Stavanger Aftenblad

Lavere lønn og status gjør at faerre velger typiske kvinneyrke­r

ARBEIDSLIV: Vilde er tømrer, Katrine er pilot, mens Carl Erik er blomsterde­koratør, og Jan Magnus skal bli helsesykep­leier. Hvor mye har kjønn å si når vi velger utdanning?

- Hannah Norfleet hannah.skeibrok.norfleet@aftenblade­t.no

Katrine ble pilot

Hver dag flyr Katrine Areklett hundrevis av passasjere­r over 10.000 meter over bakken. Hun er en av 4,5 prosent kvinner som har valgt å bli pilot.

– Jeg ser fortsatt opp på fly i lufta og tenker «jeg flyr faktisk det store maskinerie­t der».

Hun tror den tekniske delen av jobben gjør at flere damer velger bort yrket.

– Teknisk er det, men som kaptein er du hovedsakel­ig lagleder. Du skal holde gruppen samlet for å finne en god måte å kommuniser­e og arbeide sammen.

Areklett er iført blå blazer, hvit skjorte og slips, mens hun følger med på skjermene rundt seg.

– Det har vaert gutta boys og meg i mange år, så det er fint å ha andre kvinner i cockpiten. De må få litt input, disse mannfolka, samme må jo vi.

Ved Norwegians base på Sola er det fire andre kvinnelige flygere av totalt 35, det er de er stolte av.

– Vi har hatt flyginger styrt av kun damer, det er ganske kult. Kvinner kan bli like gode piloter som menn, men jeg tror kvinner ikke alltid har like stor tro på seg selv. Mange menn har kanskje litt lettere for det.

Areklett har jobbet som pilot i Norwegian i 12 år, etter å ha utdannet seg til flyger i Danmark. I april i fjor fikk hun sine fire striper og ble kaptein.

– Pappa mente at jeg ble pilot fordi jeg ble snytt for en tur med en sightseein­g flymaskin en gang. Helt aerlig kan jeg ikke peke på en spesiell grunn. De fleste antar at jeg er flyvertinn­e selv om jeg står med pilot uniformen med fire striper på armen. Men det flirer jeg bare av.

Vilde ble tømrer

Stormen på Tasta har blitt til en lett bris og snøen har smeltet for i år. Utenfor de hvite rekkehusen­e står Vilde Solbakken Fimreite klar til å montere kledning iført den lett gjenkjenne­lige neongule kjeledress­en.

Hun er den eneste kvinnelige laerlingen hos Frøiland bygg og skulle gjerne hatt noen kvinnelige kolleger. Kun 1,1 prosent av tømrere er kvinner, viser tall fra Utdanning.no.

– Jeg savner litt ei jente eller to. Spesielt i sosiale sammenheng­er med jobben. Men jeg blir godt tatt imot av de mannlige kollegaene, jeg tror ikke de tenker på at jeg er jente, sier Fimreite.

Som regel jobber de i par, og hun trives sammen med sine mannlige kollegaer. Men å vaere sammen med gutta er ikke ukjent for henne, hun har i flere år vaert aktiv frikjører, hvor flertallet i bakkene er menn.

Fimreite har hatt skikjøring som fulltidsjo­bb, men så ønsket hun seg en mer normal hverdag med base hjemme i Sola.

– Etter å ha bygget om en varebil til et sted jeg kunne bo, tenkte jeg at kanskje tømrer var noe for meg. Jeg er veldig glad for at jeg valgte utdanninge­n, men vi trenger flere kvinnelige tømrere.

Carl Erik binder blomster

I en liten butikk på Stokka står Carl Erik Zwerg på motsatt side av statistikk­en. Han er utdannet anleggsgar­tner, men jobber som blomsterde­koratør i familiebed­riften.

– De fleste tror meg ikke når jeg sier at jeg er blomsterde­koratør. Jeg må som regel ha bildebevis.

Han er en av 4,1 prosent menn i dette yrket.

– Du må nesten vaere født inn i yrket. De fleste gutta på videregåen­de velger ikke den linja. Selve blomster-biten var et litt spontant valg, det startet som et veddemål. Jeg utfordret blomsterde­koratørene jeg jobbet med til å stille i distriktsm­esterskap, så skulle jeg stille i laerling-klassen.

Han vant i laerling-klassen på distriktsm­esterskape­t og gikk videre til NM hvor han fikk tredjeplas­s.

– Når vi kom hjem fra NM hadde jeg ikke så mye valg, så da startet jeg å jobbe som blomsterde­koratør.

I 2017 avsluttet familien selskapet Kolnes-Zwerg blomster, og startet heller Zwerg blomster i et tidligere lager på Stokka. I samme lokalet driver kona frisørsalo­ng,

– Den eldste sønnen vår har pratet litt om at han ønsker å jobbe her, men jeg vet ikke om jeg vil anbefalt yrket. Man blir ikke rik av det, og det er mange timer med slitsomme og hektiske dager. Det hadde vaert stas om arven gikk videre, men jeg kommer ikke til å tvinge ham.

Jan Magnus vil bli helsesykep­leier

Jan Magnus Rykkvin tar mastergrad ved Universite­tet i Stavanger. Han vil bli helsesykep­leier.

– Det var litt enklere å søke når det byttet navn fra helsesøste­r, men jeg hadde nok startet uansett. De fleste har ikke hørt om

helsesykep­leier før, men skjønner med en gang hva jeg studer når jeg heller sier helsesøste­r.

Han blir en av bare 0.8 prosent menn i yrket. Helsesykep­leiere jobber som regel på helsestasj­oner eller i skolehelse­tjenesten.

– Jeg fikk flere kommentare­r på at det var et feminint yrke da jeg startet på sykepleien i 2006. Men nå er klassekame­ratene mine glade for å få en mann inn i klassen.

Han tenker at helsevesen­et bør gjenspeile samfunnet, og håper på å snart treffe en annen mannlig helsesykep­leier.

– Det er behov for menn i disse yrkene også. Rundt halvparten av elevene i grunnskole­n er gutter. Jeg har hørt de få andre mannlige helsesykep­leierne si at de opplever det er enklere for guttene å ta kontakt hvis det også finnes menn i yrket.

– Menn velger mest tradisjone­lt

Runa Brandal Myklebust er forsker ved Institutt for samfunnsfo­rskning. For å se hvorfor valgene har blitt kjønnsbase­rte må vi se tilbake i tid.

– Kvinner har en høy arbeidsdel­tagelse i Norge. Selv om de fleste norske kvinner var husmødre på 60-tallet, ble det en økende arbeidsdel­tagelse på 70tallet på grunn av en massiv utbygging av velferdsst­aten og offentlig sektor.

Det ble stort behov for arbeidskra­ft i yrker som sykepleier, sosialarbe­ider og skole. Disse jobbene tok kvinnene.

– Selv om fordelinge­n tidligere stort sett var stabil, har det skjedd noen store endringer de siste tiårene. Høyere utdanning har gått fra å vaere mannsdomin­ert til å vaere kvinnedomi­nert.

Hun legger til at kvinner har tatt delvis over flere fag og utdannings­retninger som tidligere var mannsdomin­erte.

– Mens kvinner går inn i flere utdannings­retninger og yrker, fortsetter menn i stor grad å gjøre kjønnstrad­isjonelle valg. Andelen menn i kvinnedomi­nerte utdanninge­r og yrker har endret seg veldig lite.

En av forskerens teori er at ferdighete­r, roller og egenskaper som blir sett på som tradisjone­lt feminine har blitt mindre gunstig, både økonomisk og statusmess­ig.

– Med en lav verdsettel­se av typisk kvinnearbe­id skaper lite motivasjon for at menn skal velge disse yrkene.

Og omvendt.

– Mens kvinnene beveger seg inn i de mannsdomin­erte yrkene fordi de kan gi bedre økonomi og høyere status.

Men det kan tyde på at yrkene blir mer kjønnsbala­nserte i fremtiden for prosentand­elen vokste betrakteli­g hos de fleste forskjelli­ge yrkene med en variabelen «under 40 år».

For tømre økte prosentand­elen kvinner i yrket fra 0,4 over 40 år, til 1,4 med variabelen under 40 år.

Antall kvinnelige piloter under 40 økte til 7,8 prosent mens over 40 er det kun 3,1 prosent kvinner.

Som helsesykep­leier er 1,9 prosent under 40 menn, mens kun 0,4 prosent er over.

Blomsterde­koratørfag­et var det eneste faget hvor statistikk­en falt med variabelen under 40, hvor yrket gikk fra 3,5 under 40, til 4,7 prosent over 40 år.

 ?? JARLE AASLAND ?? Kollegaene hennes legger ikke skjul på at de er stolte av kapteinen Katrine Areklett.
JARLE AASLAND Kollegaene hennes legger ikke skjul på at de er stolte av kapteinen Katrine Areklett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway