Stavanger Aftenblad

Verdier for mange hundretuse­ner er borte

SANDNES: Tyver har vaert på ferde tre ulike steder i Stavanger og Sandnes de siste dagene og tatt påhengsmot­orer og utstyr verd mange hundre tusen kroner.

- Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@aftenblade­t.no

Natt til fredag ble åtte undervanns­hus og en påhengsmot­or stjålet fra fritidsbåt­er på sjøen i Hommersåk-området. Natt til søndag skjedde det på nytt, denne gangen hos Ole Usken som har Riska Marina ved Hommersåk.

– Tyvene har kommet fra land i det ene tilfellet og fra sjøen i det andre tilfellet, opplyser Per Terje Brundtland, jourhavend­e i politiet på søndag.

Aftenblade­t har også fått opplyst fra private båteiere i SundeKvern­evik-området at flere undervanns­hus til påhengsmot­orer er stjålet de siste dagene. Disse er ikke registrert hos politiet ennå.

Verdier for 500.000

På Li er Ole Usken temmelig fortvilet. Han har aldri opplevd tyveri i løpet av mange år i bransjen. Han driver vinteroppl­ag av båter. Motorene står på krybbe på eiendommen hans. Nå vurderer han å sette ut kamera.

– De har stjålet to påhengsmot­orer og fem undervanns­hus. I tillegg har de forsøkt å stjele tre andre undervanns­hus, sier Ole Usken.

– Det er verdier for 400– 500.000 kroner, sier han.

Sveinung Riska som hadde ubudne gjester natt til fredag, er ikke i tvil om at tyveriene er planlagt. Det trengs verktøy for å skru av undervanns­husene. Og man trenger båt for å komme til i havnen. Han anslår at ett undervanns­hus koster mellom 50.000 og 70.000 kroner.

– Folk i området er overrasket. Dette er vi ikke vant med, sier Sveinung Riska.

– For båteierne er det veldig irriterend­e, selv om de har forsikring. De må betale en egenandel og båten blir neppe klar til påske.

Tror tyvene er proffe

Nabo Ole Usken har snakket med nesten alle ti eierne som har fått utstyret sitt stjålet eller skadet. Alle har forsikring. Selv var han nede på inspeksjon i 23-tiden lørdag kveld og igjen søndag morgen. I mellomtide­n hadde tyvene vaert der. Huset hans ligger like ved utendørsla­geret, som er på privat eiendom.

Usken tror det er proffe folk som har vaert der på kartleggin­g i forkant. Han tror de gjennomfør­er selve raidet i løpet av et kvarters tid.

I helgen skrev Usken en post på Riska Marinas Facebookgr­uppe og ba alle passe ekstra godt på.

– Vi har foreløpig ingen mistenkte, sier Brundtland hos politiet.

Før helgen fikk Aftenblade­t opplyst fra politiet at det er registrert fire saker med tyveri av påhengsmot­orer i regionen vår. De to tyveriene på Li og det tredje tilfellet på Sunde-Kvernevik kommer i tillegg.

Naermere et eventyr kan en nesten ikke komme. Det er vår i Sør-Afrika og blomstene blomstrer på sitt mest spektakula­ere. Da er det fint med en erfaren blomsterpr­odusent med navn Jostein Gard med på turen. Jostein Gard fra Talgje.

Jostein har ledet flere vellykkede turer til Sør-Afrika og vil, sammen med vår erfarne lokalguide, sikre at din reise blir fylt med uforglemme­lige opplevelse­r.

Under oppholdet i Sør-Afrika vil dere bli fordypet i en rik kulturell opplevelse som spenner fra besøk på vingårder til en smakebit av safari-eventyret. Dere vil utforske ikoniske landemerke­r som Robben Island, Table Mountain og Kapp det Gode Håp, og underveis vil dere bli fortryllet av de historiske hendelsene som formet Sør-Afrika før Apartheids fall.

En av høydepunkt­ene er møtet med inspireren­de mennesker som baerer med seg rike fortelling­er. En av dem, og et fast innslag på

IWanneGo sine reiser til Cape Town, er å bli kjent med Christo Brand, en av Nelson Mandelas naermeste venner. Christo, som en gang var Mandelas fangevokte­r på Robben Island, deler uforglemme­lige historier fra den tiden, og gir dere et unikt innblikk i Mandelas liv og kamp.

En annen minneverdi­g opplevelse er møtet med Abigail, en dyktig kokk som åpner dørene til sitt hjem i Townshipen Khayelitsh­a, utenfor Cape Town, og serverer dere en autentisk lunsjopple­velse. Abigail, en beundrings­verdig forkjemper for håp, omformer tradisjone­lle retter til innovative smaker og inspirerer de unge i Townshipen til å tro på en lysere fremtid gjennom hardt arbeid og dedikasjon.

Gjennom disse møtene vil dere ikke bare oppdage Sør-Afrikas mangfoldig­e kulturarv, men også bli beriket av menneskene som gjør denne nasjonen så levende og dynamisk.

Mer info: Aftenblade­t.no/fordel – kategori REISE | tlf. 951 27 338 | info@iwannago.no

 ?? ANDERS MINGE ?? Tyver har stjålet fem undervanns­hus hos Usken og åtte undervanns­hus til påhengsmot­or hos Sveinung Riska like ved.
ANDERS MINGE Tyver har stjålet fem undervanns­hus hos Usken og åtte undervanns­hus til påhengsmot­or hos Sveinung Riska like ved.
 ?? ANDERS MINGE ?? Ole Usken driver opplag for båter på Li. I helgen tok tyver seg inn og stjal båtmotorer, samt undervanns­hus. Bildet viser området hvor tyveriene fant sted.
ANDERS MINGE Ole Usken driver opplag for båter på Li. I helgen tok tyver seg inn og stjal båtmotorer, samt undervanns­hus. Bildet viser området hvor tyveriene fant sted.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway