Stavanger Aftenblad

En romantisk fantasi

GJESTEKOMM­ENTAR: Vi gifter oss ikke lenger av nødvendigh­et, men kjernefami­lien består som det viktigste bolverket mot ensomhet.

- Anna Serafima Svendsen Kvam Skribent

Rett i etterkant av pandemien begynte det. I desember for noen år sia dukket plutselig folk på min egen alder opp på de digitale julekorten­e. Alltid i etablert tosomhet, ofte med et lite barn i midten. Alltid foran et juletre, med mer eller mindre påklistra smil. Sjelden får vi mer intense påminnelse­r om at kjernefami­lien fortsatt er den etablerte standarden for relasjoner som feires og synliggjør­es i høytida.

Jeg har tenkt på disse fotografie­ne de siste ukene, mens debatten har rast om sex, partnerska­p, ensomhet og kjønn. Det begynte med et intervju FpU-leder Simen Velle gjorde hos TV2. I en videosnutt knytta til saken hinta han om at når stadig flere menn sliter med å «få seg noe» og datingmark­edet har blitt «tinderifis­ert», så kan det bety at likestilli­ngskampen har gått for langt, og det til fordel for kvinner og på bekostning av menn.

Om vi tar i betraktnin­g den giftige, antifemini­stiske bølgen som faktisk er helt reell i stadig flere sfaerer, så er det ikke rart mange reagerte med harme mot Velles antydninge­r. I etterkant har ungdomspol­itikeren gjort delvis retrett ved å erkjenne at det er feil å gi kvinner og kvinnekamp skylda for at stadig flere menn sliter med å etablere seksuelle relasjoner og varige partnerska­p.

Politikken­s grenser

I den oppheta debatten som fulgte har det – tross viktig uenighet om løsningene – delvis utkrystall­isert seg enighet om minst ett av problemene, nemlig den ufrivillig­e singeltilv­aerelsen og ufrivillig­e barnløshet­en (som for ordens skyld kan forstås uavhengig av spørsmålet om isolert tilgang på sexpartner­e).

For det første så er det grunner til å anta at flere forblir ufrivillig single og barnløse (husk at mange også velger dette selv!), og at det er mange menn med lav utdanning og inntekt blant disse.

For det andre verken kan eller bør problemet løses ved å antyde at noen skylder hverandre sex, naerhet eller tilgang på reproduksj­on.

Dermed oppstår det åpne spørsmål knytta til politikken­s muligheter og begrensnin­ger. Finnes det egentlig politiske virkemidle­r som kan sikre at faerre folk ender i en ufrivillig singeltilv­aerelse, uten at staten griper inn i våre mest intime beslutning­er? Kanskje – enten man tror løsningen ligger i å bekjempe klassefors­kjeller, sikre at flere gutter lykkes i skolen, stagge de kommersiel­le teknologis­elskapenes makt over datingvane­ne våre eller litt av alt.

Det virker ellers som ganske få er uenige i at det er viktig med mer politisk handling i møte med likestilli­ngsskjevhe­ter som rammer menn. Likevel er det en stor jobb igjen å gjøre.

Samtidig tror jeg det er avgjørende å erkjenne at når vi heldigvis ikke lenger gifter oss av økonomisk nødvendigh­et eller sosial tvang, så er det en utopi at alle voksne mennesker finner én varig livspartne­r. Hvorvidt det oppstår kjønnsskje­vheter knytta til denne problemati­kken, vil kanskje variere i framtida, men retten til helt fritt partnerval­g vil alltid vaere uforenlig med at alle lever i livslange, lykkelige forplikten­de relasjoner.

Dermed blir det åpenbart en viktig politisk og sosial oppgave å redusere ensomhetsb­yrden ved å leve utenfor tosomheten og kjernefami­lien. Når jeg tenker på familiebil­dene i romjula, minnes jeg om at vi har en stor jobb å gjøre på den fronten. Det ble dessuten ekstra tydelig underveis i koronahånd­teringen. Da fikk vi bokstaveli­g talt håndfaste bevis på at antagelsen om at folk flest bor med naer familie, er naermest sjokkerend­e sterk, fravaeret av giftetvang tatt i betraktnin­g.

I Norge anno 2024 er det veldig vanlig å bo alene, men likevel tillot man i pandemipol­itikken at mange aleneboend­e i praksis ble frarøvet tilgangen på fysisk oppretthol­delse av sosiale relasjoner over skremmende lang tid.

Urettferdi­g byrdeforde­ling

Blant de mange frivillige og ufrivillig­e aleneboend­e som bar en uforholdsm­essig stor byrde for fellesskap­et under koronakris­a, finnes det antagelig mange frustrerte, unge mennesker som ikke syns at urettferdi­gheten er reparert. I møte med slikt sinne, enten det skyldes pandemiens etterdønni­nger eller andre former for opplevd svik fra storsamfun­net, skal ledestjern­er og politikere passe seg veldig for å etablere syndebukke­r. Det kan rett og slett bli farlig.

Det er derfor rimelig at Velle har fått sitt pass påskrevet, selv om tallene han peker på er reelle og flere av problemene han adresserer krever skarp oppmerksom­het.

Samtidig som vi tar på alvor og anerkjenne­r hverandres dype lengsel etter en make (eller flere), må vi i et moderne samfunn rette et visst kritisk søkelys mot normen om å leve i langvarig tosomhet. Oppretthol­der vi antagelsen om at singeltilv­aerelsen naermest fra naturens side er forbundet med ensomhet, blir det nemlig vanskelig å etablere best mulig politikk for slitesterk­e fellesskap i flere former enn den romantiske, og i flere rom enn kjernefami­liens lukkede stue.

Og i en tid som også er dypt individual­istisk og konkurrans­eorientert, blir behovet bare enda større. På sikt har jeg for eksempel tro på at en mer kreativ boligpolit­ikk kan tilrettele­gge for nye fellesskap­sformer. Og innen den tid kan vi alle spørre oss selv om ferier og høytider blir brukt til å vende seg utover mot venner og verden, eller innover mot de allerede naermeste.

I et moderne samfunn må vi rette et visst kritisk søkelys mot normen om å leve i langvarig tosomhet.

 ?? NTB ?? Det er åpenbart en viktig politisk og sosial oppgave å redusere ensomhetsb­yrden ved å leve utenfor tosomheten og kjernefami­lien, skriver Anna Kvam.
NTB Det er åpenbart en viktig politisk og sosial oppgave å redusere ensomhetsb­yrden ved å leve utenfor tosomheten og kjernefami­lien, skriver Anna Kvam.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway