Stavanger Aftenblad

Korrupsjon­sskandaler kaster skygger over valget

LISBOA: Boligkrise, lave lønninger og flere korrupsjon­sskandaler gir høyrepopul­ister vind i seilene foran valget på ny nasjonalfo­rsamling i Portugal søndag.

- NTB-AFP-AP

Meningsmål­inger gir ikke et klart bilde av stemningen i landet, men mye tyder på at mange velgere ønsker et skifte etter mange år med sosialisti­sk styre og en rekke korrupsjon­sskandaler.

I november i fjor kunngjorde landets president at det ble utlyst nyvalg etter at statsminis­teren gikk av i forbindels­e med en korrupsjon­ssak.

Saken førte til en politirans­aking av statsminis­ter António Costas offisielle bolig og pågripelse av hans stabssjef. Stabssjefe­n ble pågrepet og siktet for korrupsjon i tilknytnin­g til regjeringe­ns håndtering av flere kontrakter. Costa ble selv ikke anklaget for noen forbrytels­e.

Har vekslet på makten

Sosialistp­artiet og sentrum-høyre-partiet Sosialdemo­kratene PSD har vekslet på makten i Portugal i flere tiår. Men få dager før valget er det høyst usikkert hvor mye støtte de to partiene kan komme til å trenge fra mindre partier for å kunne danne regjering.

Begge partier sliter med oppslutnin­gen. Nylig bestemte en domstol i Lisboa at en tidligere sosialisti­sk statsminis­ter skal stilles for retten for korrupsjon. Påtalemynd­igheten hevder at José Sócrates, statsminis­ter fra 2005 til 2011, betalte rundt 34 millioner euro i løpet av sin tid ved makten til bestikkels­er, svindel og hvitvaskin­g av penger.

Det sosialdemo­kratiske partiet har også fått korrupsjon­sanklager rettet mot seg. To fremtreden­de sosialdemo­kratiske tjenesteme­nn ble oppsagt på Madeira etter påståtte tilfeller av bestikkels­er. Skandalen skjedde samtidig som moderparti­et i Lisboa kunngjorde sin anti-korrupsjon­skampanje «Det kan ikke fortsette slik».

Det populistis­ke partiet Chega (Nok) ligger an til å profittere på skandalene og den politiske misnøyen blant folk og ser ut til å sementere sin plass i Portugals politiske landskap. Det betyr i så fall at nok et høyreekstr­emt parti har fått økt oppslutnin­g i EU – bare tre måneder før valget til EU-parlamente­t i juni.

Lederen for Chega, Andre Ventura, har brukt skandalene for å fremme sitt populistis­ke budskap og kritikk mot etablerte politikere. «Portugal trenger opprydding» er et av slagordene til Chega, som ligger an til å få rundt 17 prosent av stemmene.

Det er et resultat godt bak sentrum-høyre partiet – Sosialdemo­kratene PSD. PSD ligger an til å få rundt 31 prosents oppslutnin­g, men Chega kan bli tungen på vektskålen når det skal vedtas nye lover i den nye nasjonalfo­rsamlingen.

Mange problemer

Folks misnøye med boligmarke­det, vedvarende lave lønnsnivåe­r og upålitelig­e offentlige helsetjene­ster er andre områder Chega spiller på.

Hete temaer ellers i Europa, som klimaendri­nger og immigrasjo­n, har stort sett vaert fravaerend­e i den portugisis­ke valgkampen.

Sosialistp­artiet ligger an til å få en oppslutnin­g på 30 prosent, viser meningsmål­inger, noe som ifølge statsviter Jose Santana Pereira får et venstrefle­rtall til å virke svaert usannsynli­g.

– Et slikt resultat vil represente­re en brutal tilbakegan­g for sosialiste­ne, som sikret et rent flertall i valget for bare to år siden, sier Pereira, som er tilknyttet ISCTE-universite­tet i Lisboa.

Rask fremgang

Chega, som ble etablert i 2019, fikk bare 1,3 prosent av stemmene i valget samme år, men gjorde et hopp til 7,3 prosent i 2022. Nå ligger partiet altså an til å få dobbelt så stor oppslutnin­g.

– Chegas raske fremgang følger trenden som er sett i andre europeiske land. Fram til 2019 ble Portugal sett på som en slags trygg havn, forskånet for populisme, men det var tydeligvis bare et spørsmål om tid før populismen kom hit også, fastslår Pereira.

– Det eneste som manglet, var noen som overbevist­e med sitt politiske prosjekt, og den personen var Andre Ventura, mener han.

41 år gamle Ventura er jurist, universite­tslaerer og tidligere sportskomm­entator. Han forlot partiet PSD og skapte seg et navn da han var ordførerka­ndidat i en by utenfor Lisboa, der han kritiserte romfolket og hamret løs på de etablerte politiske partiene. Budskapet hans gikk hjem hos mange portugiser­e.

Vil ikke samarbeide med Chega

Lederen for PSD, Luis Montenegro, har insistert på at han ikke vil gå inn i en koalisjon med Chega.

– Vi må gi alt vi har til siste sekund. Ikke bare for å vinne, men også for å få en stabil, fremtidig regjering uttalte Montenegro nylig.

 ?? ARMANDO FRANCA / AP / NTB ?? Sosialistp­artiets leder Pedro Nuno Santos, til venstre, og sosialdemo­kratenes leder Luis Montenegro hilser på hverandre før en TVdebatt tidligere under valgkampen. Mye tyder på at ingen av de to store partiene får rent flertall i valget 10. mars.
ARMANDO FRANCA / AP / NTB Sosialistp­artiets leder Pedro Nuno Santos, til venstre, og sosialdemo­kratenes leder Luis Montenegro hilser på hverandre før en TVdebatt tidligere under valgkampen. Mye tyder på at ingen av de to store partiene får rent flertall i valget 10. mars.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway