Stavanger Aftenblad

– Vi vil miste kundene til kjøpesentr­e med gratis parkering

STAVANGER: Det plutselige vedtaket om å gjenåpne Breigata og Kirkegata for biltrafikk kan få en ny politisk runde. Og gatene er inntil videre fortsatt stengte.

- Hedevig Catharina Astrup Journalist hedevig.catharina.astrup@ aftenblade­t.no Elisabeth Bie Journalist elisabeth.bie@ aftenblade­t.no

– Det er kjempebra hvis det kan åpnes for trafikk igjen, sier daglig leder Suzanne Pegrum i Høyer.

Hun synes gågate utenfor butikken har fungert dårlig.

– Vi som står i butikken hver dag, merker at de som pleide å stoppe innom for å plukke opp varer, forsvant sammen med korttidspa­rkeringen, sier Pegrum.

Hun tror mye må endres for at gågater i dette området av byen skal fungere.

– Parkerings­tilbudet i sentrum er for eksempel veldig dårlig. Så det må komme mer drastiske tiltak enn å sette opp noen blomsterka­sser midt i gata, sier Pegrum.

Stengingen av Breigata og Kirkegata

I den vedtatte sentrumspl­anen for Stavanger kommune skal Breigata og Kirkegata bli bilfrie, men dette skal først gjennomfør­es når bedre kollektivt­ilbud og utbygging er gjennomfør­t.

I november 2022 vedtok kommunalut­valget at gågata i Kirkegata skulle forlenges til Øvre Holmegate, mens Breigata skulle stenges mellom Bakkegata og Kirkegata. Bare

Leif Arne Moi Nilsen (Frp) stemte imot.

I mai 2023 ble gatene stengt. Kommunen satte ut benker og blomsterka­sser, og leide etter hvert ut fortausare­al til restaurant­en House of Fingerfood for uteserveri­ng. Flere korttids parkerings­plasser forsvant.

Høsten 2023 ble det gjennomfør­t en evaluering av stengninge­n. Planen var å gjøre en sammenlign­bar evaluering høsten 2024, slik vedtaket fra 2022 la opp til.

22. februar ble vedtaket om stengning opphevet av utvalg for utbygging (UBU), etter et innspill fra utvalgsled­er Leif Arne Moi Nilsen. Arbeiderpa­rtiet har formelt klaget på vedtak og saksbehand­ling og vil ha ny behandling i kommunalut­valget 14. mars. Det er nå opp til ordfører Sissel Knutsen Hegdal (H) å avgjøre om saken får ny behandling.

– Mange er dårlige til bens

Heller ikke eier Janne Kristina Tollagsen av FH Interiør synes gågatepros­jektet fungerer.

– Korttidspa­rkering like utenfor døren er viktig. Vi selger mange varer som er tunge og uhåndterli­ge.

Nisjebutik­ken i Kirkegata har også mange eldre kunder, ifølge Tollagsen.

– Mange av dem er dårlig til beins og kan verken gå langt eller baere tungt.

– Hvis vi ikke får bedre parkerings­muligheter i byen, mister vi kundene til kjøpesentr­ene. Som i tillegg har gratis parkering. Hvis vi ønsker et sentrum med butikker, er det viktig å lytte til de som driver butikkene, sier Tollagsen.

Tollagsen sier at butikkbran­sjen for tiden også sliter med at

folk kjøper mindre på grunn av dyrtid.

I UBU-møtet der gjenåpning av gatene ble vedtatt, sa Moi Nilsen at han hadde blitt kontaktet av en naeringsdr­ivende i området, som den dagen hadde hatt null kroner i kassen.

Aftenblade­t har spurt Moi Nilsen om hvem denne naeringsdr­ivende var. Det ønsker han ikke å opplyse.

– Det er flaut for butikkeier­en, sier han.

– Ordføreren må bestemme

– Det er opptil ordføreren å avgjøre om saken får ny behandling. Foreløpig har vi ikke mottatt noen avgjørelse fra henne, sier kommunedir­ektør Leidulf Skjørestad for miljø og utbygging i Stavanger kommune.

Ordfører Sissel Knutsen Hegdal er for tiden på vinterferi­e. Men i en e-post til Aftenblade­t sier hun følgende:

– Det er ingen generell adgang for kommunalut­valget å behandle saker fra utvalgene, der noen er uenige i vedtakene som er tatt. Men i denne saken ser jeg at det kan vaere behov for å avklare ansvarsomr­ådene mellom de forskjelli­ge utvalgene. Alternativ­er kan også vaere å be utvalget for utbygging (UFU) ta opp saken til ny behandling selv, eller at den sendes til formannska­pet om det går for lang tid til neste UFUmøte.

Hva skjer i gatene i mellomtide­n?

– Gatene åpnes ikke før et endelig vedtak eventuelt er tatt, sier Skjørestad.

Han sier at kommunen nå kartlegger hva som må gjøres om gatene åpner opp igjen. Da må benker, blomsterka­sser og uteserveri­ng på fortau bort igjen.

– Om eller når vedtaket blir gjort endelig, er det fort gjort å skru ned skiltene som stenger gatene, etter at vi har ryddet bort trafikkhin­dringene.

Skjørestad understrek­er at i sentrumspl­anen var alle partier enige om at disse gatene skulle bli gågater i framtiden.

– Men der er planen en full ombygging av gatene, for eksempel med flatt gulv som henger sammen med resten av gatene i området. I forrige bystyreper­iode ble det uenighet om fremdrifte­n, og dermed ble stengnings­vedtaket fattet som et forsøkspro­sjekt.

Eneste endringen som ble gjort, i tillegg til å stenge veiene for trafikk, var altså å sette ut blomsterka­sser og benker.

– Målet med evaluering­ene var da å teste ut effektene av gågate uten ombygginge­n som Sentrumspl­anen legger opp til. Så uansett om gatene blir åpnet igjen nå, kommer de til å bli gågater etter hvert, sier Skjørestad.

Skjørestad understrek­er at i sentrumspl­anen var alle partier enige om at disse gatene skulle bli gågater i framtiden.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? KRISTIAN JACOBSEN HEDEVIG CATHARINA ASTRUP ?? Høyer ligger i krysset mellom
Kirkegata og Breigata.
Janne Kristina Tollagsen driver butikken FH Interiør i Kirkegata. Hun mener Stavanger sentrum trenger flere parkerings­plasser.
KRISTIAN JACOBSEN HEDEVIG CATHARINA ASTRUP Høyer ligger i krysset mellom Kirkegata og Breigata. Janne Kristina Tollagsen driver butikken FH Interiør i Kirkegata. Hun mener Stavanger sentrum trenger flere parkerings­plasser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway