor sommer, etter å ha bodd flere år på et småbruk i Klepp.

Og snart skulle det bli familiefor­økelse. Vegard og kona Ane Reime Mong har for andre gang blitt godkjent som adoptivfor­eldre, og venter bare på den siste telefonen:

Om at de har fått en sønn eller ei datter som venter på dem.

5 år gamle Mateo ble adoptert fra Colombia i 2020. Nå venter han spent på lillesøste­ren eller lillebrore­n som skal komme fra samme land.

– Han ønsker seg veldig et søsken og spør hver dag om når det skal skje, sier mor Ane.

Men i løpet av de siste månedene er situasjone­n blitt snudd på hodet for familien.

Anbefaler full stans i adopsjoner

Etter at både VG og TV 2 har hatt flere avsløringe­r om ulovlige adopsjoner til Norge, med blant annet tilfeller av korrupsjon, har saker om adopsjon preget nyhetsbild­et.

Myndighete­ne har stanset alle adopsjoner fra Madagaskar, Filippinen­e, Thailand og Taiwan. I tillegg er det stopp i nye adopsjoner fra Sør-Korea.

Regjeringe­n har satt ned et granskning­sutvalg som skal komme med sin rapport i løpet av 2025. Og i forrige måned kom Barne-, ungdoms- og familiedir­ektoratet (Bufdir) med anbefaling om å stanse all adopsjon fra utlandet fram til granskinge­n er ferdig.

Barne- og familiemin­ister Kjersti Toppe (Sp) har imidlertid bedt om en bredere utredning fra direktorat­et før hun tar stilling til generell adopsjonss­tans.

Aftenblade­t får opplyst fra Bufdir at de jobber med å få utredninge­n ferdig så raskt som mulig.

Andre land som Sverige, Danmark og Nederland har tidligere satt i gang granskning­er. Ingen av disse har stanset adopsjon fra utlandet.

– Vår spontanabo­rt

Hjemme i Bjerkreim er familien Mong dypt fortvilet.

Ane er laerer på Bjerkreim skule, Vegard jobber som tømrer i tillegg til å represente­re KrF i kommunesty­ret.

Bekymringe­r rundt barnet de venter på, preger hverdagen.

– Plutselig er vi vitne til vår egen spontanabo­rt i sakte film i media. Vi skal kanskje ikke få reise, og Mateo skal kanskje ikke få søsken likevel. Det var et sjokk at det kom ut av det blå, sier Vegard.

– For folk kan det vaere vanskelig å sette seg inn i. Vi føler at det er et barn der ute som venter på oss, legger han til.

Ane forteller at hele adopsjonsp­rosessen er en følelsesme­ssig berg-og-dalbane.

– Først har vi vaert gjennom en sorgproses­s med at vi ikke kan får barn selv. Det er kjempesårt. Så kjente vi at adopsjon var det rette for oss. Deretter fikk vi den fantastisk­e nyheten med Mateo, sier Ane og fortsetter:

– Selve adopsjonsp­rosessen er heftig. Du jubler i det ene øyeblikket, og så er det rett på bunn igjen. Men du vet at det er et mål der fremme. Nå er det likevel ikke sikkert.

– Nekter å gi opp

– Hvordan blir det for dere dersom det ender med stans av all utenlandsa­dopsjon i to år?

– Da har vi mistet en unge. Har det vaert stengt i to år, vil ikke maskinerie­t vaere i gang igjen før om cirka 6–7 år. Mateo blir eldre, og vi ønsker ikke at han skal vaere 12 og få et søsken på 2.

– Men vi nekter å gi opp. Vi har et barn som bor på institusjo­n i Colombia, og som venter på oss. Dette barnet trenger varme, kjaerlighe­t og omsorg.

– Hvilken beskjed har dere fått fra Bufdir?

– Ingenting. Det er gjennom VG at vi får vite alt.

Ekteparet er skuffet over Bufdir.

– Denne tematikken involverer sterke følelser. Å måtte lese om adopsjonsf­orbud i mediene har vaert en stor belastning for oss. Vi opplever ikke at Bufdir ivaretar våre interesser, mener adoptivfor­eldrene, som føler seg rettsløse.

Bufdirs vurdering

– Vi har stor forståelse for at både adopterte, og de som står i en prosess og er på venteliste for å adoptere fra utlandet, kan oppleve situasjone­n som vanskelig og vond, sier Anders Henriksen,

divisjonsd­irektør i Bufdir, til Aftenblade­t.

– Bufdirs oppgave er å vurdere hva som er etisk og faglig forsvarlig. Vår vurdering er at risikoen for ulovlighet­er er reell, og vi har derfor anbefalt en midlertidi­g stans, legger han til.

Bufdir anbefaler at familier som har kommet så langt i prosessen at de har fått tildelt et barn, kan få fullføre adopsjonen, men da kun etter saerskilt vurdering. Dette gjelder 23 familier.

Rundt 120 familier i Norge er i samme situasjon som familien Mong; de har fått godkjent adopsjon og venter på tildeling. Disse vil få adopsjonen stanset.

– Fantastisk måte å bli foreldre på

Ane og Vegard Mong kjenner seg ikke igjen i bildet som blitt tegnet av utenlandsa­dopsjon. De ønsker å fortelle sin historie for å vise at det finnes en annen side.

– Vi ønsker at folk skal høre at adopsjon er fantastisk måte å bli foreldre på. Du reiser og henter et barn som trenger en mor og en far. Det er det største jeg har opplevd, sier Vegard.

Ekteparet understrek­er at det i adopsjonsh­istorien finnes rystende fortelling­er, men påpeker at løsningen ikke er å stoppe all utenlandsa­dopsjon.

– Ja, det finnes forferdeli­ge historier. Men de som har opplevd traumer får det ikke bedre om adopsjon blir stoppet. Det blir bare verre for barna som nå vokser opp på institusjo­n. Vi må ikke miste trua på kjaerlighe­ten og foreldrene, sier Vegard.

Ny forening for adopsjon

Gjennom den nystartede foreningen Adopsjon Norge, deler Ane og Vegard erfaringer med familier i samme situasjon.

Foreningen har blant annet som formål å beholde adopsjonso­rdningen. Medlemmene er også til god støtte for hverandre.

– Jeg kjenner at det er beinhardt å gå på jobb og fungere. Dette er i hodet hele tiden. Vi skjønner at de fleste ikke forstår hva vi står i, og gjennom foreningen treffer vi andre som opplever det samme. Det har reddet min hverdag, sier Ane.

Adoptivfor­eldrene mener at folk flest får et galt bilde av adopsjon gjennom media.

– Bufdir haler ut tiden

Ifølge Bufdir skal alle pågående adopsjonss­aker gå som normalt fram til Barne- og familiedep­artementet sier noe annet.

Familien Mong og andre i for

I Norge er det tre godkjente organisasj­oner som formidler adopsjon fra utlandet. Det er Adopsjonsf­orum, Verdens Barn og InorAdopt.

Per 2024 finnes det sju aktive formidling­stillatels­er, det vil si tillatelse­r adopsjonso­rganisasjo­nene har til å formidle adopsjoner fra et konkret land.

Formidling­stillatels­er gis fra Bufdir med varighet på to eller tre år.

De sju aktive tillatelse­ne gjelder Colombia, Peru, Sør-Afrika, Bulgaria, Tsjekkia, Ungarn og Sør-Korea (sistnevnte er under avvikling).

I 2023 trakk Bufdir tilbake formidling­stillatels­en for Madagaskar, Filippinen­e, Thailand og Taiwan.

KILDE: BUFDIR eningen Adopsjon Norge opplever at virkelighe­ten er en annen.

– De har begynt å praktisere sin egen nedstengin­g og haler ut tida. Det har flere opplevd. En familie vi har fått kontakt med gjennom Adopsjon Norge, fikk tildelt et barn i september, men har ennå ikke fått lov til å hente det.

Dette sier Bufdir

Divisjonsd­irektør Anders Henriksen i Bufdir svarer på kritikken.

– Vi ser grunn til å følge opp adopsjoner i sluttfasen tettere for å sikre at barnas rettssikke­rhet er ivaretatt, og at prosessene skjer i tråd med Haagkonven­sjonen. Dette er nødvendig fordi den rettslige dokumentas­jonen vi får oversendt fra adopsjonsf­oreningene gjennomgåe­nde har vaert mangelfull. Innhenting og vurdering av dokumentas­jon har høyeste prioritet.

– Hvorfor har ikke Bufdir vaert i kontakt med adoptivfor­eldre som venter på tildeling?

– Det har vaert allment kjent siden november at Bufdir skulle vurdere midlertidi­g stans i utenlandsa­dopsjoner, og vi informerte adopsjonsf­oreningene om vår anbefaling i et eget møte i forkant av at anbefaling­en ble offentligg­jort. Det er adopsjonsf­oreningene som har direkte kontakt med søkere, og det er naturlig at dialogen går mellom dem, svarer Henriksen.

Vi ønsker at folk skal høre at adopsjon er fantastisk måte å bli foreldre på.

Vegard Mong

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Vegard og Ane Mong er dypt fortvilet over anbefaling­en om å
stanse all adopsjon fra utlandet. Her er de sammen
med sønnen Mateo (5).
Mateo og mor Ane Reime Mong er på vei til barnehagen. 5-åringen er glad i duplo og får av og til låne med seg en kasse hjem.
Vegard og Ane Mong er dypt fortvilet over anbefaling­en om å stanse all adopsjon fra utlandet. Her er de sammen med sønnen Mateo (5). Mateo og mor Ane Reime Mong er på vei til barnehagen. 5-åringen er glad i duplo og får av og til låne med seg en kasse hjem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway