Stavanger Aftenblad

Arbeiderpa­rtiet vil sørge for en russetid for alle

- Julia Eikeland Fylkesting­representa­nt og medlem av opplaering­sutvalget (Ap)

FEIRING: Russetiden, som skulle vaere en tid for fellesskap og glede, har for mange elever blitt en periode preget av følelsen av utenforska­p og press.

Russetiden anses av mange som en av ungdomstid­ens absolutte høydepunkt­er, hvor man kan feire gjennomfør­t 13 års skolegang. Til tross for dette har utviklinge­n innen russefeiri­ngen tatt en negativ vending, og elever, foreldre og mediene uttrykker bekymring for at russefeiri­ngen fører til utenforska­p, mobbing, ulykker og utagerende atferd.

Det rapportere­s også om kommersiel­le aktører som utnytter situasjone­n ved å inngå urimelige kontrakter ved kjøp eller leie av russebusse­r og andre materielle effekter.

Mange elever føler seg utenfor hvis de ikke deltar i russefeiri­ngen på samme måte som sine jevnaldren­de. Dette fører til en betydelig belastning på både mental helse og trivsel på skolen.

I tillegg til problemene med utenforska­p og press, er russefeiri­ngen også preget av kommersiel­t press og urimelige kontrakter. Mange kommersiel­le aktører utnytter elever sitt ønske om å delta i russefeiri­ngen ved å tilby urimelige avtaler og kontrakter ved kjøp eller leie av russebusse­r og annet utstyr. Dette setter unge mennesker i en sårbar posisjon og kan føre til økonomisk stress og uønskede konsekvens­er.

Til tross for økende oppmerksom­het rundt problemene knyttet til russefeiri­ngen, opplever fremdeles mange elever en følelse av utrygghet og ubehag i skolemiljø­et under feiringen, og det er uakseptabe­lt.

Kunnskapsm­inister Kari Nessa Nordtun (Ap) kom før jul med en klar oppfordrin­g til skolene: Forby russeklaer i skolen som kan ekskludere. På fylkesting­et den 20. februar så svarte Ole Ueland, fylkesordf­ører fra Høyre, at han imidlertid er usikker på effekten av et slikt tiltak i Rogaland. Jeg har tro på at kunnskapsm­inisteren sitt forslag kan vaere et viktig bidrag for å sikre mer inkluderin­g. Ingen elever skal måtte oppleve ekskluderi­ng og utenforska­p på skolen på bakgrunn av hvilke klaer de har.

Rogaland må gå foran og sørge for en inkluderen­de russetid for alle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway