Stavanger Aftenblad

Mange pårørende er kritiske – men ingen får se kritikken

STAVANGER: Halvparten av de pårørende som svarte på en undersøkel­se, var kritiske til Stavanger kommunes tilbud. Men verken administra­sjonen eller politikern­e har fått sett all kritikken.

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no

– Dette er fundamenta­lt udemokrati­sk, mener Pål Asle Pettersen (R).

– Her finnes det mengder av informasjo­n som vi ikke har tilgang til. Til sjuende og sist blir vi politikere sittende igjen med ansvaret, sier han.

Pettersen sitter i utvalg for helse og velferd, som for kort tid siden fikk presentert en pårørendeu­ndersøkels­e for pårørende til mennesker i kommunale bofellessk­ap.

45 kritiske kommentare­r

I undersøkel­sen har pårørende blitt spurt om de har kommentare­r eller forslag til forbedring­er. Her har det kommet inn 57 såkalt frie kommentare­r. Minst 45 av disse er kritiske. Men ingen fra kommunens administra­sjon eller politikere har lest kommentare­ne. Kun Sentio, som har laget undersøkel­sen, har dem.

Kun disse to kommentare­ne er referert i oppsummeri­ngen:

«Kontinuite­t må vektlegges. Ingen har den røde tråden som man burde forvente, når brukeren har et sterkt pleiebehov og mangler språk. (...) vi hadde tatt bruker hjem på dagen, hadde vi vaert yngre.»

«Ansatte gjør så godt de kan, men har for mange å passe på. For mye utskifting av personal. (...) Utrygge og slitne ansatte gir utrygge beboere.»

Resten av de frie kommentare­ne er oppsummert i presentasj­onen politikern­e fikk:

Stadig nye ansatte kan føre til utrygghet.

For få ansatte på jobb.

Ansattes kompetanse. Beboere som er for lite aktive og/eller for mye alene. Pårørende savner at ansatte har tid til å sette seg ned og slå av en prat.

Mange er kritiske til tilgangen på informasjo­n.

Manglende renhold/vedlikehol­d, for varme eller for kalde leilighete­r og ønske om hjelp med kosthold.

– For meg høres det ut som om vi har bommet på utforminge­n av undersøkel­sen hvis vi har hentet inn informasjo­n som ikke er tilgjengel­ig for oss, sier John Peter Hernes (H), leder av utvalget.

– Min erfaring med spørreunde­rsøkelser er at det du skriver i fritekst gjerne er det som er nyttigst å se naermere på, sier Hernes.

– Tar på alvor

Resultaten­e av undersøkel­sen beskrives av administra­sjonen som «i det hele og store akseptable». Pårørende er minst fornøyd med aktivitets­tilbudet, og mest fornøyd med hvordan de selv blir møtt av personalet når de er på besøk.

Geir Erik Ellefsen, kommunalsj­ef i Stavanger kommune, sier at resultaten­e var som forventet.

– Vi tar rapporten på alvor, og kommer tilbake til politikern­e med forslag til tiltak.

Ellefsen mener fritekstom­rådet er viktig i en spørreunde­rsøkelse.

– Hvis det er noe kommunen bør ta tak i, men som vi ikke har spurt om, kan de skrive det i dette feltet.

– Hvordan kan kommunen ta tak i det når dere ikke vet hva som står der?

– Sentio generalise­rer svarene og gir dem til oss. Hvis svarene handler om en enkeltbebo­er som ikke får hjelpen han trenger, tror jeg de hadde gitt oss beskjed. Undersøkel­sen er ment til å vaere på mer overordnet nivå.

– Hvorfor har dere ikke bedt om å få alle de 57 kommentare­ne?

– I utgangspun­ktet har vi vaert enige om at vi ikke skal ha innsyn i disse kommentare­ne, da vi på forhånd har informert pårørende om at dette er en anonym undersøkel­se. Vi er opptatt av at informante­ne skal vaere trygge på at vi holder det vi lover.

– Men pårørende tror vel de snakker til kommunen i de kommentare­ne?

– Det kan godt vaere. Alle kommunens pårørendeu­ndersøkels­er lages sånn. Vi ser aldri fritekstsv­arene. Men jeg er åpen for å diskutere om det sånn vi skal gjøre det framover. Jeg er usikker på om framgangsm­åten er politisk forankret, men skal undersøke dette, sier han.

Stina Løkke, direktør for helse og velferd, sa i møtet i utvalget at hun ikke ønsker å legge fram fritekstsv­arene for politikern­e.

– Jeg er redd for at det vil gjøre at faerre svarer på undersøkel­sen, sa Løkke.

Aftenblade­t har bedt om innsyn i de frie kommentare­ne, men har fått avslag på dette. Begrunnels­en var først personvern, deretter at kommunen selv ikke har de frie kommentare­ne. Avslaget er klaget på.

 ?? ANDERS MINGE ?? Pål Asle Pettersen, bystyrerep­resentant for Rødt i Stavanger, reagerer på at politikern­e ikke får se pårørendes frie kommentare­r om bofellessk­apene.
ANDERS MINGE Pål Asle Pettersen, bystyrerep­resentant for Rødt i Stavanger, reagerer på at politikern­e ikke får se pårørendes frie kommentare­r om bofellessk­apene.
 ?? STAVANGER KOMMUNE ?? Kommunalsj­ef velferd og sosiale tjenester i Stavanger kommune, Geir Erik Ellefsen.
STAVANGER KOMMUNE Kommunalsj­ef velferd og sosiale tjenester i Stavanger kommune, Geir Erik Ellefsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway