Stavanger Aftenblad

Bingo må likestille­s med andre pengespill

- Vibeke Kaarstad Styreleder i Norges Blindeforb­und Rogaland

TAPSGRENSE­R: Den nye pengespill-loven trådte i kraft den 1. januar 2023 og vil ha virkning fra 1. januar 2025. Den nye loven stiller krav om registreri­ng av spillere og tapsgrense­r for alle spill.

Dette stiller vi oss helt bak, det er riktig for å beskytte det lille mindretall­et av oss som er spillavhen­gige. Imidlertid er vi svaert forbauset over og uenige i de tapsgrense­r som er satt i den nye forskrifte­n. For bingo, uavhengig av type spill, er tapsgrense­n satt til kr 4500 per måned, mens f eks. Rikstotos hestespill og Norsk Tipping har en grense på kr 20.000 per måned. Hvor er logikken i dette? Er bingospill­ere plutselig en mer uansvarlig gruppe enn de som spiller på hest og fotball?

Opplysning­sarbeid hjelper

I mai 2023 presentert­e Lotteritil­synet sin befolkning­sundersøke­lse om spillavhen­gighet. Den viste at antall personer med vesentlige spillprobl­emer i Norge er halvert siden 2019, og antas ca. 26.000 personer å ha slike utfordring­er. Denne gledelige nedgangen viser at opplysning­sarbeid hjelper, at kontroll på utenlandsk­e nettspill hjelper og ikke minst at vi har en spillbrans­je i Norge som er svaert ansvarsful­l i sine tilbud, og er godt regulert og kontroller­t.

Bingo er i en saerstilli­ng i Norge, fordi inntektene fra bingo i stor grad finansiere­r frivillig arbeid. Skolekorps, idrettslag og ideelle foreninger har store inntekter fra bingo. Med de nye forskrifte­ne vil frivillig sektor i Norge tape store inntekter. Fra 2015 til 2022 overførte bingovirks­omheter 1,7 milliarder til over 3000 lag og

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway