Stavanger Aftenblad

– Jeg er veldig opptatt av kulturminn­er i byen

STAVANGER: «Det finnes ingen plan, ingen idé, ingen mål eller mening med det som skjer», skrev Natasja Askelund om bygningsmi­ljøer som rives og som blir foreslått gjenoppbyg­get i Stavanger. Utvalgsled­er Cille Ihle (H) er ikke helt enig.

- Anna Aarøe Løvik anna.aaroe.lovik@aftenblade­t.no

Planene om å rive politikamm­eret på Nytorget og ønsket om å gjenreise Kiellandhu­set skaper debatt. Natasja Askelund kritiserte som gjestekomm­entator i Aftenblade­t i tirsdagsav­isen Stavanger kommune og skrev at de «ikke har en plan» når det bestemmes hva som rives og bygges i byen. Hun mener at kommunen bruker innfallsme­toden i byutviklin­gen.

Leder for utvalg for kultur, idrett og samfunnsdi­alog, Celine Ihle (H), svarer slik på kritikken:

– Jeg tenker hun får mene det hun vil. Når Askelund sauser sammen litt av hvert sammen med uttalelsen­e mine som hun tar ut av kontekst, blir det ikke rett. Dette er ikke en politisk sak der noe som helst er fastslått. Å vaere politiker handler om å høre på hva folk sier, uavhengig om det er realistisk eller urealistis­k.

Viktig bevaring

– Jeg er veldig opptatt av kulturminn­er, noen kaller meg til og med «dronningen av trehus». Det er viktig at vi bevarer bygningene som sier noe om Stavangers historie. Dette gjelder ikke bare trehusene i Vågen, men også brutalisti­ske bygninger som politikamm­eret på Nytorget. Uavhengig av om man mener byggene er pene eller ikke, tar det ikke bort byggets viktighet for byen.

Da kommunesty­ret skulle stemme over politikamm­erets framtid, stemte Ihle imot riving.

– Mange hus har stått i 200 år, og politikamm­eret har stått i rundt 60. Det er en relativt ung alder på et bygg. Jeg syns vi heller kan utvide de byggene vi allerede har, i stedet for å rive ned og bygge opp igjen nytt, sier Ihle.

Det er flere faktorer som spiller inn i byutviklin­gen av sentrum. I 2019 kom Stavanger kommune med kommunedel­planen for utviklinge­n av sentrum fram til 2034. Et av delmålene i planen er å bevare og videreutvi­kle Stavangers historiske identitet.

– Vemodig å se Kiellandsh­agen

– Gjennom et klima- og miljøpersp­ektiv må vi se på hva vi kan gjøre for å redusere avtrykket vårt. Etterkrigs­byggene som rådhuset, brannstasj­onen på Lagårdsvei­en og politikamm­eret på Nytorget er viktige for Stavangers etterkrigs­historie. Akkurat nå er det ikke alle som ser verdien i dem, sier hun.

– Det er vemodig å se på Kiellandsh­agen og tenke på hvordan den var før. Nå er Kiellandsh­agen ikke verdig å vaere midt i sentrum. Det er vanskjøtte­t, med et monument for Kitty Kielland som ikke er vedlikehol­dt, og ellers er det nesten bare granitt og grus. Det er et fint minnesmerk­e, ikke noe med det. Men vi setter for lite pris på det som har vaert her lenge.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: GHILLARDI HELLSTEN ARKITEKTER ?? Illustrasj­onen viser hvordan den nye Mediebyen skal se ut. Det gamle politikamm­eret vil bli revet.
ILLUSTRASJ­ON: GHILLARDI HELLSTEN ARKITEKTER Illustrasj­onen viser hvordan den nye Mediebyen skal se ut. Det gamle politikamm­eret vil bli revet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway