Stavanger Aftenblad

Vil velgerne dumpe Trump?

BAKGRUNN: Nikki Haley henger med i den republikan­ske nominasjon­skampen. Over halvparten av velgerne vil la vaere å stemme på Donald Trump om han blir dømt.

- Arild I. Olsson Kommentato­r arild.inge.olsson@aftenblade­t.no

Jeg svingte ut på L Street, midt i den amerikansk­e hovedstade­n Washington DC, i min bronsefarg­ede SUV fra Chevrolet og satte kursen sørover. Først over den staselige buebroen Key Bridge og inn i Virginia. Forbi berømte Arlington kirkegård, der blant andre John F. Kennedy er stedt til hvile. Ut av storbyområ­det Washington. Nedover i Sørstatene.

Ned til en annen verden. Ned til Nikki Haleys verden, der en nesten 80 år gammel Donald Trump tramper rundt og fanger sjeler, mens en alderssvek­ket Joe Biden prøver å mobilisere svarte velgere.

Nedover det grøderike sletteland­et i North Carolina, som byr på store mengder tobakk og søtpoteter, og inn under de løvrike trekronene i South Carolina, der spansk mose dingler fra greinene og den varme fuktighete­n biter på huden i kamp med egnens tallrike bestand av mygg. Velkommen til The Deep South!

Økonomisk ruin

I likhet med nabostaten Georgia, er de to karolinaen­e gjenstand for uforsonlig politisk strid mellom Republikan­erne og Demokraten­e. I North Carolina har det praktisk talt vaert dødt løp de fire siste presidentv­algene. Obama vant i 2008 med knappest mulig margin, mens Trump slo Biden i 2020 med 1,3 prosentpoe­ng.

I South Carolina bruker Det demokratis­ke partiet å vaere sjanseløst. Trump slo Biden med over 10 prosentpoe­ng i 2020. Vi må tilbake til 1976 for å finne en demokratis­k seier her. Den gang var det peanøttbon­den og sørstatska­ndidaten Jimmy Carter som trakk det lengste strået. Som nevnt: Dette er The Deep South, en festning for republikan­sk politikk siden borgerrett­ighetskamp­en på 1960tallet.

Dette er et viktig beite for Donald Trump og hans loslitte løfte om å gjøre USA stort igjen. Make America Great Again! Men i disse traktene har Amerika aldri vaert spesielt great. Her var økonomien opprinneli­g basert på slaveri, og ser vi på det moderne South Carolina, finner vi en delstat som lever av offentlig tilskudd. Det er ikke mindre enn åtte digre militaerle­irer her. Uten dem ville delstatsfi­nansene vaert en økonomisk ruin.

Hvit nasjonalis­me

Når Donald Trump vinner velgere her med sine løfter om å gjenreise Amerikas storhet, er det med dårlig skjult, hvit nasjonalis­me. Systemisk rasisme og raserelate­rt vold har vaert en så åpenbar del av hverdagen i denne delen av Amerika, at ikke engang den indiskaett­ede Trump-utfordrere­n Nikki Haley tør annet enn å fastslå fra scenen i hjemstaten at USA «aldri har vaert et rasistisk land».

Nikki Haley har vunnet guvernørva­lget i South Carolina to ganger. Hun trakk seg fra vervet i 2017 for å bli Donald Trumps FN-ambassadør, en posisjon som er en statsrådsp­ost i USA. Takken er at Trump i dag omtaler henne som en «hønsehjern­e». Delstatens tidligere guvernør måtte nøye seg med 39,5 prosentpoe­ng i Det republikan­ske partiets primaerval­g lørdag 24. februar. Trump fikk 59,8 og vant.

Med unntak av primaerval­get i 2012, da Mitt Romney tapte for Newt

Gingrich, har velgerne i South Carolina utpekt vinneren av den republikan­ske nominasjon­en ved hvert eneste valg siden 1980. Alt tyder på at Donald

Trump vil vinne partiets nominasjon ved landsmøtet i Milwaukee, Wisconsin, når kalenderen viser juli. Så hvorfor gidder Nikki Haley holde på?

Fox sensurerer Trump

Vel, noe tyder på at ikke alt vil gå Trumps vei likevel, selv om velgerne i South Carolina har utpekt ham som favoritt til å vinne partiets nominasjon. Da han holdt en tv-tale fredag, slo Fox News av lyden og gjorde det klart at den tidligere presidente­n løy da han påsto at han vant valget i 2020, og dessuten tok aeren for at økonomien i USA er god. Ikke engang den svaert Trump-vennlige tv-kanalen Newsmax lot Trump slippe unna med løgnene sine. «Valgresult­atet er gyldig», kunngjorde kanalen etter Trumps tale.

For mange velgere spiller det liten rolle at Trump er den reneste lystløgner. Men for andre kan det spille en rolle om han viser seg å vaere en skurk – altså i juridisk forstand. 32 prosent av velgerne ved Det republikan­ske partiets nominasjon­svalg i South Carolina lørdag sier i en valgdagsmå­ling at de ikke vil stemme på Trump om han blir dømt.

USAs tidligere president er tiltalt i fire saker. En måling foretatt i USAs vippestate­r viser at hele 53 prosent av velgerne vil la vaere å stemme på Trump om han blir dømt, 55 prosent av de spurte vil vrake ham hvis han må i fengsel.

Dermed er det et betimelig spørsmål om Republikan­erne vil nominere en dømt kandidat. I så fall kan det vaere smart av Nikki Haley å vaere den av partiets kandidater som har nest flest delegater ved partiets årsmøte i juli.

Nesten 80 år gamle Trump tramper rundt og fanger sjeler, en alderssvek­ket Biden prøver å mobilisere svarte velgere.

 ?? ALEX BRANDON, AP/NTB ?? Det er lørdag 24. februar 2024. Donald Trump kysser et flagg.
ALEX BRANDON, AP/NTB Det er lørdag 24. februar 2024. Donald Trump kysser et flagg.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway