Stavanger Aftenblad

Kjemi og beredskap

KRONIKK: Bør Norge produsere legemidler selv? Og hvordan kan universite­tene støtte opp om det?

- Annette Bayer Professor i kjemi, UiT Bård Helge Hoff Professor i kjemi, NTNU Bengt Erik Haug Professor i kjemi, UiB Magne O. Sydnes

I veikartet for helsenaeri­ngen, utarbeidet av Naerings og fiskeridep­artementet og Helse- og omsorgsdep­artementet, vies produksjon av legemidler mye plass. Det pekes på at det må bygges kapasitet for å kunne produsere kritisk viktige medisiner i Norge.

Som en oppfølging til veikartet ble det 19. januar arrangert et innspillsm­øte i regi av Siva – Selskap for industrive­kst, Norges Forsknings­råd og Innovasjon Norge. Der var nasjonal produksjon av legemidler ett av punktene. På møtet stilte industrien og akademia opp og fortalte at vi er klare for utfordring­en, og at for å møte denne utfordring­en trenger Norge å utdanne flere fagfolk med rett kjemikompe­tanse.

Men hvorfor skal lille Norge produsere sine egne medisiner?

Norge blir ikke prioritert

Med pandemien litt på avstand er det lett å glemme at i en knipe blir det plutselig vanskelig å få tak i det mest elementaer­e, som engangshan­sker og verneutsty­r som helsevesen­et er helt avhengig av. Under normale tilstander er det enkelt å få tak i dette, men når verdensbeh­ovet skyter i vaeret over natten, havner vi raskt langt nede på prioriteri­ngslista.

Det samme gjelder for legemidler. I det store bildet er Norge en liten kunde som lett kan neglisjere­s. Det er flere eksempler på legemidler som apotekene nå ikke får inn på grunn av begrenset produksjon­skapasitet i de landene der de produseres – i stor grad India og Kina.

Legemiddel­mangel er et økende problem i Norge. I 2008 ble det registrert 34 tilfeller, i 2018 var antallet steget til 684 tilfeller, mens antall tilfeller ble ytterlige doblet i 2019. En undersøkel­se gjennomfør­t av Apotekfore­ningen estimerte at antall tilfeller der pasienten måtte gå tomhendt hjem fra apoteket i 2019, var mellom 264.000 og 581.000.

Situasjone­n var noe bedre i 2022, med mellom 171.000 og 400.000 tilfeller. VG melder at det har vaert mangel på blodtrykks- og hjertemedi­siner. Akkurat nå er det mangel ADHD-, diabetes- og hjertemedi­siner, pluss antibiotik­a.

Den økende graden av resistente bakterier som ikke lar seg behandle med kjente medisiner, er en voksende utfordring. For å ta knekken på resistente bakterier, trengs det nye medikament­er. For å få fart på utvikling av nye antibiotik­a, trengs det et krafttak der samfunnet og den farmasøyti­ske industrien deler på risikoen som denne forskninge­n innebaerer. Norge, som et av verdens rikeste land, bør ta del i denne dugnaden!

Høyere ambisjoner

Norge burde også ha midler til å bygge opp kapasitet for produksjon av medisiner å stå bedre rustet overfor svingninge­r i markedet og leveransep­roblemer. Denne oppbygging­en av produksjon­skapasitet krever kompetent arbeidskra­ft. Legemidler utvikles og produseres av kjemikere, selvfølgel­ig i tett samarbeid med en rekke andre fagfolk, men uten kjemikere blir det ikke medisiner i hyllene på apoteket. Universite­tsmiljøene innen syntetisk kjemi ønsker å styrke utdanninge­ne innen dette feltet.

Det enkleste er å starte produksjon av såkalte generiske legemidler, altså legemidler som ikke lenger har patentbesk­yttelse. Men dersom vi øker ambisjonsn­ivået noe, er det sterke fagmiljøer nasjonalt som med de rette stimuli kan få fart på utvikling av nye legemidler.

Det er ikke helt helsvart på industrifr­onten i Norge. I Lindesnes produserer GE Healthcare mer enn en tredel av verdensbeh­ovet for kontrastmi­dler til røntgenund­ersøkelser, noe som faktisk utgjør 2 prosent av Norges fastlandse­ksport.

Men sammenlign­et med våre skandinavi­ske naboer er vi en lillebror. Sverige har blant annet svensk-britiske AstraZenec­a som et lokomotiv innen legemiddel­utvikling, og Danmark har Novo Nordisk. Novo Nordisk har virkelig «skutt gullfuglen» med sine nyeste medisiner for behandling av diabetes og overvekt. Selskapet er den desidert største bidragsyte­ren til inntekter for den danske stat. Det er tydeligvis mulig å tjene gode penger på utvikling av egne legemidler.

Reduserte statlige bevilgning­er har påvirket alle forsknings­miljøer i Norge. Saerlig vanskelig er det for kostbare, eksperimen­telle fag med begrenset norsk industri, slik som syntetisk kjemi. Det ligger likevel en stor urealisert kraft innen det akademiske miljøet i Norge. Med nasjonalt samarbeid, og de rette, langsiktig­e insentiver, kan fagmiljøen­e ved de norske universite­tene utdanne toppkandid­ater til utvikling og produksjon av legemidler. Og skape nye innovasjon­er innen feltet.

Dersom Norge har som mål å skape inntekter innen helsesekto­ren, bør man ha ambisjoner om å utvikle enda flere nye produkter nasjonalt – også legemidler.

 ?? NTB ?? Økt produksjon av legemidler i Norge krever de rette fagfolkene.
NTB Økt produksjon av legemidler i Norge krever de rette fagfolkene.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway