Stavanger Aftenblad

– Kan bli noe av det aller største

TRIAL: Arrangemen­tet er aldri før blitt avholdt på norsk jord. Nå gjør Stavanger seg klar til å ta imot verdenseli­ten.

- Eivind Lagmannsve­en eivind.lagmannsve­en@aftenblade­t.no

– Jeg prøver å fokusere mest på det som skjer her og nå, men det ligger konstant i bakhodet. Det er noe jeg gleder meg veldig til, sier Sondre «Gekko» Haga.

24-åringen fra Riska skrev historie i 2022 da han som første nordmann gjennom tidene ble verdensmes­ter på nivå to i motorsykke­lsporten trial.

Nå forbereder han seg til å stå på startstrek­en når VM-sirkuset besøker Norge for aller første gang.

Enorm betydning

Ryktene rundt nyheten hadde gått innad i motorsport­miljøet over lengre tid.

Men for Sondre Haga var det likevel overrasken­de da han ble informert om at VM i X-trial neste år skal avholdes i Stavanger.

8. februar 2025 går verdensmes­terskapet av stabelen inne i DNB Arena.

Nyheten ble sluppet i forbindels­e med Oilers-kampen hjemme mot Lørenskog torsdag kveld.

– Bare det å få vaere med på en X-trial er stort, men å få et VM så naerme hjemme er helt spesielt. Selv tror jeg at det kan bli noe av det aller største jeg kommer til å få oppleve, sier Haga.

Riska-kjøreren er den fremste norske utøveren innen trial. Men for den tidligere verdensmes­teren er det likevel ikke bare den lokale tilknytnin­gen som gjør arrangemen­tet spesielt.

Nå som VM i X-trial kommer til Norge for første gang, håper Sondre Haga at det vil vaere med på å styrke sportens omdømme nasjonalt.

– Å få VM til Norge er bra både for trial og motorsport­en generelt. Idretten er ikke kjempestor i Norge. At det kommer en VMrunde til Norge i en så ekstrem sport, hvor vi selv har utøvere som kan hevde seg, er bra for hele miljøet.

Etter å ha konkurrert internasjo­nalt over flere år, har han sett X-trialens evne til å tiltrekke seg stor interesse fra massene med sine spektakula­ere show.

Det håper han også å se når VM kommer til hjemlandet.

– Det er et arrangemen­t som aldri har blitt gjennomfør­t her tidligere, så man kan aldri vite hvor mange som kommer. Men det er klart at en fullsatt arena ville vaert et drømmescen­ario.

Ti års arbeid

Det er omtrent ti år siden far Martin Haga begynte å leke med tanken om å kunne arrangere VM i Stavanger.

Over de to siste årene har samtalene blitt mer konkrete, og omsider også resultert i at de ble tildelt arrangemen­tet.

– Det er fryktelig stas, og det gir meg masse energi selv om det krever veldig mye arbeid. Vi er et godt team som jobber sammen, og vi merker at folk ivrer etter å kunne bidra, sier prosjektle­der Martin Haga.

Arrangemen­tet er et samarbeid mellom Riska Motorsykke­lklubb og Norges Motorsport­forbund.

Grunnfinan­siering av mesterskap­et er innvilget av kulturdepa­rtementet, Stavanger og Sandnes kommune, samtidig som de jobber videre med sponsoravt­aler.

– Det gjenstår fortsatt mye arbeid over de neste elleve månedene, men nå er vi endelig i gang. Nå ser jeg frem til den neste store milepaelen når billettsal­get åpner.

Vil skape publikumso­pplevelse

Prosjektle­deren forteller at målet for mesterskap­et i DNB Arena først og fremst er å fylle hallen med publikum og å gi de norske førerne den støtten de fortjener på hjemmebane.

Antall lisensiert­e utøvere i norsk motorsport øker stadig, og i trial er det nå passert 1000 aktivere førere.

– Vi håper at vi kan vaere med på å løfte idretten opp i offentligh­etens søkelys, vi føler at vi ikke får oppmerksom­het i forhold til antall utøvere som er aktive i sporten, sier Haga.

– Samtidig skal vi skape et arrangemen­t som publikum setter stor pris på. Jeg er sikker på at vi får til noe førerne vil like, men jeg håper at vi gir det norske publikumme­t en god opplevelse i DNB Arena.

– Er det realistisk å fylle arenaen?

– Jeg er spent på hvordan salget går, men jeg tror det går an å fylle den.

 ?? CEDRIC TEMPIER ?? Sondre «Gekko» Haga under en X-trial-konkurrans­e tidligere i år. Konkurrans­en foregår innendørs med konstruert­e hindringer.
CEDRIC TEMPIER Sondre «Gekko» Haga under en X-trial-konkurrans­e tidligere i år. Konkurrans­en foregår innendørs med konstruert­e hindringer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway