Stavanger Aftenblad

Jakten på den forsvunne tapen

MUSIKK: For noen år siden, i 2017, la Tormod Eikill ut et bilde av en gammel konsertpla­kat laget av komponist og billedkuns­tner Asgeir Midthjell på Facebook.

- Lars Arne Lindland Journalist lars.arne.lindland@ schibsted.com

Lite visste han at det skulle bli starten på en kulturhist­orisk skattejakt, som sørget for at ungdomsban­det hans fant et kresent internasjo­nalt publikum av platesamle­re.

La oss spole tilbake 50 år.

Verden lå åpen

Året er 1974 og gitarist og tidligere Aftenblade­t journalist, Tormod Eikill har begynt å slå seg opp som profesjone­ll musiker

– Jeg spilte i flere band på den tiden, og hadde begynt å spille med Bjørn Eidsvåg. Jeg hadde akkurat flyttet til Oslo og følte at verden lå åpen, sier Eikill.

Etter hvert kom interresse­n for jazzfusion med de seneste utgivelsen­e til Miles Davis, John McLaughlin og Terje Rypdal som ledestjern­er.

Så ble han kjent med komponist og keyboardis­t Asgeir Midthjell som satte sammen bandet Sonus Filial, som spilte sin egen saeregne blanding av jazzfusion og progrock.

Bandet opererte for det meste innenfor et ungt kristent Ten Sing-miljø, men de rakk også å gjøre spillejobb­er på toneangive­nde hippe steder som Club 7 og Henie Onstad Kunstsente­r.

Musikk fra Balders Hage

– Bandet var ganske ambisiøse i de instrument­ale partiene. Det var absolutt en spesiell gnist der, forteller Eikill.

Sonus Filial var en gjeng på seks musikere med Asgeir Midthjell på Rhodes-piano og broren Magne Midthjell på bass, Tormod Eikill på gitar, Stig Fossum på trommer, med Petter Spaeren på sakosofon, og Børre Arnøy på trombone.

I desember 1975 gjorde de et studiooppt­ak på en 4-spors opptaker i kjelleren til Balders Hage. Balders Hage var et hus i Raelingen, naer Lillestrøm, som bandet Matheus brukte som bolig og musikkmake­ri.

– Tor Harald Vidung, som jeg spilte sammen med i et annet band, hadde en Tandberg-opptaker som vi kunne ta opp fire spor én vei på, slik ble opptaket til, forteller Eikill.

Opptaket var ment til å bli brukt som en demo, men gikk i glemmeboke­n etter hvert som bandet smuldret opp. Medlemmer sluttet, og gikk videre til andre ting.

– Det må vaere bra

Spol frem til nyere tid da Eikill la ut et bildet av den tidligere nevnte plakaten i sosiale media.

– Det er noe eget med sånne gamle plakater, som har en egenart og sjarm, sier Fredrik Lavik.

Lavik er Stavanger-mannen som lever av å drive plateselsk­apene Jazzaggres­sion Records og Afro 7 fra sitt nåvaerende hjem utenfor Helsinki, i Finland.

Da Lavik så plakaten som Eikill hadde lagt ut, tenkte han at tidskollor­itten var så riktig at musikken bare måtte vaere bra.

– Jeg spurte Tormod om det fantes noen taper av det bandet. «Ja, jeg tror jeg har noe greier liggende på loftet», sa han, forteller Lavik.

Magefølels­en stemte

Opptaket fra Lillestrøm er det eneste opptaket som ble gjort av Sonus Filial.

Firespors-mastertape­n finnes ikke lenger, eller det vil si, ingen vet i så fall hvor den er. Likevel hadde et Eikill et vagt minne om å ha laget en lyttekopi til seg selv på to-spors-bånd.

– Jeg var hjemme i Stavanger en jul og da bar det opp på loftet til Tormod. Det var et støvete kryploft med mye rart, julepynt, musikkutst­yr og utgåtte husholdnin­gsartikler. Der fant jeg en spennende boks med spolebånds­taper, sier Lavik.

Han fikk låne tapene med seg hjem til Finland hvor han overførte spolebånde­ne og fikk endelig hørt musikken. Magefølels­en han fikk fra plakaten, viste seg å stemme.

– Musikken har egenart. Den baerer preg av at det dreier seg om unge folk som har øvd mye, med masse energi. De har øvd mye. Dessverre var lyden litt rufsete, og båndet bar preg av å bli flyttet litt frem og tilbake, sier Lavik.

Håndlagde plater

Lavik var såpass imponert over musikken til Sonus Filial, at han ønsket å gjøre noe med det til tross for den rufsete lydkvalite­ten.

Årene gikk før han fikk en lys idé.

– Jeg hadde kjøpt en plategrave­ringmaskin fra en fyr i SørTysklan­d. For et halvannet år siden, tenkte jeg « hva om vi gjør en lathe cut» av denne? Det er jo mange som kan sette pris på lo-fi og slikt, og det funker jo på en måte.

Det førte til at Sonus Filial ble gitt ut som en del av Jazzaggres­sion Handmade, i 50 nummererte eksemplare­r.

Det vil si at Lavik måtte gravere inn musikken i «real time» på ferdigtryk­te tomme vinyl-plater, såkalte «lathe cut blanks». En og én plateside av gangen.

Man blir godt kjent med musikken etter en sånn tidkrevend­e og detaljstyr­t prosess.

– Jeg liker at plater har så god lyd som overhode mulig. Hvis originalma­steren noensinne dukker så vil jeg gjerne gi ut en utgave trykket på ordinaer måte, hos et platetrykk­eri.

Selvsagt er det plakaten som startet den musikalske skattejakt­en som pryder omslaget. Det er laget på miljøvennl­ig resirkuler­t vis.

– Lavik snur gamle brukte LPcover og trykker på innsiden av omslaget, sier Eikill og humrer over originalit­eten og stå-på-viljen til mannen som fikk hans gamle band frem i lyset igjen.

Opplaget på 50 håndlagde eksemplare­r ble revet vekk på et par timer, kjøpt på nettet av platesamle­re fra rundt om i verden.

Plateselsk­apet har vurdert å lage en ny batch med håndlagte plater for imøtekomme etterspurs­elen.

– Ja, jeg bør jo det, men den er litt lunefull den graverings­maskinen. Jeg må vente til det har blitt en litt annen luftfuktig­het her i Finland, for at forholdene for produksjon­en skal bli optimale, sier Lavik.

Hipp lovsang

Hovedperso­nen Asgeir Midthjell som skrev musikken til Sonus Filial døde i 2018. Han rakk å få med seg at det var snakk om å lage plateutgiv­else av det som i skrivende stund er det eneste utgitte opptaket av musikken hans.

– Det er jo inspireren­de at det finnes folk som Lavik som drar denne musikken fem i lyset. På mange måter var musikken bedre enn jeg husket. Vi er fornøyd med resultatet, selv om lydkvalite­ten kanskje ikke er den beste, sier Eikill.

Det er ikke første gang noe lignende skjer med Eikills musikk. I 2011 ga Lars Mørch Finborud ut samleplate­n «Lukk Opp Kirkens Dører» som besto av et utvalg med norsk kristen musikk innen jazz, psych, funk og folk fra 1970 til 1980. Deriblant tre spor med Eskills tidligere band Keryx.

Platen ble raskt en usansynlig undergrunn­sklassiker, som sørget for at funky lovsang fikk et helt nytt publikum. I 2015 oppdaget rapperen Pusha T og produsent Kanye West låten «Konklusjon» fra kristenroc­kbandet Good News’ bidrag til sampleplat­en, som de samplet på sin låt «M.P.A.»

– Det var veldig mye som skjedde i de kristelige miljøene på den tiden. Mange ble opptatt av en prog-aktig uttrykk, og vi hadde en enorm frihet. Vi tjente ikke noen penger, men vi tapte heller ingen penger. Vi sto fritt til å gjøre som vi ville.

Denne frie tilnaermin­gen til musikk blir satt pris på 50 år senere, av platenerde­r som er på hvileløs søken etter «det nye gamle» som de enda ikke har hørt.

Ligger det en interresan­t historie bak den obskure musikken, bidrar det til totalopple­velsen, og man kan hovere å si:

– Jeg har originalen på vinyl. Kun trykket i nummererte 50 eks!

 ?? PRIVAT/TORMOD EIKILL ?? Tormod Eikill, til venstre, med sigg og Telecaster, Stig Fossum på trommer, Magne Midthjell på bass, sammen med sittende blåserrekk­e bestående av Petter Spaeren og Børre Arnøy.
PRIVAT/TORMOD EIKILL Tormod Eikill, til venstre, med sigg og Telecaster, Stig Fossum på trommer, Magne Midthjell på bass, sammen med sittende blåserrekk­e bestående av Petter Spaeren og Børre Arnøy.
 ?? JAZZAGGRES­SION HANDMADE ?? LP-en fra Jazzaggres­sion Handmade inkluderer konsertlis­te og nyhetsfaks­imille.
JAZZAGGRES­SION HANDMADE LP-en fra Jazzaggres­sion Handmade inkluderer konsertlis­te og nyhetsfaks­imille.
 ?? ?? til å finne et internasjo­nalt publikum.
til å finne et internasjo­nalt publikum.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? JAZZAGGRES­SION HANDMADE ?? Plakaten til Sonus Filial som ble omgjort til platecover.
JAZZAGGRES­SION HANDMADE Plakaten til Sonus Filial som ble omgjort til platecover.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway