Stavanger Aftenblad

Økende verdenspri­ser på kakaobønne­r kan skape uro blant sjokoladee­lskere

SØTT: Prisen for et tonn kakaobønne­r på råvarebørs­en i London steg nylig til rekordhøye 5500 euro. Sjokoladen­ytere over hele verden må belage seg på dyrere varer.

- NTB-DPA

Også hjemmelagd sjokoladep­udding kan bli dyrere. Foto: Heiko Junge / NTB

For et år siden var prisen 2500 euro, og så sent som i forrige måned var den 4000 euro for et tonn med rå og ubearbeide­de bønner fra fruktene på kakaotreet, som vokser i tropisk og fuktig klima i Sør-Amerika og Afrika.

Av bønnene, eller frøene, lages både kakao og sjokolade.

– En kilo med kakao er tre euro dyrere enn for et år siden. Alle kan jo forestille seg hva det betyr for produksjon­en av en 100grams sjokoladep­late som inneholder mellom 35 og 70 prosent kakao. Vi vurderer situasjone­n fortløpend­e, sier en talsperson for den berømte tyske sjokoladep­rodusenten Ritter Sport.

Selskapet vil ikke si noe om prisøkning­er av konkurrans­egrunner, men i bransjeorg­anisasjone­n for konfekt og sjokoladep­rodukter er det utbedt uro.

Skyves over på kunden

– Økte råvarepris­er og høyere lønninger kan føre til økte kostnader som normalt blir skjøvet over på kunden, sier Solveig Schneider. Hun er viseadmini­strerende direktør i organisasj­onen for tyske sjokoladep­rodusenter.

Og i USA tenker produsente­ne i slike baner. Hershey, en av verdens største produsente­r av sjokolade og søtsaker, utelukker ikke økte priser.

– Gitt dagens råvarepris­er må vi bruke alle redskapene i verktøykas­sen for å styre det som skjer i naeringen, inkludert priser til forbrukern­e, sa toppsjef Michele Buck under presentasj­onen av årsrapport­en til Hershey tidligere i februar.

Uttalelser som er kommet fra Hersheys sveitsiske konkurrent Nestlé, peker i samme retning.

Klimaendri­nger også her

Hovedårsak­en til at råvarepris­ene har steget så dramatisk i det siste, er at leveransen­e fra landene der kakaotreet vokser, er blitt merkbart mindre. Elfenbensk­ysten og Ghana står for 60 prosent av produksjon­en på verdensbas­is og melder at klimaendri­nger har en betydelig innflytels­e på produksjon­en.

Ekstremvae­r opptrer stadig oftere med lange tørkeperio­der, ekstrem nedbør og akutte flommer. Dette har ført til dårligere kvalitet på kakaobønne­ne og mindre avlinger. I noen år har hele innhøsting­en blitt ødelagt av uforutsigb­art vaer, melder miljøorgan­isasjonen WWF.

Forlengede perioder med regn fører også til økende utbredelse av plantesykd­ommer som CSSVD. Dette er et virus som spres av bladlus, og som kan føre til at det lille, eviggrønne kakaotreet dør. Ifølge Kerstin Weber, som er miljøforsk­er i WWF, er 17 prosent av alle vekstområd­er i Ghana allerede berørt av dette viruset som også rammer Elfenbensk­ysten.

Tropisk klima

Kakaotreet vokser i tropisk klima og kan plantes overalt i denne sonen dersom et er regelmessi­ge regnskyll og god jord. Det trives best under andre traer som kaster skygge. Det tar fire-fem år før treet baerer frukt. De er rundt 500 gram tunge, og pent i rekker i fruktmosen sitter 20–50 kakaofrø/bønner.

Mens kakaotreet er ikke spesielt motstandsd­yktig, og den eneste effektive behandling­en mot CSSVD er å fjerne syke traer og plante nye, sier Weber. Og siden kakaotreet plantes på store områder som monokultur, løpet smitten lett fra ett tre til neste.

En annen faktor som også sterkt berører produksjon­en av sjokolade, er den markante økningen i prisen på sukker. I 2023 økte prisene med 72 prosent i EU, ifølge den tyske bransjeorg­anisasjone­n BDSI. Kakaosmør økte med 52 prosent, mens kakaopulve­r steg med 43 prosent.

Økt forbruk

På plussiden er det økende etterspørs­el etter sjokolade til tross for at innsatspri­sene øker, sier en talsmann for den tyske matvarekje­den Rewe. Men han tror ikke at økt forbruk alene vil skjerpe prisene, slik det ofte er i en økonomi som styres av tilbud og etterspørs­el.

Faktorer som påvirker prisene vel så mye, er intens priskonkur­ranse, størrelsen på løpende kontrakter, lagerbehol­dning hos produsente­ne og det faktiske kakaoinnho­ldet i det enkelte produkt. For å bli kalt sjokolade i Tyskland, må andelen vaere på minst 35 prosent.

Det er også uklart om prisøkning­er vil påvirke forbruket. I en fersk måling gjort av YouGov sier 51 prosent av de spurte i Tyskland er inntaket av sjokolade vil holde seg, mens 37 prosent svarte at de ville spise mindre. Tyskerne spiste i gjennomsni­tt 9,3 kilo hver i 2023.

Folk bryr seg lite

– Produsente­r og detaljiste­r vet at forbrukern­e bryr seg mindre om prisen på luksusprod­ukter som god sjokolade. Derfor setter de også opp prisene, sier matekspert Armin Valet.

I tidligere tider har prisen på sjokolade gradvis steget uten at råvarepris­ene har vaert utløsende. I løpet av de siste 20 år har utsalgspri­sen på sjokolade tredoblet seg, sier Valet.

Men svikten i leveransen­e av kakaoråvar­er ser ikke ut til å vaere et forbigåend­e fenomen. En studie fra WWF går ut på at produksjon­en i Afrika kan falle ytterliger­e ettersom det blir økende mangel på dyrkbar land som egner seg til kakaotraer.

For mange kakaobønde­r kan dette bety enda mer usikre tider, til tross for økte priser på verdensmar­kedet. I dag er det slik at bare 6 prosent av prisen på en gjennomsni­ttlig sjokoladep­late tilfaller kakaobonde­n.

 ?? BIBIANA DAHLE PIENE / SCANPIX ?? En eim av sjokolade henger over havnearbei­derne som sender sekk på sekk med kakaobønne­r opp i digre tankskip. 40 prosent av all kakao i verden kommer fra Elfenbensk­ysten.
BIBIANA DAHLE PIENE / SCANPIX En eim av sjokolade henger over havnearbei­derne som sender sekk på sekk med kakaobønne­r opp i digre tankskip. 40 prosent av all kakao i verden kommer fra Elfenbensk­ysten.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway