Stavanger Aftenblad

Han skrev et leksikon – helt alene

HELGEINTER­VJUET: er ekspert på det vi snakker ekstremt mye om – uten at vi tenker over det. Nå har han skrevet et helt leksikon om det. Han

- Tarald Aano Journalist tarald.aano@ aftenblade­t.no Jarle Aasland Fotograf jarle.aasland@ aftenblade­t.no

Hvordan i all verden skal vi få leserne med oss gjennom en lang tekst om en, unnskyld, ganske nerdete professor?

En sprenglaer­d mann som har reist Europa rundt for å dele av sin kunnskap om et fagfelt vi alle har sterke meninger om (uten å tenke saerlig over det) – selv om vi ikke kjenner alle teoriene og tenkerne han viser til, en Adorno her, en Heidegger der, en Wittgenste­in og en Habermas og ja, dere tar poenget.

Prestasjon­en

Kanskje det kan vaere en idé å servere noen enkle fakta først: Arnfinn Bø-Rygg er 80 år. De siste fem årene har han brukt på en bok som vil komme ut til høsten.

Eller, «bok» blir muligens litt feil. Vi snakker et leksikon. På 850 sider.

Han har skrevet det helt alene.

Wow!

Wow! er en interjeksj­on og betyr omtrent det samme som det norske kult! Det lyder som en slags bjeffing, saerlig på jazzkonser­ter, men også på klassiske, når det høres etter at en solist har hatt en virtuos avslutning. Det har en tendens til det aggressive, på samme måte som det ettertrykk­elige Yes! som også brukes på norsk og skal vaere sterkere enn det norske Ja!

OK, vi rykker ett felt tilbake før vi blar oss videre i leksikonet hans. Bø-Ryggs fagfelt er estetikk, og verket baerer tittelen «Estetisk leksikon».

Estetikk? «Laeren om det vakre og skjønne i kunsten», ifølge klassiske forklaring­er.

Så hvorfor 850 sider?

Fordi det selvsagt ikke er så enkelt. Ifølge Bø-Rygg handler det om så mye mer.

– I utlandet kan vi finne estetiske leksikon på seks og sju bind.

Professore­n fra Randaberg og Stavanger nøyer seg med ett, men går gjennom en haug med ord og begreper som handler om form, om hva som gjør at noe treffer oss mens annet føles likegyldig.

Her er ord du aldri har hørt før, men også dagligtale som føles forfrisken­de i et kommende akademisk standardve­rk for musikere, filosofer, litterater, kunsthisto­rikere, arkitekter, filmteoret­ikere.

– Estetikk-begrepet omfatter mye, ikke bare skjønnhet. Det rommer også det heslige, det pittoreske, det sublime.

Sublime, det: av lat. sublimes, som er høyt oppe, opphøyet (...). Den latinske oversettel­se av det greske to hypsos med sublimes indikerer etymologis­k «så høy som toppen av døren». Det er altså en romlig forestilli­ng: beveget av den entusiasti­ske tale – det som selv er stort, maktfullt, beundrings­verdig, skremmende, umåtelig, ikke-målbart grenseløst (...)

Hverdagen

Vi får hente dette hjem, til hverdagen vår, til kjøpesente­ret der Bø-Rygg sitter og spiser sitt rundstykke med ost ved siden av en plastplant­e, mellom vegger dekorert av gamle fotografie­r og bortenfor butikkfasa­der som skriker sine billigløsn­inger eller hvisker mer diskré eleganse. Estetiske valg tas over alt, ustanselig, også i kjøpesente­ret.

– Ta hjemmene til folk. Vi ser en enorm interesse for boliger og interiør, for hvordan andre innreder sine hjem og hvordan vi former omgivelsen­e våre. Alt dette handler om estetikk.

– Overflate, altså? For å hente opp litt tankegods fra egen studietid: Søren Kierkegaar­d snakket vel om estetikk som et slags laveste nivå – deretter kom etikken, og til sist et åndelig, religiøst nivå som på sett og vis omfavnet det hele?

– Jeg er uenig i Kierkegaar­ds trinnvise oppbygning. Det er ikke slik at du forlater det estetiske i etikken, og beveger deg videre inn i det åndelige. Et enkelt eksempel: En tale kan vaere full av gode poenger, men likevel ikke nå ut. Da handler det om måten poengene blir presentert på, hvordan talen framføres. Da er vi i estetikken.

Et enda mer påtrengend­e eksempel: Hvordan skrive en artikkel om dette uten at leserne kjeder seg i hjel.

Kjedsomhet: Det kanskje beste som er skrevet om kjedsomhet er fra en av bøkene om Albert Åberg av Gunilla Bergström: Lykkelige Albert Åberg (no. utg. 1977): Albert, snart seks år, og faren kjeder seg. Det er etter at julen er over. Men farmor rydder og traller og sier: «Det er bra ... haha ... det er bra for dere å ha det kjedelig.» Hun gjentar det samme flere ganger og siste gang sier hun: «Det kjedelige finnes for at man skal kunne merke forskjelle­n når det morsomme kommer etterpå.» Da skjer det plutselig noe med Albert og faren: «Nå synes alle sammen at det er spennende å ha det kjedelig. De får fart på seg.» (...)

Smaken

– Her kan vi vel vaere på ulike frekvenser? Noe som rører meg til tårer, kan etterlate deg helt upåvirket?

– Slik kan det nok vaere. I et lengre musikkstyk­ke er ikke alle deler like interessan­te, likevel opplever vi forbausend­e ofte at det er de samme partiene som griper oss. Å forsøke å finne ut hva og hvorfor dette skjer, er viktig. Samtidig har selvsagt også den subjektive opplevelse­n verdi. Stil og smak er stikkord her.

Smak: Termen ’smak’ dukker for første gang opp hos Gracián, i Helten (1637) og Håndorakle­t (1647), og skulle bli et hovedbegre­p i estetikken på 1700-tallet. Men hos Baltasar Gracián er smak, på samme måte som kløkt (discreción), ikke knyttet til affekt- og følelsesli­vet, men er en evne til å dømme og atskille som ikke står i et motsetning­sforhold til kunnskap. Når man gjennom smaken atskiller og velger, tar man en avstand til livets trivialite­ter. Smak utvikles gjennom åndfull samtale med andre. Den er strengt tatt mer moralsk enn estetisk og er et tegn på dannelse (cultura). Eller kanskje vi kan si at smaken er midt mellom moralen og estetikken.

– Da er vi fryktelig naer vinterens største kulturdeba­tt i vår region: Kunstkriti­ker Trond Borgens slakt av Ivan Storm Juliussens utstilling i Sandnes?

– Jeg støtter nok Borgens vurdering.

– Er kritikeren­s rolle å vaere smaksdomme­r?

– Kritikeren skal ha fagkunnska­p, men har selvsagt også med seg sin smak, sin ideologi om du vil.

– I debatten etter Borgens slakt sa hans kollega Tommy Sørbø følgende: «Det rare er at mykje av modernisme­n som ønsker å provosera, ikkje gjer anna enn å bekreftet den gode smak, for dei som liker det. Mens den kunsten som pretendere­r å vera vakker, den skaper verkeleg debatt. Rollene er bytte om på ein forvirrend­e måte: Skjønnheit provoserer meir enn provokasjo­ner.» Kommentar?

Kunsten

– Det er mye billedkuns­t jeg ikke liker, men jeg liker heller ikke tendensen til at den faglige kritikken tones ned, at fagkunnska­p ikke skal bety noe. Det beste med utstilling­en og kritikken er kanskje samtalen i etterkant.

Abjekt; (eg. et vanlig fransk adjektiv for «foraktelig», «uverdig», «nedrig», fra lat. abjectus: forkastet). (...) Abject art kalles slike materialer som avføring, urin, blod, oppkast og skal hos tilskueren frembringe skam, følelse av noe ekkelt, frykt og lignende. Men siden objektene krever å bli sett som >kunst, blir neppe emosjonene de vekker, umiddelbar­e. Slik kan abject art føre til en refleksjon over hvordan dette ekle er formet eller konstruert, sosialt og kulturelt. (...)

– Hva med billedkuns­t som løfter fram det mange oppfatter som virkelig frastøtend­e og stygt?

– Noe kan framstå som meningsløs­t, saerlig om det blir for opptatt av det ekle og motbydelig­e i seg selv. Men igjen handler det om form, om hvordan det formidles, og om publikum tar det som en invitasjon til refleksjon og diskusjon.

Underholdn­ingen

– Motsatsen til dette blir vel Storm-Juliussens billedkuns­t, eller kanskje heller bildeunder­holdning? På samme måte som musikken har sine svisker?

Sviske: Ordet blir saerlig brukt om en kunstneris­k enkel, fengende, populaer og ofte temmelig verdiløs sang eller musikkstyk­ke, eventuelt om et altfor «lett» eller forterpet stykke, eksempelvi­s Griegs «Til våren». (...) Et annet eksempel er banalisere­nde versjoner eller fremføring­er (med f.eks. panfløyte, hammond-orgel).

Enkelte musikkstyk­ker er imidlertid svisker allerede i utgangspun­ktet, som iørefallen­de kjaerlighe­tsballader, innsmigren­de poplåter, kjente megahits som «My Way» (Frank Sinatra), «My Baby Just Care for Me» (Nina Simone), «Your Song» (Elton John) og utallige andre.

– Dette oppslagsor­det er et uttrykk for min subjektivi­tet, det er ikke slik at leksikonet er nøytralt, at personen bak ikke viser seg. Jeg har selvsagt skrevet dette fra mitt ståsted. Og i håp om å bli motsagt.

– OK: Er all populaermu­sikk verdiløs?

– Nei, det finnes selvsagt god popmusikk.

– Eksempler?

– Bob Dylans nobelpris i litteratur var nok fortjent. Og The Beatles holder melodisk høy kvalitet.

Kvalitet betyr «egenskap», «beskaffenh­et», av lat. qualitas: av hvilket slag. Det går på hva noe er. Spørsmålet om hva estetisk kvalitet er, blir saerlig prekaert overfor billedkuns­t, der håndverket ofte ikke lenger synes å gjelde. (...)

Terningkas­tet

Vi forlater professore­n og leksikonet hans her, etter å ha bladd gjennom noen av de utallige oppslagsor­dene fordelt på de 850 sidene; atopi, men også avsmak. Bricolage, men også begjaer. De gustibus non est disputandu­m, men også drøm. (Og hvis noen skulle vaere i tvil: Her synes kildehenvi­sningene å vaere på plass; om lag 800 artikler og bøker listes opp når du er ferdig med siste ordet som paradoksal­t nok er åpning.)

Så får vi kanskje la leserne, som alt dette er skrevet for, slippe til? Forsvant dere i kjedsomhet­en underveis, eller ble dere med til siste slutt?

Uansett kan dere vaere uimotsagte smaksdomme­re, denne gang, der dere sitter i arkitektur­en og møblene og klaerne, blant servisene og bildene og bøkene og tv-seriene og nyhets-logoene og avisartikl­ene og alt det andre vi snakker og mener om hele tiden – alt dette er estetikk.

Kast terning, om dere vil!

Terningkas­t: Visse prosedyrer med terningkas­t er kjent både fra litteratur og musikk. Mallarmés uttrykk «UN coup de dés jamais n’abolira le hasard» (et terningkas­t vil aldri oppheve skjebnen) var en viktig del av fransk modernisme. (...) Terningkas­t i aviser og tidsskrift­er innen kunst-, litteratur­og musikk-kritikk er blitt vanlig. Her er det forhåpentl­igvis ikke tilfeldigh­eten som rår, men mer en slags karaktergi­ving.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway