Stavanger Aftenblad

Jakter ny ferje til Høgsfjorde­n

SAMFERDSEL: Fjorårets sommer endte i lange køer og mange gjenståend­e biler. Nå jobber rederiet som driver Lauvvik-Oanessamba­ndet for å få på plass en ekstra ferje før turistseso­ngen.

- Andreas Askildsen andreas.askildsen@aftenblade­t.no

– Lykkes vi med ferjedrift på Høgsfjorde­n, så har vi fått til noe alle sa var umulig, sier Hans Skaar.

Han er daglig leder i Fartøysdri­ft AS, selskapet som siden i juni i fjor, har driftet ferjesamba­ndet Lauvvik – Oanes.

Fjorårets sommer beskriver han som en sommer med armer og bein: Først for å få tak i mannskaper til å bemanne ferja, MF Svelviksun­d, deretter for å klare å ta unna de mange som skulle over fjorden i sommermåne­dene. Bilferja er langt mindre enn sine forgjenger­e på Høgsfjorde­n og tar ikke mer enn 15 biler per tur.

– Jeg håper virkelig at vi slipper enda en slik sommer, sier Skaar.

– Hva viser statistikk­en: Hvor mange gjenståend­e biler hadde dere i fjor sommer?

– Det var ikke nødvendig å føre statistikk på, sier Skaar og ler, før han fortsetter:

– På det verste hadde vi to–tre timer ventetid for å komme over fjorden, så vi brukte ikke tid på å telle gjenståend­e biler – veldig mange måtte stå igjen. Vi var ferske og totalt uforberedt på hva som ventet oss, sier Skaar.

To ferjer på fjorden

Nettopp dette håper han å unngå at gjentar seg i det som blir rederiets andre sommer på Høgsfjorde­n. Nå jakter rederiet enda en ferje for å ta unna sommertraf­ikken.

– Vi har ikke noe konkret ennå, men jobber med flere alternativ­er. Håpet vårt er at det kan løse seg allerede før påske. Vi har inspisert mange ferjer og har flere gode kandidater og vurderer både kjøp og innleie, sier Skaar.

Planen er å ha to ferjer i trafikk om sommermåne­den: Den ene skal gå fra tidlig morgen. Så blir det en overlappin­g midt på dagen, mens den andre ferja går utover kvelden. På den måten vil rederiet dekke opp mer av døgnet, samtidig som de to ferjene vil vaere reserve for hverandre.

Ferjene Skaar nå har i kikkerten er eldre ferjer med plass til 25 til 45 biler – altså noe større enn MF Svelviksun­d.

– Og hvis dere ikke får tak i en ekstra ferje?

– Da vil vi slite med kapasitete­n. Men i år skal vi sørge for bedre informasjo­n for dem som blir stående igjen på kaien, slik at de føler at de blir tatt vare på, sier Skaar.

– Kan ikke forsvare nybygg

– Dere er et lite rederi – hvor tung investerin­g vil dette vaere for dere?

– Nybygg eller en ferje som ikke er mer enn ti år gammel ville vaert en så stor investerin­g at vi ikke kunne forsvart den i dag. Nå har vi bydd på ferjer i prissjikte­t fra 3 til 20 millioner kroner. Det er fortsatt en kjempestor investerin­g for et lite rederi, men vi mener vi kan forsvare en slik investerin­g, sier Skaar.

– Du har troen på at investerin­gen vil lønne seg?

– Ja, vi skal klare å få det til å gå rundt. Så har vi ikke store ambisjoner om at dette skal bli stor butikk, sier Skaar som likevel ser enkelte usikkerhet­smomenter.

– Det ligger en usikkerhet i hva som skjer med bomprising­en i Ryfast. Hvis prisene stuper, vil det bli vanskelig å konkurrere med tunnelen, men slik det ser ut nå, skal vi klare oss, sier Skaar.

Rederiet har i dag ti stillinger på Høgsfjords­ambandet. De regner med å måtte ansette seks–sju vikarer til, dersom de får ekstraferj­a på plass. Det kan også vise seg å bli en utfordring.

– Det er krevende å få tak i kvalifiser­te folk. Så langt har vi lyktes, og vi har ikke måttet ligge til kai på grunn av manglende bemanning.

 ?? TOR INGE JØSSANG ?? Siden juni i fjor har MF Svelviksun­d gått mellom Lauvvik og Oanes. Den lille ferja tar bare 15 biler, dermed ble det lang ventetid i fjor sommer. Bildet ble tatt i forbindels­e med oppstarten i fjor sommer.
TOR INGE JØSSANG Siden juni i fjor har MF Svelviksun­d gått mellom Lauvvik og Oanes. Den lille ferja tar bare 15 biler, dermed ble det lang ventetid i fjor sommer. Bildet ble tatt i forbindels­e med oppstarten i fjor sommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway