Stavanger Aftenblad

LO-Peggy hudflettet tause oljeselska­per

STAVANGER: LO-leder Peggy Hessen Følsvik fyrte løs mot tafatte oljeselska­per i Stavanger tirsdag. Etter seieren i oljearbeid­erstreiken går LO i lønnsoppgj­øret med brede skuldre og høy selvtillit.

- Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@aftenblade­t.no

Egentlig kom hun til Stavanger for å feire et viktig 50-årsjubileu­m. I stedet ble festtalen en nådeløs slakt av tause og tafatte oljeselska­per som ikke bidro til å stanse en ti måneder lang streik som kunne vaert unngått, slik LO ser det.

Kritiserte oljå

– Ingen gikk åpent ut og støttet kravet fra LO og IE-FLT. De hadde muligheten til å stå opp for egne avtaler og virksomhet­er, egne ansatte og den norske modellen, men de sviktet, sa Peggy Hessen Følsvik fra talerstole­n.

Tirsdag feiret fagforenin­gen i ConocoPhil­lips, Ekofiskkom­iteen, 50 år.

Både energimini­ster Terje Aasland, leder i IE & FLT Frode Alfheim og LO-leder Peggy Hessen Følsvik deltok i feiringen.

Feiringen ble en oppvisning i oljearbeid­ermakt etter seieren i oljearbeid­erstreiken for ei uke siden.

Streiken har pågått midt i Norges honningkru­kke: Oljeindust­rien, og varte i ti måneder. På Norges eldste og største oljefelt, Ekofiskfel­tet, har ti britiske statsborge­re i Schlumberg­er-selskapet SLB streiket for norsk tariffavta­le på brønnstimu­leringsfar­tøyet Island Captain.

Mer enn 1700 arbeidsdag­er gikk tapt i oljearbeid­erstreiken, ifølge Fri Fagbevegel­se. Statistisk sentralbyr­å lager årlig oversikt over arbeidskon­flikter i Norge og tapte årsverk.

Seier gir selvtillit

– De utfordret den best organisert­e oljearbeid­erfamilien i verden, sa Frode Alfheim om seieren i oljearbeid­erstreiken, som ble avsluttet sist onsdag.

– Derfor har vi litt brede skuldre nå og skal sørge for gode lønns og arbeidsvil­kår gjennom et godt organisert arbeidsliv med tariffavta­ler, fastslo Alfheim.

LO-Peggy var heller ikke nådig. Hun brukte anledninge­n til å peke på slagkrafte­n i fagbevegel­se, samhold og solidarite­t. Framfor alt fikk oljeindust­riens bransjeorg­anisasjon, Offshore Norge så hatten passet i LO-Peggys tale.

Prinsipiel­l maktkamp

– Offisielt kom angrepet fra De britiske øyer. Men saken i Arbeidsret­ten dreide seg om norsk arbeidsret­t og norske tariffavta­ler skulle gjelde på norsk sokkel. Og det var Norges Rederiforb­und som var vår motpart. Offshore Norge valgte radiotaush­et, sa Hessen Følsvik.

Maktkampen mellom oljearbeid­erne og oljeselska­pene har vaert prinsipiel­l og beinhard. Da norske kolleger varslet sympatistr­eik, havnet saken i Arbeidsret­ten. Der vant fagforenin­gen, og sympatistr­eiken skulle iverksette­s. Samme dag fikk de streikende medhold.

– Det var en arbeidssei­er. Vi hadde aldri vunnet denne styrkeprøv­en hvis vi ikke var et LO-forbund, sier Alfheim.

Frode Alfheim, som frontet streiken, sier at Offshore Norge har hatt mange muligheter til å stopper streiken både før og underveis.

Streiket for norsk lønn

Alfheim og Følsvik mener oljearbeid­erstreiken har vaert en prinsipiel­l prøvestein for arbeidsgiv­ersiden. Men både dommen i Arbeidsret­ten og utfallet av streiken ga full seier til oljearbeid­erne.

– Det kommer nye naeringer til havs og de skal ha norske lønns- og arbeidsvil­kår, sier LO-lederen.

Alfheim tror oljeselska­pene skjønner at slaget er tapt. Fra talerstole­n krevde han at selskapene følger opp og oppretthol­der standarden for norsk arbeidsliv.

– Vi krever klare svar på hva de vil gjøre videre.

D-dag 7. april

– Dette handler om noe så grunnlegge­nde som tariffavta­ler og retten til å organisere seg. Jeg har sagt at dette har vaert et angrep på norsk arbeidsliv – og et angrep på den norske modellen, sa LOlederen i sin tale.

En måned før startskudd­et i årets lønnsoppgj­ør viste LOlederen at det er streikevil­je og styrke i fagbevegel­sen. Likevel vil hun skille seieren i oljearbeid­erseieren fra lønnsoppgj­øret som ligger foran og har egne krav.

Den første viktige datoen i årets lønnsoppgj­ør er 7. april. Da starter Fellesforb­undet. IE & FLT følger i tur og orden i det forbundsvi­se oppgjøret.

Mange streiker i 2023

I fjorårets mellomoppg­jør var det unormalt mange arbeidskon­flikter. Samlet endte det med 105.000 tapte arbeidsdag­er, som gikk bort i streik i fjor.

Mens 2023 ble streiketop­p for privatansa­tte LO-medlemmer, var 2021 en streiketop­p for laerer i Unio. Også 2024 er ventet å bli et krevende år i lønnsforha­ndlingene. Lønnskrave­t fra LO er økt kjøpekraft.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? I fjor gikk 105.000 årsverk tapt i arbeidskon­flikter. Oljestreik­en alene tok 1750 årsverk, varte i ti måneder og kunne vaert unngått, sier Peggy Hessen Følsvik, leder i LO. Bildet er fra streiken i fjor.
FREDRIK REFVEM I fjor gikk 105.000 årsverk tapt i arbeidskon­flikter. Oljestreik­en alene tok 1750 årsverk, varte i ti måneder og kunne vaert unngått, sier Peggy Hessen Følsvik, leder i LO. Bildet er fra streiken i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway