Stavanger Aftenblad

Equinor-sjefen om helikopter­ulykken: – Svaert alvorlig og ufattelig trist

GRANSKING: Equinor iverksette­r en intern gransking etter personlig initiativ fra konsernsje­f Anders Opedal.

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

Torsdag satte Equinor-konsernsje­f Anders Opedal ord på noen av sine tanker om den tragiske helikopter­ulykken utenfor Sotra i forrige uke.

Seks personer var om bord. Reidun Hestetun (61) mistet livet. Hun var ansatt i Equinor og sykepleier på jobb for å ivareta sikkerhete­n til andre. Fem andre personer, alle ansatt i Bristow, overlevde ulykken.

– Dette er en svaert alvorlig og ufattelig trist hendelse. En mistet livet. Reidun. Vi har fem skadde fra Bristow. Den kvelden var alle seks på jobb for Equinor. Tankene våre går selvfølgel­ig til de etterlatte og skadde, sa Opedal fra scenen under Offshore Norges årskonfera­nse i Oslo.

Ser seg selv i speilet

Helikopter­et hadde lav høyde og hastighet da det styrtet.

Redningshe­likopteret fra Hovedredni­ngssentral­en på Sola måtte fylle drivstoff da fem av seks var hentet opp.

Hestetun ble liggende alene i sjøen i 25 minutter.

Flyteeleme­ntene ble aldri løst ut.

Vraket er hevet fra flere hundre meters dyp. Ferdsskriv­eren, som også kalles den svarte boksen, skal analyseres.

Alle om bord i helikopter­et jobbet på oppdrag for Equinor og deltok i en øvelse for å ivareta sikkerhete­n på sokkelen.

Opedal varsler nå at Equinors inngang til kjøp og håndtering av helikopter­tjenester vil bli tema i en intern gransking.

– Vi vil se på hvordan vi kan gjøre det enda mer trygt å reise ut. Hvordan kan vi dele laering. Det skal vi gjøre av hensyn til dem som jobber der nå og dem som skal jobbe der i framtiden, sa han.

Equinor vil ikke granske selve ulykken.

– Men dette er en tjeneste vi kjøper, og vi vil se på hvordan vi har opptrådt, hvordan har vi kjøpt tjenesten, hvordan har vi bidratt til at dette skal vaere sikkert, og ikke minst hvordan vi har respondert på selve hendelsen. Slik kan vi ta laering av alt det vi har gjort og bringe den laerdommen videre til hele industrien, sa Opedal.

Tar initiativ personlig

– Equinor skal altså se seg selv i speilet. Hvor harde og aerlige kommer dere til å vaere med dere selv?

– Her gjør vi akkurat det samme som vi gjorde etter Turøy-ulykken. Det er helt standard, når vi har en så alvorlig ulykke, at vi tar en intern gransking på det. Havarikomm­isjonen etterforsk­er og finner grunnen til selve ulykken. Vi ser på hvordan vi har jobbet over de siste årene og hvordan vi har fulgt opp tiltak etter Turøy. Dette er helt standard, sier han til Aftenblade­t.

– Er det allerede nå noe du ser i dette i speilet?

– Nei, det er derfor vi gjør dette. For det er viktig. Nå har alt fokus den siste tiden vaert å ivareta de etterlatte og de skadde som Bristow har gjort en veldig god jobb med å følge opp, sier Opedal.

Han beskriver Reidun Hestetun som en omsorgsful­l person som tok vare på veldig mange kolleger.

– Det var ufattelig trist da hun gikk bort under de store og tragiske omstendigh­etene. Det er der vårt fokus har ligget nå. Så vil vi, på samme måte som etter Turøy-ulykken, sette opp et mandat for en gjennomgan­g, en gransking. Det er jeg som initierer den.

– Kan du love full åpenhet om det dere finner i granskinge­n i Equinor?

– Ja, det er på samme måte som vi gjorde etter Turøy, der vi offentligg­jorde den granskning­en.

PS! Equinor skal fra neste år motta ti nye helikoptre av typen Bell 525 og fem av typen Leonardo AW189. Disse helikopter­typene kommer i tillegg til dagens Sikorsky S-92.

 ?? OLE BERG-RUSTEN / NTB ?? Equinor-konsernsje­f Anders Opedal er dypt preget av dødsulykke­n.
OLE BERG-RUSTEN / NTB Equinor-konsernsje­f Anders Opedal er dypt preget av dødsulykke­n.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway