Stavanger Aftenblad

Norli gjorde sitt beste Mammut-salg noensinne

BØKER: Mammut-salget er over. Norli i Stavanger går ut med rekordsalg, mens Ark merker at Mammut-salget ikke er helt som før.

- Anna Aarøe Løvik anna.aaroe.lovik@aftenblade­t.no

– Dette blir nok det beste Mammut-salget i Norlis historie, sier daglig leder på Norli Nygata, Reidar Faglestad.

De to siste ukene har det årlige Mammut-salget blitt gjennomfør­t. Bokhandlen­e i Stavanger sentrum går ut med høy omsetning.

Norges største boksalg

Mammut-salget er det største boksalget i landet, med omtrent 60 medlemsfor­lag og mellom 370 og 420 deltakende bokhandler.

I den første uka av Mammutsalg­et 2024, ble det på landsbasis solgt nesten 327 000 bøker fordelt på 16 000 titler i bokhandlen­e. Til sammenlign­ing, ble det solgt rundt 104 000 bøker uken før salget startet.

– Bøker som Jussi Adler Olsens «Natriumklo­rid» og «Dalen» med Bernard Minier har blitt solgt ut veldig fort. Kvalitetsr­omaner og krim er mest populaert hos oss, sier Faglestad.

Etter første uken med Mammut-salget så man en solid økning på landsbasis, sammenlign­et med 2023. Fra fjorårets første Mammut-uke til første uken i år, har det vaert en økning på 13 prosent.

De tre bøkene som selger mest nasjonalt, er «Blodmåne» av Jo Nesbø, «De uverdige» av Roy Jacobsen og «Kniven i ilden» av Ingeborg Arvola.

En av dem som kikker på romanene på Norli Nygata, er Anne Gro Sandanger.

Mammut-salget er ikke som før

– Jeg handler på Mammut-salget hvert år. Da kjøper jeg gjerne flere bøker på én gang, da mange bøker kan vaere ganske dyre, sier Sandanger.

Også Ark Prostebakk­en har gått opp i omsetning i år, men det merkes at det ikke er det samme som det en gang var.

– Mammut-salget er ikke som det var før. Salget er unikt siden det til forskjell fra andre kampanjer har en mye større bredde og omfang. Men i dag har Ark kampanjer hele tiden, sier Margrethe Laurhammer, daglig leder på Ark Prostebakk­en.

Hun tror dette fører til at folk ikke ser på Mammut-salget som et like stort «kupp» som de gjorde før i tiden.

– Vi selger godt, men folk står ikke i kø ved inngangen. – Vi har fått en økt omsetning siden i fjor. Jeg tror grunnen til at det går så bra, er fordi vi har veldig mange gode titler til gode tilbud, sier Laurhammer.

På Ark Prostebakk­en er det sakprosa og barnebøker som selger mest. Noen av leserfavor­ittene er sakprosa-bøkene «Omgitt av narsissist­er» av Thomas Erikson, og Anthony Beevors «Russland», og barneboka «Se og si – vrimleboka», av Kari Grossmann.

– Jeg er veldig glad for at folk kjøper bøker til barna sine. Det er viktig at barn leser, og at de leser fysiske bøker, sier Laurhammer.

 ?? ANNA AARØE LØVIK ?? Det har blitt solgt langt flere bøker i årets Mammutsalg enn i fjor.
ANNA AARØE LØVIK Det har blitt solgt langt flere bøker i årets Mammutsalg enn i fjor.
 ?? ANNA AARØE LØVIK ?? Margrethe Laurhammer har jobbet på Ark Prostbakke­n i 13 år.
ANNA AARØE LØVIK Margrethe Laurhammer har jobbet på Ark Prostbakke­n i 13 år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway