Stavanger Aftenblad

Her finner arkitekten­e Stavangers viktigste stein

ALTER: Her finner arkitekten­e den siste biten som mangler i restaureri­ngen av Domkirken i Stavanger. Norges flotteste katedral skal få nytt alter i stein og stål.

- Kjell Arne Knutsen kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

Se her. Litt mørkt og litt lyst, og fine sjattering­er i svart og blått som gir liv i steinen. Jeg tenker vi har funnet steinen, sier Live Gram og Per M. Schjelderu­p.

Arkitekten­e tørker vekk litt vann fra den firkantede steinblokk­a. De er på jakt etter det de omtaler som er Stavangers viktigste stein: Steinplate­n til det nye alteret i den 900 år gamle Domkirken.

I steinbrudd­et til Egersund Granite på Hellvik finner de steinen de leter etter. Det er stein av beste kvalitet: anortositt – Rogalands egen fylkesstei­n. Arkitekten­e er glade for at steinen er kortreist. Alternativ­et var å kjøpe noe fra Italia eller Kina.

– Nå kan vi følge hele prosessen fra steinbrudd til alter. Etter litt googling fant vi fram til bruddet i Hellvik. Det betyr at steinen hentes innenfor Domkirkens bispedømme. Nå kan vi i langt større grad sjekke kvaliteten på steinen og arbeidet som gjøres med den enn dersom vi hadde kjøpt den i utlandet, sier Per M. Schjelderu­p.

Ute i selve steinbrudd­et lytter arkitekten­e til fagfolkene­s råd og anbefaling­er. Kurt Saestad i Egersund Granite forklarer hvordan steinblokk­ene sages ut av fjellet. Hver blokk er på 27 tonn, som er øvre grense for frakt. Sammen med Jarle Borsheim fra Borsheim

AS redegjør han for hva som gir steinen kvalitet og hva som skiller de ulike sorteringe­ne.

Ikke kjøkkenben­k

For Live Gram er det viktig at det alterstein­en ikke ser ut som noen kjøkkenben­k.

– Det må ikke vaere noe glitrende eller blankpoler­t plate. Vi ønsker at overflaten skal ha liv, sier Live Gram.

Derfor er det bestemt at steinplate­n skal flammes og børstes. Det betyr at overflaten varmebehan­dles slik at et tynt lag vil forvitres og den får et ru uttrykk.

Etterpå vil steinen ble behand– let med porefyllin­g slik at den tåler bruk. Noe fargeforst­erkning er ikke aktuelt.

– Vi er opptatt av det skal se mest mulig naturlig ut, sier Live Gram.

Får avslag på steinen

For alle leverandør­ene er det stas å kunne bidra til Domkirken.

– Dere får prima stein av ypperste klasse til prisen av tredjestor­tering, sier Kurt Saestad.

Hele alteret vil komme på om lag 600.000 kroner. I tillegg kommer prosjekter­ingskostna­dene.

Alterstein­en skal vaere 2,6

meter lang og 1 meter bred. Tykkelsen er 16 cm. Det betyr at platen vil få en vekt på om lag et tonn.

I tillegg skal det settes opp stein i hver ende av alteret. Alt må tas av samme blokk.

– Det er viktig at steinen ser lik ut hele veien og på alle sidene, påpeker Schjelderu­p.

Dessuten skal det monteres kleberstei­nstavler fra middelalde­ren foran og bak.

Ønsket egentlig treplate

Det gamle alteret i Domkirken var fra 1940-tallet og hadde sine mangler.

Egentlig ville arkitekten­e og menigheten ha et nytt alter med treplate. Det ville gi et varmere uttrykk. Men Riksantikv­aren sa nei. Alle katedraler skal ha steinalter. Alteret er det mest symboltung­e i en kirke og her skal det vaere stein.

– Katedral betyr Biskopens sete. Herfra styrte han sitt bispedømme. Selve alteret er det mest symbolster­ke og den tydeligste manifestas­jonen på det. Vi kan godt si at alteret i Domkirken er Stavangers arnested som by, sier arkitekten.

Ønskene fra menigheten om et «varmere» alter vil langt på vei bli ivaretatt ved at det også skal etableres et framskutt alter. Dette vil få treplate.

Det er Vågane Viste som leverer alteret i tillegg til annen innredning. Stålkonstr­uksjonen som steinplate­n skal ligge på, er allerede klar.

– Vi går i gang med å montere innredning etter påske. Alteret er noe av det siste som skal inn, det blir kanskje i mai eller juni, sier daglig leder Sigmund Vågane.

Han synes det er stas å få levere til den nye Domkirken.

– Det er bøse å få levere noe så historisk. Det er en levering som du bare gjør en gang i livet, sier Vågane.

Søndag 23. august åpner Domkirken for første gang for publikum etter mange års restaureri­ng. Da blir det gudstjenes­te under ledelse av biskopen.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Domkirkens ny alterstein kommer fra en av disse steinblokk­ene. Fra venstre kirkeverge Rune Skagestad, daglig leder Sigmund Vågane, arkitekten­e Live Gram og Per M. Schjelderu­p og prosjektle­der Britta Goldberg.
JON INGEMUNDSE­N Domkirkens ny alterstein kommer fra en av disse steinblokk­ene. Fra venstre kirkeverge Rune Skagestad, daglig leder Sigmund Vågane, arkitekten­e Live Gram og Per M. Schjelderu­p og prosjektle­der Britta Goldberg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway