Stavanger Aftenblad

– Kribler litt ekstra

OLJÅ: Nøyaktig klokken 11.42 fredag tok det første Sikorsky-helikopter­et av fra Sola etter ulykken utenfor Sotra onsdag kveld. Det skulle til boreriggen Deepsea Yantai – og ble operert av CHC Helikopter Service.

- Kjell-Ivar Gilje Grøndal kjell.ivar.grondal@aftenblade­t.no Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

Jan Erik Solum var ikke med på det første helikopter­et som lettet fra Sola, men var klar for å komme seg på jobb på Johan Sverdrup-feltet litt senere fredag.

– Klart det kribler litt ekstra, men jeg tror det bra å komme raskt opp i helikopter­et igjen. Det handler om å komme seg opp på hesten igjen og se at det går fint. Å fly helikopter er jo sikrere enn å kjøre bil, sier Solum til Aftenblade­t.

Stor aktivitet

Han er ansatt i Baker Hughes og skal ut på Johan Sverdrup-feltet. Egentlig skulle han ha reist offshore onsdag kveld, men det var altså da den fatale ulykken skjedde like utenfor Sotra.

– Jeg har reist til Nordsjøen i 28 år, så det er blitt en rutine for meg å fly helikopter. Jeg har alltid følt meg trygg, sier Solum.

Fredag formiddag var det stor aktivitet på på helikopter­terminalen på Sola. Aftenblade­t snakket med en rekke offshore-arbeidere som hadde fått beskjed om at flygingene skulle gjenopptas ganske snart.

– Helikopter­et mitt til Alvheim-feltet skulle egentlig gått 11.15, men nå står det at det kommer ny info klokken 12.00. Vi får bare vente og se. Uansett har jeg fått beskjed om at jeg må vaere innenfor rekkevidde til å kunne reise i løpet av to timer, sier Jan Larsen, som tok kystbussen fra Karmøy tidlig fredag morgen.

Over 500 helikopter­turer

Han har jobbet offshore siden 1978. Da i først i utlandet – og i Nordsjøen siden 1986.

– Jeg har loggført 350 helikopter­turer de siste 20 årene, så jeg er nok oppe i godt over 500 til sammen, sier Larsen.

– Er du litt ekstra spent når du nå skal ut og fly igjen?

– Nei, jeg kan ikke si det. Jeg har alltid følt meg trygg i alle helikoptre­ne som er blitt brukt til og fra Nordsjøen. Super Pumamaskin­en var mindre og trangere enn Sikorsky. Så rent komfortabe­lt er det bedre med den typen som det flys med nå. Og så var det en gang jeg opplevde at lynet slo ned i helikopter­et. Det var også litt ubehagelig.

– Snakkes det mye blant dere kolleger om hva som kan vaere årsaken til styrten utenfor Sotra?

– Jeg har ikke snakket med noen. Det blir først nå når jeg kommer inn i terminalen og ut på jobb. Men jeg ser uansett ikke noe poeng i å spekulere i noe. Fakta kommer på bordet etter hvert uansett.

– Regner med reaksjoner

Leder Per Steinar Stamnes i Industri Energi Sokkel i Equinor støtter at helikoptre­ne gjenopptar flygingene.

– Her må vi stole på vurderinge­ne som er blitt gjort av myndighete­r, oljeselska­pene og helikopter­selskapene. Ingenting tilsier nå at det har vaert en svikt i teknisk eller operasjone­ll drift til helikoptre som frakter oljearbeid­erne, sier han til Aftenblade­t.

Den Equinor-tillitsval­gte understrek­er at selv om helikopter­modellen er den samme – Sikorsky S-92 – er bruken av et søk- og redningshe­likopter og et helikopter som flyr til og fra plattforme­ne, veldig forskjelli­g.

– Når myndighete­r og andre fagmiljøet sier at det er trygt å starte opp med ordinaer tilbringer­tjeneste, må vi ha stor tillit til dem, og de beslutning­ene som er tatt. Men vi er forberedt på å få spørsmål. Jeg regner med noen reaksjoner, sier Stamnes.

Fredag sendte Industri Energi, Safe og Equinorans­attes Forening Lederne ut felles informasjo­n til snø medlemmer. Her skriver de at de har tillit til tilbakemel­dingene fra «Luftfartst­ilsynet og flyhavarik­ommisjonen (Statens havarikomm­isjon, red.anm.) og deres vurderinge­r». Fagforenin­gene er fornøyd med informasjo­nen de har mottatt siden ulykken onsdag:

«Myndighete­r og andre fagmiljøer sier at det er trygt å starte opp med ordinaer tilbringer­tjeneste. Vi har stor tillit til dem, og de beslutning­ene som er tatt. Det er ingen indikasjon­er på at helikopter­sikkerhete­n på norsk sokkel er svekket, eller at det er noe som tilsier en svikt i teknisk eller operasjone­ll drift til tilbringer­tjenesten.»

 ?? JARLE AASLAND ?? Nøyaktig klokken 11.42 fredag lettet det første helikopter­et fra Sola etter ulykken.
JARLE AASLAND Nøyaktig klokken 11.42 fredag lettet det første helikopter­et fra Sola etter ulykken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway