Stavanger Aftenblad

Dette svarte Nessa Nordtun på Stortinget om mobil i skolen

OSLO: Utdannings­minister Kari Nessa Nordtun (Ap) har havnet i fokus etter forslaget om å anmode om at mobil ikke skal brukes i skolen.

- Eivind Aarre eivind.aarre@aftenblade­t.no

Margret Hagerup (H) spurte derfor følgende i Stortinget:

– Mener statsråden at skoler skal kunne fastsette i ordensregl­ementet at mobiltelef­oner og smartklokk­er skal ligge igjen hjemme?

Hagerups spørsmål begrunnes med at det nå er skoler som sender ut meldinger om at mobiltelef­oner og smartklokk­er skal ligge igjen hjemme. Samtidig sier Udirs ordensregl­ement at man ikke kan regulere elevenes oppførsel på fritiden i et ordensregl­ement. «Skolen kan f.eks. ikke kreve at eleven holder mobiltelef­onen hjemme fra skolen.» Nessa Nordtun svarte slik: «Forskninge­n viser at tilgang på mobiler kan føre til dårligere konsentras­jon og laering, og kan bidra til dårligere skolemiljø. Jeg har derfor vaert opptatt av hvordan vi kan få mobilene ut av norske klasserom, og ba derfor Utdannings­direktorat­et om å levere en faglig anbefaling og en veileder til skoler og skoleeiere.

Det må avgjøres lokalt hvordan et forbud mot mobiltelef­oner skal implemente­res i ordensregl­ementet. Ulike løsninger kan for eksempel vaere å la mobilen ligge i sekken eller å samle mobilene inn i et mobilhotel­l. Her er jeg sikker på at skoleeier og skolene finner gode løsninger, innenfor rammene av hva som kan reguleres i ordensregl­ementet. Som representa­nt Hagerup er inne på, er det fastslått i Utdannings­direktorat­ets rundskriv om ordensregl­ement (Udir-8-2014) at ordensregl­ementet gjelder i skoletiden, og at det ikke kan kreves at eleven holder mobiltelef­onen hjemme fra skolen.

Selv om det ikke kan fastsettes i ordensregl­ementene at mobilen skal legges igjen hjemme, er det mange foreldre som ønsker at mobilen skal ta mindre av tiden til ungene deres, og jeg har derfor uttrykt at det er positivt at skoleleder­e gir dem støtte i at elevene gjerne må legge igjen mobilen hjemme, selv om de ikke har anledning til å regulere dette i reglemente­ne», svarte Nessa Nordtun.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Margret Hagerup (H) har stilt spørsmål til utdannings­ministeren.
PÅL CHRISTENSE­N Margret Hagerup (H) har stilt spørsmål til utdannings­ministeren.
 ?? GORM KALLESTAD / NTB ?? Utdannings­minister Kari Nessa Nordtun svarte om mobilfri skole.
GORM KALLESTAD / NTB Utdannings­minister Kari Nessa Nordtun svarte om mobilfri skole.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway